email
E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit 

"E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice"

Adauga adresa ta de e-mail pentru a primi Raportul Gratuit, oferit de Contabilul.ro.
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Metode de determinare a ajustarilor pentru depreciere

Valoare activvanzaredeterminare pret vanzareimobilizaricost inlocuire
In cazul imobilizarilor corporale si necorporale, la determinarea pierderilor din depreciere pot fi avute in vedere, de catre evaluatori independenti sau personalul entitatii, si alte metode de evaluare cum sunt metodele bazate pe fluxuri de numerar.

Se utilizeaza unei metode sau alta de determinare a pierderilor din depreciere se utilizeaza in functie de natura bunului precum si de destinatia acestora.

De exemplu, un autoturism, o cladire, un teren pot fi mai bine evaluate pe baza pretului net de vanzare ce se estimeaza a fi obtinut din vanzarea acestora. Un brevet, un calculator, o imprimanta, un xerox, un gard, imobilizari utilizate in scop administrativ pot fi mai bine evaluate pe baza costului de inlocuire.

O imobilizare utilizata direct in procesul de productie, cum este o instalatie de imbuteliere a apei, de procesare a laptelui, de producere a energiei electrice alternative, etc pot fi mai bine evaluate utilizand metode bazate pe fluxurile de numerar ce se asteapta a fi obtinute din utilizarea acestora.

Metode bazate pe valoarea de piata

Metodele bazate pe valoarea de piata a imobilizarilor au la baza costul de inlocuire al imobilizarii pentru care se realizeaza evaluarea sau pretul net de vanzare al acesteia. Valoarea de piata a activului minus costurile de vanzare se determina pentru activele detinute in vederea cedarii ulterioare. Valoarea acestui activ consta din incasarile nete estimate din cedarea activului.

Cel mai bun indiciu pentru determinarea pretului de vanzare al unui activ minus costurile de vanzare este pretul dintr-un angajament ferm de vanzare mai putin costurile necesare cedarii activului.

Daca nu exista angajamente de vanzare a activului dar acesta are o piata activa pe care este tranzactionat, valoarea justa minus costurile de vanzare este reprezentata de preturile de pe piata.

Din pretul de piata se scad costurile de cedare cum sunt costurile legale, taxele de timbru si alte taxe similare, costurile aferente indepartarii activului si costurile aferente scoaterii la vanzare a activului.

Metoda fluxului de numerar actualizat presupune determinarea valorii unei imobilizari prin estimarea castigurilor viitoare asteptate sa rezulte din utilizarea activului respectiv, actualizate la momentul prezent in baza unei rate de actualizare determinate.

Aceasta metoda estimeaza valoarea activului tinand seama de utilizarea lui viitoare si de incasarile pe care le va genera. Aceste fluxuri viitoare de numerar, sunt actualizate pe baza unei rate de actualizare.

Aceasta metoda presupune o dubla estimare: pe de o parte este necesara estimarea fluxurilor viitoare de numerar iar pe de alta parte estimarea ratei de actualizare.

NOUTATI Contabile 2024

Legea nr. 296/2023: Atentie la modificarile fiscale pentru PFA!


PFA/Intreprindere Individuala/Intreprindere Familiala - Legislatia se modifica!

Atentie la NOUTATILE din Codul Fiscal!
Taxele pentru PFA sunt luate la tinta!

Fii mereu informat cu cele mai noi modificari din lege

...vezi AICI lista completa >>

Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
Valoare activvanzaredeterminare pret vanzareimobilizaricost inlocuire


Data aparitiei: 18 Septembrie 2012

Votati articolul "Metode de determinare a ajustarilor pentru depreciere":
Rating:

Nota: 5 din 5 din 1 voturi

Urmareste-ne pe Google News

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri



ARTICOLE SIMILARE



Subiectele saptamanii

Atentie, Contabili!

Contabilitatea se schimba!
Cititi «Raportul Special Gratuit» oferit de specialistii nostri

DESCARCATI GRATUIT
Raportul Special
"E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016
X