Contabilul.ro
Un proiect editorial marca Rentrop&Straton -
Liderul informatiilor specializate din Romania
Contabilul.ro

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit 

"POLITICI CONTABILE - modificari importante in Codul Fiscal"

Adauga adresa ta de e-mail pentru a primi Raportul Gratuit, oferit de Contabilul.ro.
POLITICI CONTABILE - modificari importante in Codul Fiscal
mail
Contabilitate Contabilul.ro | Contabilitate | Monografii contabile

De cand este obligatoriu manualul de proceduri si politici contabile?

Data actualizarii: 20 Septembrie 2012
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
manual de politici contabileOMFP 3055/2009

Incepand cu 01 ianuarie 2010, existenta politicilor contabile este prevazuta atat in OMFP 3055/2009 la art. 10, cat si in Legea 31/1990 privind societatile comerciale, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare, la art. 142, alin. 1 litera b), unde se stipuleaza ca intre atributiile administratorilor (consiliului de administratie) ce nu pot fi delegate directorilor se numara si cea referitoare la aprobarea politicilor contabile ale entitatii.

In Legea 82/1990 a contabilitatii, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare, la art. 41 punctul 2 litera a) se prevede ca se considera contraventie "nerespectarea reglementarilor emise de Ministerul Finantelor Publice, respectiv de institutiile cu atributii de reglementare in domeniul contabilitatii prevazute la art. 4 alin. (3), cu privire la: a) aprobarea politicilor si procedurilor contabile prevazute de legislatie". Amenda pentru nerespectarea acestei obligatii este cuprinsa intre 300 lei si 4000 lei potrivit art. 42 din Legea 82/1991 a contabilitatii.

Politicile contabile trebuie sa respecte legislatia existenta (inclusiv legislatia fiscala), fara a se limita la cea contabila, dar si legislatia specifica, ce poate conduce la existenta unor tratamente contabile si fiscale particulare (de exemplu, o societate care isi desfasoara activitatea in domeniul constructiilor,  trebuie sa respecte atit legislatia generala, cit si pe cea specifica, respectiv Legea 50/1991 privind autorizarea executarii lucrarilor de constructii, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare).

In concluzie, incepand cu 01 ianuarie 2010, entitatile au obligatia de elabora politici contabile proprii, in functie de specificul activitatii, care se aproba de administratori, potrivit legii, iar in cazul entitatilor care nu au administratori, acestea se aproba de persoanele care au obligatia gestionaii entitatii respective.





Articole Similare




Atentie, Contabili!

Contabilitatea se schimba!
Cititi «Raportul Special Gratuit» oferit de specialistii nostri

DESCARCATI GRATUIT

Raportul Special
"POLITICI CONTABILE - modificari importante in Codul Fiscal"


X