email
E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit 

"E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice"

Adauga adresa ta de e-mail pentru a primi Raportul Gratuit, oferit de Contabilul.ro.
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Noi reglementari privind plata contributiilor sociale

formularul 112declaratiiplata contributiilor socialeOG nr. 15/2012ANAF


ANAF a publicat Proiectul de Ordin al presedintelui Agentiei Nationale de Administrare Fiscala pentru aprobarea Procedurii de inregistrare a acordurilor privind declararea si plata contributiilor sociale, incheiate de angajatorii nerezidenti cu persoane fizice rezidente sau nerezidente care isi desfasoara activitatea in Romania si obtin venituri din salarii, precum si pentru reglementarea unor aspecte procedurale.

Prin Ordonanta Guvernului nr. 15/2012 pentru modificarea si completarea Legii nr. 571/2003 privind Codul Fiscal, publicata in Monitorul Oficial, Partea I, nr. 621/2012, au fost introduse noi prevederi in ce priveste contributiile sociale obligatorii, aplicabile in cazul salariatilor care desfasoara activitate in Romania si obtin venituri din salarii de la angajatori nerezidenti.

Potrivit noilor prevederi, obligatiile fiscale declarative si de plata a contributiilor sociale obligatorii le revin fie salariatilor, fie anajatorilor nerezidenti, dupa cum urmeaza:

a) in situatia in care exista un acord, incheiat intre angajat si angajatorul nerezident, privind achitarea contributiilor sociale obligatorii, salariatului ii revine obligatia declararii si platii contributiilor sociale individuale si ale angajatorului;

b) in situatia in care nu exista un acord incheiat intre angajat si angajatorul nerezident care nu are sediul social sau reprezentanta in Romania si care datoreaza contributiile sociale obligatorii in Romania, potrivit instrumentelor juridice internationale la care Romania este parte, angajatorului ii revine obligatia privind achitarea contributiilor sociale datorate in calitate de angajator, retinerea si virarea contributiilor sociale individuale, precum si declararea acestora la organul fiscal competent direct sau printr-un reprezentant fiscal/imputernicit.

Totodata, in mod similar au fost prevazute obligatiile persoanelor fizice romane care obtin venituri din salarii, ca urmare a activitatii desfasurate la misiunile diplomatice si posturile consulare acreditate in Romania, in cazul in care misiunile si posturile respective nu opteaza pentru indeplinirea obligatiilor declarative si de plata a contributiilor sociale, potrivit legii.

Avand in vedere cele de mai sus, pentru clarificarea noilor prevederi din legea fiscala si pentru a veni in sprijinul contribuabililor si al organelor fiscale teritoriale, a fost elaborat proiectul de ordin, prin care se propune:

a) aprobarea Procedurii de inregistrare a acordurilor privind declararea si plata contributiilor sociale, incheiate de angajatorii nerezidenti cu persoane fizice rezidente sau nerezidente care isi desfasoara activitatea in Romania si obtin venituri din salarii, care stabileste:

- obligatiile de inregistrare fiscala si cele declarative care le revin persoanelor fizice care au incheiat un acord, privind plata contributiilor sociale, cu angajatorul nerezident;

- organul fiscal competent pentru administrarea acestei categorii de salariati;

- pentru reducerea obligatiilor declarative pentru aceasta categorie de salariati, se propune ca, in formularul 112 "Declaratie privind obligatiile de plata a contributiilor sociale, impozitului pe venit si evidenta nominala a persoanelor asigurate", sa se declare si impozitul pe venitul din salarii datorat potrivit legii, fiind eliminata obligatia depunerii formularului 224 "Declaratie privind veniturile sub forma de salarii din strainatate obtinute de catre persoanele fizice care desfasoara activitate in Romania si de catre persoanele fizice romane angajate ale misiunilor diplomatice si posturilor consulare acreditate in Romania".

b) precizarea unor aspecte procedurale referitoare la obligatiile privind inregistrarea fiscala care le revin angajatorilor nerezidenti care nu au sediul social sau reprezentanta in Romania si care datoreaza contributiile sociale obligatorii in Romania, potrivit instrumentelor juridice internationale la care Romania este parte si care nu au incheiat un acord privind plata contributiilor sociale, cu angajatii care desfasoara activitatea in Romania.

*

Eventualele sugestii, propuneri sau opinii referitoare la proiectul de act normativ pot fi transmise la Directia de comunicare, relatii publice si mass-media, cu mentiunea "Conf. Legii nr. 52/2003":

- prin scrisori, la adresa: ANAF - Directia de comunicare, relatii publice si mass-media, str. Apolodor, nr. 17, sector 5, Bucuresti, cod postal 050741;

- electronic, la adresa de e-mail relatiipublice.anaf@mfinante.ro;

- prin fax, la numarul: 0213.199.857.


de Mihaela Pascu

NOUTATI Contabile 2024

Cum sa „citesti” si sa interpretezi perfect o balanta contabila?


Ghidul practic Balanta de verificare de la A la Z. Analize, corelatii, studii de caz vine in ajutorul dvs. pentru a va scapa de:

• erori de inregistrare aducatoare de amenzi usturatoare din partea inspectorilor veniti in control
• lipsa de cunostinte temeinice din domenii conexe
• lipsa de experienta in lucrul cu conturile, mai ales cand acestea sunt noi, renumerotate ori abrogate!
• incapacitatea de a lua masuri profitabile prin ajustarea balantei pentru profit maxim
• riscul incalcarii legislatiei in vigoare.

Simplifica-ti si securizeaza-ti munca!

...vezi AICI lista completa >>

Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
formularul 112declaratiiplata contributiilor socialeOG nr. 15/2012ANAF


Data aparitiei: 02 Noiembrie 2012

Votati articolul "Noi reglementari privind plata contributiilor sociale":
Rating:

Nota: 4.5 din 5 din 2 voturi

Urmareste-ne pe Google News

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri



ARTICOLE SIMILARE



Subiectele saptamanii

Atentie, Contabili!

Contabilitatea se schimba!
Cititi «Raportul Special Gratuit» oferit de specialistii nostri

DESCARCATI GRATUIT
Raportul Special
"E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016
X