Subiectul studiului de caz de astazi este o societate care desfasoara activitatea in domeniul constructiilor si indeplineste conditiile de aplicare a facilitatilor prevazute la art. 60 alin. (5), la art. 1381 si la art. 154 alin. (1) lit. r) din Legea 227/2015 privind Codul fiscal. Are un angajat cu contract individual de munca cu timp partial, de 4 ore/zi, cu un salariu de incadrare de 2.000 lei/luna. Salariatul nu realizeaza si alte venituri din salarii sau asimilate salariilor, astfel incat prin cumul sa depaseasca 2.800 lei/luna.
Pentru luna ianuarie 2023 societatea datoreaza pentru el CAS si CASS suplimentar, pana la nivelul salariului minim brut?
- Ian 2040 locuri
disponibileSeminarul National de Fiscalitate si Contabilitate, editia 150
2025, Hotel Crowne Plaza****, BucurestiVezi detaliiInscriere - Ian 2099 locuri
disponibileVideo Seminarul National de Fiscalitate si Contabilitate - CU intrebari
2025, Platforma www.webinar.rs.roVezi detaliiInscriere
Contract cu timp partial in constructii: raspunsul specialistuui
Conform art. 146 alin. (5 6 si alin. (5 7) din Codul fiscal (articole introduse in Codul fiscal prin OG 16/2022), contributia de asigurari sociale datorata de catre persoanele fizice care obtin venituri din salarii sau asimilate salariilor, in baza unui contract individual de munca cu norma intreaga sau cu timp partial, calculata potrivit alin. (5), nu poate fi mai mica decat nivelul contributiei de asigurari sociale calculate prin aplicarea cotei prevazute la art. 138 lit. a), art. 138 1 alin. (1) si (2), art. 138 2 alin. (1) sau art. 138 3 alin. (1), dupa caz, asupra salariului de baza minim brut pe tara in vigoare in luna pentru care se datoreaza contributia de asigurari sociale, corespunzator numarului zilelor lucratoare din luna in care contractul a fost activ.
(5 7) Prevederile alin. (5 6) nu se aplica in cazul persoanelor fizice aflate in una dintre urmatoarele situatii:
a) sunt elevi sau studenti, cu varsta pana la 26 de ani, aflati intr-o forma de scolarizare;
b) sunt ucenici, potrivit legii, in varsta de pana la 18 ani;
c) sunt persoane cu dizabilitati sau alte categorii de persoane carora prin lege li se recunoaste posibilitatea de a lucra mai putin de 8 ore pe zi;
d) au calitatea de pensionari pentru limita de varsta in sistemul public de pensii, cu exceptia pensionarilor pentru limita de varsta care beneficiaza de pensii de serviciu in baza unor legi/statute speciale, precum si a celor care cumuleaza pensia pentru limita de varsta din sistemul public de pensii cu pensia stabilita in unul dintre sistemele de pensii neintegrate sistemului public de pensii.
Consilier Taxe si Impozite pentru Contabili 12 actualizari
Operare SAGA Exemple practice si recomandari
Totul despre documentele de contabilitate primara Solutii de organizare a gestiunilor
e) realizeaza in cursul aceleiasi luni venituri din salarii sau asimilate salariilor in baza a doua sau mai multe contracte individuale de munca, iar baza lunara de calcul cumulata aferenta acestora este cel putin egala cu salariul de baza minim brut pe tara.
Astfel, daca salariatul nu se incadreaza la exceptiile enumerate mai sus, nu intruneste conditiile de a fi exceptat de la plata contributiilor sociale la nivelul salariului minim brut pe tara garantat in plata. In consecinta, contributia de asigurari sociale datorata nu poate fi mai mica decat nivelul contributiei de asigurari sociale calculate prin aplicarea cotei prevazute la art. 138 lit. a), art. 138 1 alin. (1) si (2), art. 138 2 alin. (1) sau art. 138 3 alin. (1), dupa caz, asupra salariului de baza minim brut pe tara in vigoare in luna pentru care se datoreaza contributia de asigurari sociale, corespunzator numarului zilelor lucratoare din luna in care contractul a fost activ.
Raspuns oferit in luna februarie 2023 de catre specialistii site-ului PortalContabilitate.ro. Dati click AICI pentru a vedea toate noutatile contabile + consultanta si raspunsuri detaliate de la experti.