email
CONTROALE e-Factura: TOP 9 recomandari pentru a evita sanctiunile

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit 

"CONTROALE e-Factura: TOP 9 recomandari pentru a evita sanctiunile"

Adauga adresa ta de e-mail pentru a primi Raportul Gratuit, oferit de Contabilul.ro.
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Venituri din arenda 2024 - cum se calculeaza impozitul, termen de plata si obligatii declarative

Venituri din arenda 2024 - cum se calculeaza impozitul, termen de plata si obligatii declarative
venituri din arendaimpozit arendaimpozit venit arendaarenda in natura

Conform prevederilor art. 84 din Legea nr. 227/2015 privind Codul fiscal, cu modificarile si completarile ulterioare, venitul brut din arendarea bunurilor agricole din patrimoniul personal se stabileste pe baza raportului juridic/contractului incheiat intre parti si reprezinta totalitatea sumelor in bani incasate si/sau echivalentul in lei al veniturilor in natura primite.

In cazul in care arenda se exprima in natura, evaluarea in lei se face pe baza preturilor medii ale produselor agricole, stabilite prin hotarari ale consiliilor judetene si, respectiv, ale Consiliului General al Municipiului Bucuresti, ca urmare a propunerilor directiilor teritoriale de specialitate ale Ministerului Agriculturii si Dezvoltarii Rurale, hotarari ce trebuie emise inainte de inceperea anului fiscal.

Aceste hotarari se transmit, in cadrul aceluiasi termen, directiilor generale regionale ale finantelor publice, pentru a fi comunicate unitatilor fiscale din subordine.
Preturile medii ale produselor agricole pentru judetul Galati, dar si pentru celelalte judete, pot fi consultate aici >>

Impozitarea veniturilor din arenda

Incepand cu data de 01.01.2024, venitul net din arenda se stabileste la fiecare plata prin deducerea din venitul brut a cheltuielilor determinate prin aplicarea cotei de 20% asupra venitului brut.

Impozitul pe veniturile din arenda se calculeaza prin retinere la sursa de catre platitorii de venit la momentul platii venitului, prin aplicarea cotei de 10% asupra venitului net, impozitul fiind final.

Impozitul astfel calculat si retinut pentru veniturile din arenda se plateste la bugetul de stat pana la data de 25 inclusiv a lunii urmatoare celei in care a fost retinut.

Totodata, platitorii de venit (arendasii) au obligatia sa completeze si sa depuna, pana la data de 25 inclusiv a lunii urmatoare celei in care s-au platit veniturile, formularul 112 - “Declaratie privind obligatiile de plata a contributiilor sociale, impozitului pe venit si evidenta nominala a persoanelor asigurate” in vederea declararii impozitului pe veniturile din arenda si, dupa caz, a contributiei de asigurari sociale de sanatate (CASS).

Obligatia declararii si platii contributiei de asigurari sociale de sanatate (CASS)

Potrivit prevederilor art. 1741 din Legea nr. 227/2015 privind Codul fiscal, cu modificarile si completarile ulterioare, in situatia in care veniturile din arenda sunt
obtinute de la un singur platitor de venit (arendas), iar nivelul net al acestora este cel putin egal cu 6 salarii minime brute pe tara, arendasul are obligatia sa calculeze, sa retina, sa plateasca si contributia de asigurari sociale de sanatate, precum si sa o declare corespunzator in formularul 112 (la o baza de calcul de 6/12/24 salarii minime brute pe tara, in functie de nivelul veniturilor). 

In cazul in care veniturile din arenda sunt realizate de la mai multi platitori de venit, iar veniturile nete estimate a se realiza de la cel putin un platitor de venit sunt egale sau mai mari decat nivelul a 6 salarii minime brute pe tara, arendatorul desemneaza, prin contractul incheiat intre parti, arendasul de la care venitul realizat este cel putin egal cu 6 salarii minime brute pe tara si care are obligatia calcularii, retinerii, platii si declararii prin formularul 112 a CASS (la o baza de calcul de 6/12/24 salarii minime brute pe tara, in functie de nivelul veniturilor).

In situatia in care nivelul veniturilor obtinute de la fiecare platitor de venit este sub nivelul a 6 salarii minime brute pe tara, dar nivelul venitului cumulat este cel putin egal cu 6 salarii minime brute pe tara, arendatorul are obligatia depunerii formularului 212 “Declaratia unica privind impozitul pe venit si contributiile sociale datorate de persoanele fizice”, in vederea declararii si platii CASS (la o baza de calcul de 6/12/24 salarii minime brute pe tara, in functie de nivelul veniturilor) – pana la data de 25 mai a anului urmator realizarii veniturilor.

Contributia de asigurari sociale de sanatate se calculeaza prin aplicarea cotei de 10% asupra bazei anuale de calcul mentionate la art. 170 alin. (5) din Legea nr.227/2015 privind Codul fiscal, cu modificarile si completarile ulterioare.

Totodata, se va avea in vedere faptul ca arendasul trebuie sa depuna un exemplar al contractului de arendare la consiliul local in a carui raza teritoriala se afla bunurile agricole arendate, pentru a fi inregistrat intr-un registru special tinut de secretarul consiliului local. Cand bunurile arendate sunt situate in raza teritoriala a mai multor consilii locale, cate un exemplar al contractului se depune la fiecare consiliu local in a carui raza teritoriala sunt situate bunurile arendate.

Sursa: AJFP Galati
Foto: pixabay.com


de Alina Ilie

NOUTATI din Legislatia Contabila

Corespondenta detaliata a conturilor: motivele pentru care poti fi AMENDAT!


Pare aproape imposibil sa faci slalom printre cele peste 500 de conturi si subconturi contabile, cu dezinvoltura?

Necunoasterea corespondentei dintre conturi poate genera:
    • inregistrari contabile eronate! Urmarea: amenda ANAF!
    • situatii financiare compromise! Urmarea: amenzi, acuzatie de evaziune fiscala etc.!

Iti propunem acum lucrarea indispensabila oricarui contabil de SRL sau PFA:
Corespondenta detaliata a conturilor pe principalele tipuri de operatiuni

...Vezi AICI detalii complete <<

Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
venituri din arendaimpozit arendaimpozit venit arendaarenda in natura


Data aparitiei: 08 August 2024

Votati articolul "Venituri din arenda 2024 - cum se calculeaza impozitul, termen de plata si obligatii declarative":
Rating:

Nota: 5 din 5 din 1 voturi

Urmareste-ne pe Google News

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri



ARTICOLE SIMILARE



Subiectele saptamanii

  • ANAF a actualizat lista entitatilor publice pentru e-Factura

    • Agentia Nationala de Administrare Fiscala a actualizat lista entitatilor publice pentru sistemul RO e-Factura, un fisier util in relatia B2G, in data de 1 august 2024.  Lista institutiilor publice este actualizata periodic de catre reprezentantii Fiscului. Documentul contine 14.032 de entitati publice si datele lor (judet, CIF, adresa).  Relatia B2G este definita, conform art. 2 alin. (1) lit. m) din Ordonanta de urgenta a G...» citeste mai departe aici

  • Venituri din arenda 2024 - cum se calculeaza impozitul, termen de plata si obligatii declarative

    • Conform prevederilor art. 84 din Legea nr. 227/2015 privind Codul fiscal, cu modificarile si completarile ulterioare, venitul brut din arendarea bunurilor agricole din patrimoniul personal se stabileste pe baza raportului juridic/contractului incheiat intre parti si reprezinta totalitatea sumelor in bani incasate si/sau echivalentul in lei al veniturilor in natura primite. In cazul in care arenda se exprima in natura, evaluarea in lei se face pe baza preturilor medi...» citeste mai departe aici

  • Raportari Semestriale: Diferenta dintre creantele restante si cele neincasate in Formularul 30

    • In cadrul raportarilor semestriale, completarea corecta a Formularului 30 este esentiala pentru a reflecta in mod adecvat situatia financiara a unei companii. Doua dintre categoriile de creante care trebuie raportate si care pot genera confuzii, sunt creantele restante (randul 34) si creantele neincasate la termen (randul 59). Desi aceste doua categorii pot parea similare la prima vedere, ele se refera la aspecte diferite legate de gestionarea creantelor. Pentru a intelege corect...» citeste mai departe aici

  • Din 12 august, o noua editie Tezaur: Dobanzi neimpozabile de pana la 6,60% pe an la titlurile de stat

    • Administratia Judeteana a Finantelor Publice Ialomita informeaza contribuabilii, persoane fizice, ca incepand luni 12 august si pana vineri 06 septembrie, romanii pot investi in titluri de stat TEZAUR cu maturitati de 1 si 3 ani, cu dobanzi anuale de 5,80% si, respectiv, 6,60%. Titlurile de stat pot fi cumparate: - Intre 12 august - 05 septembrie 2024 online, numai de catre persoanele fizice care sunt inregistrate in SPV pentru titluri lansate prin inter...» citeste mai departe aici

Atentie, Contabili!

Contabilitatea se schimba!
Cititi «Raportul Special Gratuit» oferit de specialistii nostri

DESCARCATI GRATUIT
Raportul Special
"CONTROALE e-Factura: TOP 9 recomandari pentru a evita sanctiunile"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016
X