Conform prevederilor art. 84 din Legea nr. 227/2015 privind Codul fiscal, cu modificarile si completarile ulterioare, venitul brut din arendarea bunurilor agricole din patrimoniul personal se stabileste pe baza raportului juridic/contractului incheiat intre parti si reprezinta totalitatea sumelor in bani incasate si/sau echivalentul in lei al veniturilor in natura primite.
In cazul in care arenda se exprima in natura, evaluarea in lei se face pe baza preturilor medii ale produselor agricole, stabilite prin hotarari ale consiliilor judetene si, respectiv, ale Consiliului General al Municipiului Bucuresti, ca urmare a propunerilor directiilor teritoriale de specialitate ale Ministerului Agriculturii si Dezvoltarii Rurale, hotarari ce trebuie emise inainte de inceperea anului fiscal.
Aceste hotarari se transmit, in cadrul aceluiasi termen, directiilor generale regionale ale finantelor publice, pentru a fi comunicate unitatilor fiscale din subordine.
Preturile medii ale produselor agricole pentru judetul Galati, dar si pentru celelalte judete, pot fi consultate aici >>
Impozitarea veniturilor din arenda
Incepand cu data de 01.01.2024, venitul net din arenda se stabileste la fiecare plata prin deducerea din venitul brut a cheltuielilor determinate prin aplicarea cotei de 20% asupra venitului brut.
Impozitul pe veniturile din arenda se calculeaza prin retinere la sursa de catre platitorii de venit la momentul platii venitului, prin aplicarea cotei de 10% asupra venitului net, impozitul fiind final.
Impozitul astfel calculat si retinut pentru veniturile din arenda se plateste la bugetul de stat pana la data de 25 inclusiv a lunii urmatoare celei in care a fost retinut.
Totodata, platitorii de venit (arendasii) au obligatia sa completeze si sa depuna, pana la data de 25 inclusiv a lunii urmatoare celei in care s-au platit veniturile, formularul 112 - “Declaratie privind obligatiile de plata a contributiilor sociale, impozitului pe venit si evidenta nominala a persoanelor asigurate” in vederea declararii impozitului pe veniturile din arenda si, dupa caz, a contributiei de asigurari sociale de sanatate (CASS).
Obligatia declararii si platii contributiei de asigurari sociale de sanatate (CASS)
Potrivit prevederilor art. 1741 din Legea nr. 227/2015 privind Codul fiscal, cu modificarile si completarile ulterioare, in situatia in care veniturile din arenda sunt
obtinute de la un singur platitor de venit (arendas), iar nivelul net al acestora este cel putin egal cu 6 salarii minime brute pe tara, arendasul are obligatia sa calculeze, sa retina, sa plateasca si contributia de asigurari sociale de sanatate, precum si sa o declare corespunzator in formularul 112 (la o baza de calcul de 6/12/24 salarii minime brute pe tara, in functie de nivelul veniturilor).
Operare SAGA Exemple practice si recomandari
Totul despre documentele de contabilitate primara Solutii de organizare a gestiunilor
Consilier Taxe si Impozite pentru Contabili 12 actualizari
Abonament PortalContabilitate ro - abonament 12 luni
In cazul in care veniturile din arenda sunt realizate de la mai multi platitori de venit, iar veniturile nete estimate a se realiza de la cel putin un platitor de venit sunt egale sau mai mari decat nivelul a 6 salarii minime brute pe tara, arendatorul desemneaza, prin contractul incheiat intre parti, arendasul de la care venitul realizat este cel putin egal cu 6 salarii minime brute pe tara si care are obligatia calcularii, retinerii, platii si declararii prin formularul 112 a CASS (la o baza de calcul de 6/12/24 salarii minime brute pe tara, in functie de nivelul veniturilor).
In situatia in care nivelul veniturilor obtinute de la fiecare platitor de venit este sub nivelul a 6 salarii minime brute pe tara, dar nivelul venitului cumulat este cel putin egal cu 6 salarii minime brute pe tara, arendatorul are obligatia depunerii formularului 212 “Declaratia unica privind impozitul pe venit si contributiile sociale datorate de persoanele fizice”, in vederea declararii si platii CASS (la o baza de calcul de 6/12/24 salarii minime brute pe tara, in functie de nivelul veniturilor) – pana la data de 25 mai a anului urmator realizarii veniturilor.
Contributia de asigurari sociale de sanatate se calculeaza prin aplicarea cotei de 10% asupra bazei anuale de calcul mentionate la art. 170 alin. (5) din Legea nr.227/2015 privind Codul fiscal, cu modificarile si completarile ulterioare.
Totodata, se va avea in vedere faptul ca arendasul trebuie sa depuna un exemplar al contractului de arendare la consiliul local in a carui raza teritoriala se afla bunurile agricole arendate, pentru a fi inregistrat intr-un registru special tinut de secretarul consiliului local. Cand bunurile arendate sunt situate in raza teritoriala a mai multor consilii locale, cate un exemplar al contractului se depune la fiecare consiliu local in a carui raza teritoriala sunt situate bunurile arendate.
Sursa: AJFP Galati
Foto: pixabay.com