Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit 

"POLITICI CONTABILE - modificari importante in Codul Fiscal"

Adauga adresa ta de e-mail pentru a primi Raportul Gratuit, oferit de Contabilul.ro.
POLITICI CONTABILE - modificari importante in Codul Fiscal
mail
Contabilitate Contabilul.ro | Contabilitate | Studii de caz

Venituri din chirii in valuta. Cum trebuie procedat la depunerea Declaratiei unice

Data aparitiei: 22 Februarie 2023
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
Venituri din chirii in valuta. Cum trebuie procedat la depunerea Declaratiei unice
declaratia unicachiriecass

Subiectul studiului de caz prezentat mai jos este depunerea declaratiei unice in 2023 cu privire la veniturile din cedarea folosintei bunurilor (impuse cu cote forfetare de cheltuieli nu in sistem real) realizate de o persoana fizica.

O persoana fizica a obtinut astfel de venituri din chirii, cu chiria lunara exprimata in contract in euro si plata efectiva in lei la cursul de schimb din ziua platii in fiecare luna. In 2022 s-a depus declaratia unica estimativa pentru anul 2022, folosind cursul euro din ziua depunerii.

Acum in 2023 se va depune declaratia unica folosind cursul mediu euro din 2022 de 4.9315 si inmultind valoare chiriei lunare in euro x 12 x cursul mediu 2022, asa cum am facut pentru 2021. Cum ar trebui procedat daca totalul chiriilor primite efectiv in cont in lei e ceva mai mare decat valoarea calculta conform instructiunilor ANAF? Diferentele sunt mici si sunt legate de fluctuatiile cursul euro din ziua platii.

Atentie, s-a modificat tratamentul fiscal al veniturilor din chirii! De la 1 ianuarie 2023, aveti obligatii noi in relatia cu ANAF! Descopera in ghidul Venituri din CHIRII. Tratament fiscal. Monografii contabile totul despre noua cota de impozitare, plata contributiilor sociale, depunerea declaratiei unice, modul corect de inregistrare in contabilitate etc.!

Venituri din chirii in valuta - Declaratia unica: raspunsul specialistului

Procedura prezentata de dvs. este corecta.

In ceea ce priveste diferentele din sumele incasate, acestea nu fac obiectul declararii, avand in vedere ca potrivit prevederilor de la art. 84 (1) din Codul fiscal, venitul brut din cedarea folosintei bunurilor din patrimoniul personal, altele decat veniturile din arendarea bunurilor agricole, reprezinta totalitatea sumelor in bani si/sau echivalentul in lei al veniturilor in natura stabilite potrivit contractului incheiat intre parti, pentru fiecare an fiscal, indiferent de momentul incasarii acestora.

Potrivit prevederilor de la art. 84 (3 ind. 1) din Codul fiscal, in situatia in care chiria reprezinta echivalentul in lei al unei valute, venitul brut anual se determina pe baza chiriei lunare evaluate la cursul de schimb mediu anual al pietei valutare, comunicat de Banca Nationala a Romaniei, din anul de realizare a venitului.

Asadar, venitul brut anual se determina pe baza chiriei lunare evaluate la cursul de schimb mediu anual al pietei valutare, comunicat de Banca Nationala a Romaniei, din anul de realizare a venitului si nu din sumele incasate.

Deci, pana la data de 25 mai 2023, persoana fizica va trebui sa depuna

declaratia unica D212 aferenta anului 2023 prin care:
- sa completeze capit. I prin care sa determine, cu titlu definitiv, impozitul pe venit aferent anului 2022, similar determinarii venitului net estimat declarat in 2022, prin transformarea in lei a chiriei stabilite in euro pe baza cursului mediu anual al pietei valutare, comunicat de BNR, valabil pentru anul 2022 (este vorba de cursul mediu de 4,9315 lei/euro, publicat de BNR), dupa cum si dvs. ati mentionat.

- daca a completat deja ca datoreaza CASS la capit. II din declaratia estimativa D212 depusa in anul 2022, atunci nu mai completeaza sectiunea corespunzatoare din capit. I date definitive din D212 depusa pana in data de 25 mai 2023;
- daca nu a completat ca datoreaza CASS la capit. II din declaratia estimativa D212 an 2022, dar veniturile definitive (pe baza cursului mediu) din inchiriere, plus celelalte venituri depasesc plafonul de 30.600 lei, atunci va completa subsectiunea corespunzatoare CASS din capit. I din D212 an 2023 cu veniturile obtinute si CASS datorata de 3.060 lei.
- daca, dupa incheierea anului 2022, veniturile definitive din inchiriere, plus celelalte venituri nu depasesc plafonul de 30.600 lei, persoana fizica nu va completa deloc subsectiunea corespunzatoare CASS din capit. I din D212 an 2023 si nu va datora CASS.

De asemenea, trebuie sa aveti in vedere ca incepand cu anul 2023 venitul net impozabil (estimat sau definitiv) din cedarea folosintei bunurilor nu se mai determina dupa deducerea din venitul brut a cotei forfetare de cheltuieli de 40%, ci este egal cu venitul brut, adica este egal cu contravaloarea chiriei prevazuta in contractul de inchiriere.

 

Raspuns oferit in luna februarie 2023 de catre specialistii site-ului PortalContabilitate.ro. Dati click AICI pentru a vedea toate noutatile contabile + consultanta si raspunsuri detaliate de la experti. 






Articole Similare




Atentie, Contabili!

Contabilitatea se schimba!
Cititi «Raportul Special Gratuit» oferit de specialistii nostri

DESCARCATI GRATUIT

Raportul Special
"POLITICI CONTABILE - modificari importante in Codul Fiscal"


X