email
E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit 

"E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice"

Adauga adresa ta de e-mail pentru a primi Raportul Gratuit, oferit de Contabilul.ro.
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Locuinta de serviciu

Intrebare:

Amortismentul unei garsoniere proprietate a societatii este deductibil fiscal in situatia in care din motive sociale, in baza unui contract de comodat, este data in folosinta unei salariate. Acest comodat se considera avantaj in vederea impunerii la salariat?

Raspuns:

Locuinta de serviciu este definita potrivit Legii nr. 114/1996, cu modificarile ulterioare, ca fiind spatiul destinat angajatilor unor societati, acordat in conditiile contractului de munca.

Locuintele de serviciu fac parte din patrimoniul agentilor economici si se administreaza in interesul acestora prin inchiriere salariatilor proprii, contractul de inchiriere fiind accesoriu la contractul individual de munca.

Locuintele de serviciu noi, se pot amplasa pe terenurile apartinand agentilor economici sau pot fi achizitionate si sunt finantate din bugetele acestora.

Legea nr. 571/2003 privind Codul fiscal, cu modificarile ulterioare, stabileste ca sunt deductibile cheltuielile cu intretinerea si repararea locuintelor de serviciu aflate in localitatea unde societatea isi desfasoara activitatea. De asemenea sunt deductibile cheltuielile de aceasta natura si cu intretinerea locuintelor de serviciu amplasate in localitatile unde societatea are sedii secundare.

In cazul in care locuintele de serviciu au suprafete construite in limita celor prevazute in Anexa la Legea locuintei, din punct de vedere fiscal li se mai recunosc in plus, cheltuieli in suma de 10% . De exemplu, daca din inregistrarile contabile rezulta cheltuieli de intretinere si reparatii in suma de 120 milioane lei, din care aferente suprafetelor prevazute de lege 110 milioane lei, in declaratia de impunere se vor trece 121milioane lei(110.000.000 + 11.000.000). Pentru calculul sumelor respective se face raportul dintre suprafata construita prevazuta de Legea locuintei si suprafata totala a locuintei.

Sfatul nostru este sa se incheie un contract pentru o suma foarte mica, din urmatoarele considerente:

- existenta unui contract de inchiriere impune drepturi si obligatii atat pentru angajat cat si pentru angajator,

- se pot deduce de catre societate cheltuielile cu intretinerea si reparatiile necesare,

- societatea poate deduce cheltuielile cu amortizarea deoarece, potrivit Legii nr. 571/2003 privind Codul fiscal, cu modificarile ulterioare, sunt cheltuieli efectuate in scopul realizarii de venituri (chiar daca aceste venituri sunt mult mai mici decat cota de amortizare).

- persoanei fizice nu ii sunt impozitate sumele reprezentand diferentele dintre chiria perceputa si cea reprezentand pretul pietei, deoarece nu sunt considerate avantaje potrivit dispozitiilor Titlului III din Codul fiscal.

- prin contractul de comodat iau nastere obligatii numai pentru comodatar,in sensul ca acesta trebuie sa suporte cheltuielile necesare folosintei locuintei, fara a avea dreptul sa ceara restituirea acestor cheltuieli,

- comodatarul este obligat sa restituie la scadenta lucrul imprumutat,in aceleasi conditii,

- societatea nu poate calcula cheltuieli cu amortizarea locuintei data in comodat deoarece acestea nu sunt aferente realizarii unor venituri impozabile (la art. 24 alin. 2 lit. a, se specifica ca este recunoscuta amortizarea mijloacelor fixe care sunt "detinute si utilizate in productia, livrarea de bunuri sau in prestarea de servicii pentru a fi inchiriat tertilor sau in scopuri administrative").

NOUTATI Contabile 2024

Marea Carte Verde a Monografiilor Contabile 2024


Nu rata ghidul practic care te scoate acum din impasul generat de orice inregistrare contabila!

76 monografii, de maxima actualitate, intocmite impecabil, dezvoltate dupa o structura completa:

Prezentarea cadrului legal
• Noutatile legislative legate de subiectul dezbatut
• Tratamentul contabil exemplificat prin cazuri practice si exemple
• Inregistrarile contabile aferente fiecarui caz practic prezentat
• Tratamentul din punct de vedere fiscal, al TVA si al impozitului pe profit
• Atentionari, recomandari, sfaturi referitoare la subiect

...Vezi AICI detaliile complete <<


Data aparitiei: 25 Aprilie 2006

Votati articolul "Locuinta de serviciu":
Rating:

Nota: 3.5 din 5 din 6 voturi

Urmareste-ne pe Google News

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri



ARTICOLE SIMILARE



Subiectele saptamanii

Atentie, Contabili!

Contabilitatea se schimba!
Cititi «Raportul Special Gratuit» oferit de specialistii nostri

DESCARCATI GRATUIT
Raportul Special
"E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016
X