Fara drept de replica, una dintre cele mai spectaculoase modificari fiscale ale acestui inceput de an este adoptarea intr-un timp foarte rapid a O.G. nr. 8/2013 pentru modificarea Codului fiscal.
Modificarile afecteaza cam toate categoriile de impozite si vom aminti printr-un scurt material noutatile introduse.
Din punctul de vedere al impozitului pe profit, amortizarea autoturismelor deductibila fiscal nu mai poate depasi suma de 1500 lei intr-o luna, insa trebuie amintit ca se majoreaza deducerea suplimentara la procentul de 50% pentru cheltuielile de cercetare si dezvoltare.
Pentru microintreprinderi, a fost stabilit un nou plafon de venituri la 65.000 euro anual, fara a mai fi necesar sa aiba cel putin un salariat, iar cele care au fost platitoare de impozit pe profit la 31 decembrie 2012 si se incadreaza in acest plafon, devin platitoare de impozit pe venitul microintreprinderii cu 01 februarie 2013 si au obligatia depunerii declaratiei de mentiuni 010 si a declaratiei de impozit pe profit 101 pentru luna ianuarie 2013, pana pe data de 25 martie 2013.
Valoarea diurnei neimpozabile este de 2,5 ori nivelul pentru institutiile publice, iar suma ce depaseste aceasta valoare este venit de natura salariala supus impozitului pe salarii si asigurarilor sociale obligatorii.
La impozitul datorat de nerezidenti in Romania, avem o modificare spectaculoasa prin care se extind la impozitare in tara, toate prestarile de servicii, fie ca sunt prestate in Romania, fie in strainatate, atat timp cat sunt decontate de o persoana din Romania. În plus, platile catre nerezidenti in state cu care Romania nu are semnat un acord juridic de schimb de informatii, vor fi impozitate cu 50%.
Abonament PortalContabilitate ro - abonament 12 luni
Marea Carte Verde a Monografiilor Contabile 2024
Consilier Taxe si Impozite pentru Contabili 12 actualizari
Examen Consultant Fiscal 2024
Si la TVA sunt cateva modificari importante, respectiv ajustarea TVA pentru bunurile furate sau TVA la baza livrarilor efectuate intre persoanele afiliate, ce va tine cont de pretul de piata.
Persoanele ce practica agricultura cultivand terenuri sau cresc animale, devin platitori la impozitul pe venit cand cultiva mai mult de 2 ha de cereale sau detin mai mult de 3 bovine sau 10 oi.
Nici bautorii de bere nu sunt uitati, se modifica din punct de vedere fiscal definitia berii, ocazie cu care Guvernul mareste acciza.
Deaorece credem cu tarie ca acesti bani vor fi bine utilizati, si nu vor fi dedicati unei risipe, avem incredere ca pentru tara, efectele ordonantei sunt binevenite.
Adrian Benta,
Consultant Fiscal