email
E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit 

"E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice"

Adauga adresa ta de e-mail pentru a primi Raportul Gratuit, oferit de Contabilul.ro.
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Prime de asigurare

Intrebare:

Incepand cu 1 ianuarie 2005, care este regimul de deductibilitate pentru primele de asigurare in caz de accident si imbolnavire platite de angajator pentru salariat. Sunt aceste prime impozabile la angajat (salariat) la calculul venitului global? Aceiasi intrebare si pentru primele platite ca si investitie (sau plan de pensii = o prima platita anual urmand ca dupa un anumit numar de ani angajatii sa ia acesti bani).

Raspuns:

Asigurari private de sanatate

Conform art. 21 alin. 3 lit. k din Codul fiscal, cheltuielile cu primele de asigurare private de sanatate sunt deductibile pentru entitatea care le suporta in limita unei sume reprezentand echivalentul in lei a 200 de euro intr-un an fiscal, pentru fiecare participant. Codul fiscal nu mentioneaza calitatea pe care o are beneficiarul acestor prime de asigurare (relatie dependenta sau nu), astfel ca prevederile acestui articol trebuie coroborate cu reglementarile specifice fiecarei categorii de persoane fizice care beneficiaza de astfel de prime de asigurare.

In cazul angajatului, in calitate de beneficiar al asigurarii private de sanatate, pct. 117 din Hotararea Guvernului nr. 84/2005 care modifica si completeaza Hotararea Guvernului nr. 44/2004 prevede ca la calculul impozitului lunar pe veniturile din salarii nu se admite deducerea primelor de asigurare pentru asigurarile private de sanatate.

Mai mult, art. 55 alin. 3 lit. g din Codul fiscal stipuleaza ca primele de asigurare platite de catre suportator pentru salariatii proprii sau alt beneficiar de venituri din salarii, altele decat cele obligatorii, sunt considerate avantaje la momentul platii primei respective.

In esenta, angajatorul beneficiaza de deductibilitatea cheltuielilor cu primele de asigurare private de sanatate in limita a 200 euro anual pentru fiecare participant. Primele care depasesc acest plafon se deduc daca sunt incluse in veniturile salariale ale angajatului respectiv. Pentru beneficiar, primele sunt considerate integral avantaj, indiferent de cuantum. Deci, fie se imputa, fie se cumuleaza cu veniturile salariale aferente lunii in care se suporta de catre angajator.

Pensii ocupationale

Conform art. 21 alin. 3 lit. j din Codul fiscal, cheltuielile efectuate in numele unui angajat, la schemele facultative de pensii ocupationale, sunt deductibile in limita unei sume reprezentand echivalentul in lei a 200 de euro intr-un an fiscal, pentru fiecare participant.

Conform art. 57 alin. 2 lit. a din Codul fiscal, la calculul impozitului lunar pe veniturile din salarii obtinute la locul unde se afla functia de baza se admite deducerea contributiei la schemele facultative de pensii ocupationale, astfel incat suma acestora sa nu depaseasca echivalentul a 200 euro pentru fiecare participant la nivelul anului. Suma care depaseste aceasta limita se considera avantaj si se imputa salariatului sau se cumuleaza cu veniturile salariale ale acestuia fiind impusa in consecinta (caz in care, angajatorul deduce si suma care depaseste plafonul anual de 200 euro).

Conform pct. 116 din Hotararea Guvernului nr. 84/2005 care modifica si completeaza Hotararea Guvernului nr. 44/2004, transformarea contributiilor retinute pentru schemele facultative de pensii ocupationale din lei in euro, pentru verificarea incadrarii in plafonul anual, se face la cursul de schimb valutar comunicat de Banca Nationala a Romaniei in vigoare in ultima zi a lunii pentru care se platesc drepturile salariale. Platitorii de venituri din salarii cumuleaza sumele in euro reprezentand contributiile retinute pentru schemele facultative de pensii ocupationale si verifica incadrarea in plafonul deductibil prevazut de lege.

In concluzie, angajatorul deduce contributia la schemele facultative de pensii ocupationale in limita a 200 euro pentru fiecare participant. Contributia care depaseste acest plafon se poate deduce prin includerea in veniturile salariale ale angajatului. Pentru salariat, contributia nu este considerata avantaj decat pentru suma ce depaseste plafonul de 200 euro pe an. Aceasta diferenta fie se imputa salariatului, fie se include in veniturile sale salariale fiind impusa in consecinta.

NOUTATI Contabile 2024

Sinteza noutatilor Contabile din 2024:


• Aplicarea sistemului e-Factura
• Sistemul RO e-Transport
• Sistemul garantie-returnare (RetuRO)
• Raportarea SAF-T
• Managementul stocurilor – implicatii fiscale si raportarea in SAF-T
• Prelucrare stocuri in sistem lohn

Descopera TOATE noutatile contabile in Ghidul practic al contabilitatii in 2024. Legislatie explicata - Exemple detaliate - Monografii contabile complete.

...Vezi AICI detalii complete <<


Data aparitiei: 25 Aprilie 2006

Votati articolul "Prime de asigurare":
Rating:

Nota: 5 din 5 din 1 voturi

Urmareste-ne pe Google News

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri



ARTICOLE SIMILARE



Subiectele saptamanii

  • Fisa Postului pentru Contabil Sef [Model]

    • Fisa de post a contabilului sef defineste responsabilitatile si asteptarile asociate acestui rol important. Aceasta pozitie necesita nu doar cunostinte solide in domeniul contabilitatii, ci si abilitati de leadership si capacitatea de a se adapta cu succes intr-un mediu financiar in continua schimbare. In plus, contabilul sef este adesea implicat in procesul decizional al organizatiei, oferind analize si interpretari financiare care sustin obiectivele generale ale afacerii....» citeste mai departe aici

  • Casele de marcat devin obligatorii si la automatele comerciale: Fiscul va incepe sa dea amenzi de la 1 octombrie

    • Operatorii economici care desfasoara livrari de bunuri sau prestari de servicii prin intermediul automatelor comerciale si care nu au instalate case de marcat vor fi sanctionati cu o amenda intre 8.000 si 10.000 de lei. Sanctiunea se aplica incepand cu 1 octombrie 2024. In plus, ANAF va confisca sumele nejustificate si va suspenda activitatea operatorului economic la unitatea de vanzare a bunurilor sau de prestare a serviciilor. Prin interm...» citeste mai departe aici

  • Majorare de capital social: studiu de caz privind monografia contabila

    • Potrivit art 210 din Legea 31/1990, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare, capitalul social se poate mari prin emisiunea de actiuni noi sau prin majorarea valorii nominale a actiunilor existente in schimbul unor noi aporturi in numerar si/sau in natura. (1) Capitalul social se poate mari prin emisiunea de actiuni noi sau prin majorarea valorii din nominale a actiunilor existente in schimbul unor noi aporturi in numerar si/sau in natura. (2) ...» citeste mai departe aici

  • Recuperarea pierderilor fiscale: ce prevede art. 31 din Codul Fiscal si un studiu de caz practic

    • Legislatia clarifica modalitatile prin care companiile care au functionat initial ca microintreprinderi si au trecut apoi la sistemul de impozitare pe profit pot sa recupereze pierderile fiscale. In nota de fundamentare a OUG nr. 115/2023 privind unele masuri fiscal-bugetare in domeniul cheltuielilor publice, pentru consolidare fiscala, combaterea evaziunii fiscale, pentru modificarea si completarea unor acte normative, precum si pentru prorogarea unor termene, s-au cuprins unele prev...» citeste mai departe aici

Atentie, Contabili!

Contabilitatea se schimba!
Cititi «Raportul Special Gratuit» oferit de specialistii nostri

DESCARCATI GRATUIT
Raportul Special
"E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016
X