email
E-FACTURA si E-TRANSPORT. Top 10 intrebari si raspunsuri practice

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit 

"E-FACTURA si E-TRANSPORT. Top 10 intrebari si raspunsuri practice"

Adauga adresa ta de e-mail pentru a primi Raportul Gratuit, oferit de Contabilul.ro.
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

ANAF: Referitor la aplicarea la OUG nr 9 din 2013 privind timbrul de mediu

Formulare Impoziterestituirea taxei pe poluareautovehiculetimbrul de mediu


ANAF reaminteste contribuabililor prevederile principale aduse odata cu aplicarea OUG nr. 9/2013 privind timbrul de mediu la autovehicule.

Astfel, prin ordinul comun al Ministerului Mediului si Schimbarilor Climatice si al Ministerului Finantelor Publice nr.490/407/29.03.2013, publicat in Monitorul
Oficial nr. 175/29.03.2013, s-a stabilit:

Calculeaza taxa timbru de mediu pentru autovehiculul tauI) Procedura de restituire a sumelor prevazute la art. 7, 9 si 12 din OUG nr.9/2013 privind timbrul de mediu pentru autovehicule, sume ce reprezinta:

- diferente intre taxa pe poluare pentru autovehicule/taxa speciala pentru autoturisme si autovehicule/taxa pentru emisiile poluante provenite de la autovehicule si timbrul de mediu
- diferenta de timbru de mediu pentru autovehicule rezultate in urma contest#rii acestuia
- valoarea reziduala a timbrului de mediu pentru autovehicule

II) Procedura de restituire a sumelor stabilite de instantele de judecata prin hotarari definitive si irevocabile, precum si cheltuieli banesti stabilite de aceste instante si orice alte cheltuieli ocazionate de executarea silita;

III) Procedura de restituire in situatia in care autovehiculul pentru care s-a achitat taxa pe poluare pentru autovehicule/taxa speciala pentru autoturisme si autovehicule/taxa pentru emisiile poluante provenite de la autovehicule/timbrul de mediu pentru autovehicule nu a fost inmatriculat;

IV) Procedura de intocmire si eliberare a adeverintei prin care se atesta restituirea/nerestituirea taxei pe poluare pentru autovehicule/taxei speciale pentru autoturisme si autovehicule/taxei pentru emisiile poluante provenite de la autovehicule/timbrului de mediu sau a valorii reziduale a timbrului.

I ) Restituirea sumelor rezultate ca diferenta intre taxa pe poluare pentru autovehicule/taxa speciala pentru autoturisme si autovehicule/taxa pentru emisiile poluante provenite de la autovehicule si timbrul de mediu pentru autovehicule (art. 12 din OUG nr. 9/2013)

Pentru restituirea sumelor, contribuabilul va depune la organul fiscal competent o cerere de restituire (modelul este prevazut in anexa nr.2 la normele metodologice aprobate prin HG nr.88/2013), la care anexeaza urmatoarele documente:

- documentul doveditor al platii taxei speciale pentru autoturisme si autovehicule, taxei pe poluare pentru autovehicule sau taxei pentru emisiile poluante provenite de la autovehicule : chitanta fiscala/ordinul de plata si extrasul de cont, dupa caz, care sa ateste efectuarea platii acesteia,
- copia cartii de identitate a vehiculului si a certificatului de inmatriculare, cu prezentarea in original a acestora.

Nota : in cazul autovehiculelor care fac obiectul contractelor de leasing, la cererea de restituire se anexeaza documentele prevazute mai sus, in copii conforme cu originalul, pe baza propriei declaratii.

In cazul autovehiculelor rulate achizitionate din alte state, contribuabilul va depune, in original si in copie, un document din care sa rezulte data primei inmatriculari sau anul fabricatiei, dupa caz.

Restituirea sumelor reprezentand valoarea reziduala a taxei platite atunci cand autovehiculul pentru care s-a platit taxa/timbrul este scos din parcul auto national (art.7 din OUG nr. 9/2013)

Pentru restituirea sumelor, ultimul proprietar va depune la organul fiscal competent o cerere de restituire (anexa nr.2 la normele metodologice), la care anexeaza urmatoarele documente:

- copia cartii de identitate a vehiculului, certificata de lucratorul serviciului public comunitar regim permise de conducere si inmatriculare a vehiculelor, cu mentiunea radierii pentru export - certificat de radiere pentru export emis de serviciul public comunitar regim permise de conducere si inmatriculari a vehiculelor, in original si in copie

- documentul care atesta faptul ca autovehiculul a fost transferat in alt stat, respectiv   factura/contractul de vanzare-cumparare sau declaratia vamala de export, dupa caz, in original si copie.

Restituirea sumelor reprezentand diferentele de timbru rezultate in urma contestarii acestuia (art.9 din OUG nr.9/2013)

Pentru restituirea sumelor, contribuabilul va depune la organul fiscal competent o cerere de restituire (anexa nr.2 la normele metodologice) la care anexeaza in original si in copie, urmatoarele documente:
- dovada platii timbrului
- documentul eliberat de Regia Autonoma "Registrul Auto Roman" privind rezultatul evalu#rii individuale a autovehiculului.

II) Restituirea sumelor stabilite de instantele de judecata prin hotarari definitive si irevocabile, precum si cheltuieli banesti stabilite de aceste instante si orice alte cheltuieli ocazionate de executarea silita.

Contribuabilul care, in baza unei hotarari definitive si irevocabile a instantei judecatoresti competente, are dreptul la restituirea sumelor reprezentand taxa pe poluare pentru autovehicule/taxa speciala pentru autoturisme si autovehicule/taxa pentru emisiile poluante provenite de la autovehicule si timbrul de mediu pentru autovehicule, cheltuielilor banesti stabilite de aceste instante, precum si oricaror alte cheltuieli ocazionate de executarea silita, va depune, in vederea restituirii, la organul fiscal competent, o cerere al carei model este prevazut in anexa nr. 3 la acest ordin.

III) Restituirea taxei pe poluare pentru autovehicule/taxei speciale pentru autoturisme si  autovehicule/taxei pentru emisiile poluante provenite de la autovehicule/timbrului de mediu pentru autovehicule in situatia in care autovehiculul nu a fost inmatriculat in situatia in care inmatricularea autovehiculului sau transcrierea dreptului de proprietate pentru un autovehicul inmatriculat nu a fost efectuata, suma reprezentand taxa achitata se restituie la cererea contribuabilului.


Contribuabilul indreptatit sa solicite restituirea taxei neutilizate va depune la organul fiscal competent, in termenul legal de prescriptie de 5 ani, o CERERE DE RESTITUIRE, insotita de documentul de plata, in original, care confirma plata taxei, document pe care este inscrisa mentiunea "taxa neutilizata" si care este semnat si stampilat de catre persoana desemnata din cadrul Serviciului public comunitar regim premise de conducere si inmatriculari
vehicule.

NOTA : in vederea restituirii sumelor de mai sus, organul fiscal competent, prin compartimentul de specialitate, procedeaza la verificarea datelor din evidenta analitica pe platitori, sub aspectul existentei unor eventuale obligatii de plata neachitate inregistrate de catre contribuabil, si aplica in mod corespunzator dispozitiile Ordinului ministrului finantelor publice nr.1899/2004.

IV) Procedura de intocmire si eliberare a adeverintei prin care se atesta restituirea/nerestituirea taxei pe poluare pentru autovehicule/taxei speciale pentru autoturisme si autovehicule/taxei pentru emisiile poluante provenite de la autovehicule/timbrului de mediu sau a valorii reziduale a timbrului in cazul in care se solicita transcrierea dreptului de proprietate pentru un autovehicul inmatriculat dupa 1 ianuarie 2007 si pentru care a fost achitata taxa speciala pentru autoturisme si autovehicule/taxa pe poluare pentru autovehicule/taxa pentru emisiile poluante provenite de la autovehicule/timbrul de mediu pentru autovehicule, iar proprietarului platitor nu i s-a restituit cuantumul acesteia/acestuia sau nu a fost restituita valoarea reziduala prevazuta la art.7 alin.(1) din OUG nr. 9/2013, organul fiscal competent elibereaza o adeverinta care atesta aceasta situatie, conform modelului prevazut in anexa nr.6 la acest ordin.

Pentru eliberarea ADEVERINTEI contribuabilul va depune la organul fiscal competent o cerere ( modelul este prevazut in anexa nr. 5 la acest ordin), la care anexeaza urmatoarele documente :

- copia cartii de identitate a vehiculului si a certificatului de inmatriculare - copia documentului de plata

Compartimentul de specialitate verifica existenta sumei achitate de contribuabil in conturile deschise la unitatile Trezoreriei Statului, iar in situatia in care nu poate fi identificat documentul care atesta plata, compartimentul de specialitate nu elibereaza adeverinta, instiintand contribuabilul in acest sens.

Temei legal:
- O.U.G. nr. 9/2013 privind timbrul de mediu pentru autovehicule, publicata in M.O.  nr.119/04.03.2013
- Hotararea de Guvern nr. 88/13.03.2013 pentru aprobarea Normelor Metodologice de aplicare a Ordonantei de urgenta a Guvernului nr.9/2013 privind timbrul de mediu pentru autovehicule, publicata in M.O. nr. 137/14.03.2013
- Ordinul comun al Ministerului Mediului si Schimbarilor Climatice si al Ministerului Finantelor Publice nr.490/407/29.03.2013, pentru aprobarea Procedurii de restituire a sumelor prevazute la art. 7, 9 si 12 din OUG nr.9/2013 privind timbrul de mediu pentru autovehicule, precum si a sumelor stabilite de instantele de judecata prin hotarari definitive si irevocabile, publicat in Monitorul Oficial nr. 175/29.03.2013

Calculeaza taxa timbru de mediu pentru autovehiculul tauSursa: DGFP Argesde Mihaela Pascu

NOUTATI din Legislatie aparute in 2022

Ghidul Practic al Monografiilor Contabile


Atentie: au aparut monografii anului 2022!

Ai la dispozitie 70 monografii:

- noi-noute, variate, complexe, actuale, controversate si legale
- grupate pe domenii de cel mai mare interes
- usor de accesat, usor de inteles, usor de aplicat
- gata de personalizat cu datele operatiunilor tale

...Vezi AICI detalii complete <<

Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
Formulare Impoziterestituirea taxei pe poluareautovehiculetimbrul de mediu

Ti-a placut acest articol? Da Like, Printeaza sau trimite prin WhatsApp si Email!
Urmareste-ne pe Google News

Data aparitiei: 02 Aprilie 2013


Votati articolul "ANAF: Referitor la aplicarea la OUG nr 9 din 2013 privind timbrul de mediu":
Rating:

Nota: 5 din 5 din 1 voturi


Sfaturi de la Experti - Intrebari si RaspunsuriAlte articole publicate in data de 02 Aprilie 2013 ARTICOLE SIMILARESubiectele saptamanii

Atentie, Contabili!

Atentie, contabili!
Sistemele e-Factura si e-Transport vin cu noi OBLIGATII fiscale!
Cititi «Raportul Special Gratuit» oferit de specialistii nostri

DESCARCATI GRATUIT
Raportul Special
"E-FACTURA si E-TRANSPORT. Top 10 intrebari si raspunsuri practice"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016
X