Vom stabili astazi in ce masura, avand in vedere prevederile HG 84/2013, daca bonul fiscal de combustibil indeplineste toate conditiile prevazute, TVA se deduce integral sau 50%.
Prevederile art. 145^1 au ramas valabile, astfel incat chiar daca se indeplinesc conditiile privind inscrierea CIF-ului beneficiarului pe bonurile fiscale sau beneficiarul detine factura pentru achizitia de combustibili, ca urmare a intrarii in vigoare a prevederilor HG 84/2013, daca autoturismul este utilizat atat in scopuri economice cat si in scopuri neeconomice, deducerea TVA se face in proportie de 50%. Daca puteti justifica utilizarea combustibilului 100% este necesar sa intocmiti foaia de parcurs.
Redam mai jos prevederile de la pct. 45^1 (1) din Normele metodologice date in aplicare pentru art. 145^1 din Codul fiscal :
"(1) In aplicarea art. 145^1 alin. (1) din Codul fiscal , prin cheltuieli legate de vehiculele aflate in proprietatea sau in folosinta persoanei impozabile se intelege orice cheltuieli direct atribuibile unui vehicul, cum sunt cheltuielile de reparatii, de intretinere, cheltuielile cu lubrifianti, cu piese de schimb, cheltuielile cu combustibilul utilizat pentru functionarea vehiculului.
Nu reprezinta cheltuieli legate de vehiculele aflate in proprietatea sau in folosinta persoanei impozabile orice cheltuieli care nu pot fi direct atribuibile pentru un anumit vehicul. In sensul prezentelor norme, prin vehicul se intelege orice vehicul avand o masa totala maxima autorizata care nu depaseste 3.500 kg si nu are mai mult de 9 scaune, inclusiv scaunul soferului.
(2) In cazul vehiculelor care sunt utilizate exclusiv in scopul activitatii economice, in sensul art. 145^1 alin. (1) din Codul fiscal , taxa aferenta cumpararii, achizitiei intracomunitare, importului, inchirierii sau leasingului si cheltuielilor legate de aceste vehicule este deductibila conform regulilor generale prevazute la art. 145 si la art. 146 - 147^1 din Codul fiscal, nefiind aplicabila limitarea la 50% a deducerii taxei.
Manualul Contabilului Incepator - stick USB
Contractul de mandat Optimizare fiscala Avantaje si dezavantaje
Bugete cash flow rentabilitate risc - ghid practic
Utilizarea in scopul activitatii economice a unui vehicul cuprinde, fara a se limita la acestea: deplasari in tara sau in strainatate la clienti/furnizori, pentru prospectarea pietei, deplasari la locatii unde se afla puncte de lucru, la banca, la vama, la oficiile postale, la autoritatile fiscale, utilizarea vehiculului de catre personalul de conducere in exercitarea atributiilor de serviciu, deplasari pentru interventie, service, reparatii, utilizarea vehiculelor de test-drive de catre dealerii auto.
Este obligatia persoanei impozabile sa demonstreze ca sunt indeplinite toate conditiile legale pentru acordarea deducerii, astfel cum rezulta si din Hotararea Curtii Europene de Justitie in Cauza C-268/83 D.A. Rompelman si E.A. Rompelman - Van Deelen impotriva Minister van Financien. In vederea exercitarii dreptului de deducere a taxei orice persoana impozabila trebuie sa detina documentele prevazute de lege pentru deducerea taxei si sa intocmeasca foaia de parcurs care trebuie sa contina cel putin urmatoarele informatii: categoria de vehicul utilizat, scopul si locul deplasarii, kilometrii parcursi, norma proprie de consum carburant pe kilometru parcurs".