email
E-FACTURA si E-TRANSPORT. Top 10 intrebari si raspunsuri practice

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit 

"E-FACTURA si E-TRANSPORT. Top 10 intrebari si raspunsuri practice"

Adauga adresa ta de e-mail pentru a primi Raportul Gratuit, oferit de Contabilul.ro.
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

A fost oficializat modelul de cerere pentru restituirea taxei auto (Ordinul 2806/2022)

A fost oficializat modelul de cerere pentru restituirea taxei auto (Ordinul 2806/2022)
OUG 93/2022restituirea taxei autocod fiscal

AJFP Vrancea anunta aprobarea modelului de cerere de restituire a sumelor reprezentand taxa speciala pentru autoturisme si autovehicule, taxa pe poluare pentru autovehicule, taxa pentru emisiile poluante provenite de la autovehicule si timbrul de mediu pentru autovehicule.

Ordinul nr. 2.806/4.079/2022 a aparut in Monitorul Oficial nr. 1117 din 18 noiembrie 2022.

In conformitate cu prevederile OUG 93/2022, contribuabilii care au achitat taxa speciala pentru autoturisme si autovehicule, prevazuta la art.2141-2143 din Legea nr. 571/2003 privind Codul fiscal, cu modificarile si completarile ulterioare, taxa pe poluare pentru autovehicule, prevazuta de OUG nr. 50/2008 cu modificarile ulterioare, taxa pentru emisiile poluante provenite de la autovehicule, prevazuta de Legea nr. 9/2012 cu modificarile ulterioare, sau, dupa caz, timbrul de mediu pentru autovehicule, prevazut de OUG nr. 9/2013 cu modificarile si completarile ulterioare, si care nu au beneficiat de restituire pana la data intrarii in vigoare a prezentei ordonante de urgenta pot solicita restituirea acestora, indiferent de momentul platii taxelor, precum si a
dobanzilor datorate pentru perioada cuprinsa intre data perceperii si data restituirii, pe cale administrativa, prin cerere adresata organului fiscal central competent sau prin cerere adresata organului competent, in cazul sumelor prevazute la art. 4 alin. (1).

Nivelul dobanzii este cel prevazut la art. 174 alin. (5) din Legea nr. 207/2015 privind Codul de procedura fiscala, cu modificarile si completarile ulterioare.

Contribuabilul are dreptul la restituirea sumei si in cazul in care aceasta nu este indicata cu exactitate. In acest caz, organul fiscal central sau, dupa caz,


Administratia Fondului pentru Mediu, in urma verificarilor procedurale a bazelor de date, identifica suma exacta care urmeaza a fi restituita. 

In cazul in care restituirea se realizeaza in baza unei hotarari judecatoresti definitive, suma solicitata la restituire include atat taxa/timbrul de mediu, cat si cheltuielile de judecata, precum si alte sume stabilite prin hotararea judecatoreasca, daca este cazul.

In cazul in care inmatricularea nu s-a efectuat sau transcrierea dreptului de proprietate nu a fost efectuata, se inscrie numarul de inmatriculare de la momentul platii taxei/timbrului de mediu.

In cazuri exceptionale in care numarul de identificare este necompletat fiind necunoscut platitorului de taxa sau este completat eronat, organul fiscal central sau, dupa caz, Administratia Fondului pentru Mediu procedeaza la notificarea contribuabilului pentru clarificare si solicita informatii suplimentare de la autoritatile competente (de exemplu: Registrul Auto Roman, Directia regim permise de conducere si inmatriculare a vehiculelor, respectiv serviciile publice comunitare permise de conducere si inmatriculare a vehiculelor).
 

Modelul cererii pentru restituirea taxei auto

CERERE DE RESTITUIRE
a sumelor reprezentand taxa speciala pentru autoturisme si autovehicule, taxa pe poluare pentru autovehicule,
taxa pentru emisiile poluante provenite de la autovehicule si timbrul de mediu pentru autovehicule


Catre ........................(organul fiscal competent).........................
Subsemnatul/Subscrisa, ........................................, cu domiciliul/sediul in localitatea ..................., str. ................... nr. ....., bl. ....., sc. ....., ap. ......, judetul/sectorul ..........., avand C.N.P./C.U.I. ......................., in temeiul prevederilor Ordonantei de urgenta a Guvernului nr. 93/2022 privind restituirea sumelor reprezentand taxa speciala pentru autoturisme si autovehicule, taxa pe poluare pentru autovehicule, taxa pentru emisiile poluante provenite de la autovehicule si timbrul de mediu pentru autovehicule si ale art. 168 din Legea nr. 207/2015 privind Codul de procedura fiscala, cu modificarile si completarile ulterioare, solicit/solicitam restituirea sumei de ........................... lei^1), la care se adauga dobanzile calculate pana la data platii integrale, reprezentand^2):

1. ( ) taxa speciala pentru autoturisme si autovehicule;
2. ( ) taxa pe poluare pentru autovehicule;
3. ( ) taxa pentru emisiile poluante provenite de la autovehicule;
4. ( ) timbrul de mediu pentru autovehicule.

In cazul restituirii taxelor/timbrului de mediu prevazut(e) la pct. 1-4, dispusa prin hotarare judecatoreasca definitiva, aceasta se anexeaza la cererea de restituire.

Suma solicitata la restituire a fost achitata in cazul inmatricularii autoturismului/autovehiculului marca ............................., tipul/varianta ........................., avand numarul de inmatriculare^3) ......................., numarul de identificare^4) .....................................

Mentionez/Mentionam ca am luat cunostinta ca din sumele de restituit vor fi compensate de catre organul fiscal competent eventualele obligatii fiscale datorate si neachitate la data restituirii.

Solicit/Solicitam ca restituirea efectiva a sumelor cuvenite in continuare sa se efectueze in contul bancar nr. .............................., cod IBAN ....................................., deschis la ........................................... .

 

Contribuabilul/Reprezentantul legal al contribuabilului,
..................................................................
(numele si prenumele)
Semnatura .....................
Data ..............................


de Ghinea Viorica

NOUTATI din Legislatie aparute in 2022

Microintreprindere sau PFA?


Este o intrebare pe care o auzim frecvent in ultima perioada si la care ne-am propus sa formulam un raspuns elaborat, bazat pe legislatia valabila pentru anul viitor, pe analize comparative privind costul infiintarii, precum si pe simulari de calcul de impozite si contributii sociale, in ambele variante.

Aflati analiza detaliata in lucrarea Contabilitatea microintreprinderilor!

Comanda acum exemplarul tau pentru functionare legala, sigura, in cele mai avantajoase conditii si profit maxim!

...Vezi AICI detalii complete <<

Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
OUG 93/2022restituirea taxei autocod fiscal

Ti-a placut acest articol? Da Like, Printeaza sau trimite prin WhatsApp si Email!
Urmareste-ne pe Google News

Data aparitiei: 24 Noiembrie 2022


Votati articolul "A fost oficializat modelul de cerere pentru restituirea taxei auto (Ordinul 2806/2022)":
Rating:

Nota: 5 din 5 din 2 voturi


Sfaturi de la Experti - Intrebari si RaspunsuriARTICOLE SIMILARESubiectele saptamanii

 • Calculatia Costurilor. Ghid pe domenii de activitate (modele editabile)

  • Nu neglijati niciun aspect legat de calculatia costurilor! Nu are rost sa riscati erori fiscal-contabile si amenzi distrugatoare care pot ajunge pana la 4.000 lei. Operarea incorecta in contabilitate a costurilor de productie sau, si mai grav lipsa acestora din evidentele contabile, are consecinte cat se poate de grave asupra rezultatului contabil si, implicit, asupra rezultatului fiscal. Impozitul pe profit platit astfel catre bugetul de stat este incorect! ...» citeste mai departe aici

 • Declaratia unica 2023: termen de depunere si instructiuni noi pentru completare

  • ANAF a publicat noua Declaratie unica ce va fi depusa in anul 2023 pentru veniturile si taxele aferente 2022, dar si pentru estimarea celor de anul viitor.  OG 16/2022 a introdus numeroase modificari fiscale care au creat confunzie. Multe persoane fizice care obtin venituri din activitati independente au crezut ca regimul se va aplica direct de la 1 ianuarie 2023, insa este important de precizat ca sunt vizate veniturile de anul urmator. Acest lucru inseam...» citeste mai departe aici

 • Fiscul reorganizeaza lista contribuabililor mijlocii. Noutati privind datele pentru SAF-T

  • Reorganizarea contribuabililor mijlocii devine realitate, dupa ce Fiscul a publicat proiectul de ordin pentru modificarea unor ordine ale presedintelui Agentiei Nationale de Administrare Fiscala privind organizarea activitatii de administrare a contribuabililor mari si mijlocii.  In referat se precizeaza ca nu se justifica actualizarea in acest an a listei contribuabililor mari, avand in vedere faptul ca aceasta lista a fost actualizata in...» citeste mai departe aici

 • Companiile ar putea primi lunar 2.250 lei daca angajeaza victime ale violentei domestice

  • Companiile ar putea primi de la stat o subventie lunara de 2.250 lei, pe o perioada de un an de zile, daca angajeaza victime ale violentei domestice, reiese dintr-un proiect legislativ inregistrat la Senat.  Initiatorii propunerii sustin ca victimele violentei domestice, somere, nu au fost luate in considerare la momentul modificarii si completarii Legii 76/2002. "De asemenea, victimele violentei domestice nu se numara printre categoriile ce beneficia...» citeste mai departe aici

Atentie, Contabili!

Atentie, contabili!
Sistemele e-Factura si e-Transport vin cu noi OBLIGATII fiscale!
Cititi «Raportul Special Gratuit» oferit de specialistii nostri

DESCARCATI GRATUIT
Raportul Special
"E-FACTURA si E-TRANSPORT. Top 10 intrebari si raspunsuri practice"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016
X