Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit 

"POLITICI CONTABILE - modificari importante in Codul Fiscal"

Adauga adresa ta de e-mail pentru a primi Raportul Gratuit, oferit de Contabilul.ro.
POLITICI CONTABILE - modificari importante in Codul Fiscal
mail
Legislatie Contabilul.ro | Legislatie | Legislatie fiscala

Cum tratam cheltuielile de protocol la calculul impozitului pe profit?

Data actualizarii: 22 Aprilie 2013
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
Taxe si Impozitededucere cheltuieli de protocolcalcul impozit pe profit


In randurile urmatoare, vom analiza modul de calcul al bazei de protocol de 2%. Societatea inregistreaza cheltuieli de protocol in suma totala de 100.000 lei din care protocol deductibil 70.000 lei si protocol nedeductibil (trecut din start la inregistrarea facturilor) in suma de 30.000 lei.

Vom stabili astfel daca atunci cand se aplica formula de calcul venituri totale -venituri neimpozabile - cheltuieli totale - cheltuieli protocol - cheltuieli cu impozit pe profit- cheltuieli aferente veniturilor neimpozabile, se scad toate cheltuielile de protocol (venit total - 100.000 lei) sau doar cheltuielie de protocol deductibile adica venituri totale - 70.000 lei (avand in vedere ca 30.000 lei sunt nedeductibili).


Solutia consultantului:

Cheltuielile de protocol sunt cheltuieli ocazionate de acordarea unor cadouri, tratatii si mese partenerilor de afaceri. In conformitate cu prevederile art. 21 alin. (3) lit. a) din Legea 571/2003 privind Codul fiscal cheltuielile de protocol sunt deductibile la determinarea profitului impozabil in limita unei cote de 2% aplicata asupra diferentei rezultate dintre totalul veniturilor impozabile si totalul cheltuielilor aferente veniturilor impozabile, altele decat cheltuielile de protocol si cheltuielile cu impozitul pe profit.

La pct. 33 din Normele metodologice, date in aplicare pentru art. 21 alin.(3) lit. a din Codul fiscal se fac urmatoarele precizari:

201E33. Baza de calcul la care se aplica cota de 2% o reprezinta diferenta dintre totalul veniturilor si cheltuielile inregistrate conform reglementarilor contabile, la care se efectueaza ajustarile fiscale.

Astfel, din cheltuielile totale se scad cheltuielile cu impozitul pe profit curent si amânat, cheltuielile de protocol, cheltuielile aferente veniturilor neimpozabile, iar din totalul veniturilor se scad veniturile neimpozabile. In cadrul cheltuielilor de protocol, la calculul profitului impozabil, se includ si cheltuielile inregistrate cu taxa pe valoarea adaugata colectata potrivit prevederilor titlului VI din Codul fiscal, pentru cadourile oferite de contribuabil, cu valoare egala sau mai mare de 100 lei201D.

In conformitate cu prevederile art. 145 alin. (5) lit. b din Legea 571/2003privind Codul fiscal, nu este deductibila TVA datorata sau achitata pentru achizitiile de bauturi alcoolice si produse din tutun, cu exceptia cazurilor in care aceste bunuri sunt destinate revanzarii sau pentru a fi utilizate pentru prestari de servicii.

In concluzie, la calculul deductibilitatii cheltuielilor de protocol trebuie sa luati in considerare toate cheltuielile inregistrate in contul 623 201CCheltuieli de protocol201D, chiar daca nu ati dedus TVA (alcool, tutun).







Articole Similare




Atentie, Contabili!

Contabilitatea se schimba!
Cititi «Raportul Special Gratuit» oferit de specialistii nostri

DESCARCATI GRATUIT

Raportul Special
"POLITICI CONTABILE - modificari importante in Codul Fiscal"


X