Calculul, declararea si plata impozitului pe veniturile microintreprinderilor se efectueaza trimestrial, pana la data de de 25 inclusiv a lunii urmatoare trimestrului pentru care impozitul se datoreaza (art. 56 Cod fiscal).
Potrivit dispozitiilor art. 52, daca pe parcursul exercitiului 2023 se constata ca una din conditiile prevazute la art. 47 nu mai este indeplinita, societatea respectiva devine platitoare de impozit pe profit incepand cu trimestrul in care datele s-au modificat.
Intrebare: "Va rog sa imi spuneti care e termenul de depunere a declaratiei 101 pentru anul 2023, mentionez ca sunt platitor impozit pe profit doar din trimestrul IV. Care este termenul de plata al impozitului pe profit pentru trimestru IV al anului 2023?"
Calculul si plata impozitului pe profit se efectueaza luandu-se in considerare veniturile si cheltuielile realizate cu trimestrul respectiv (in speta d-voastra este vorba de perioada 01.10.2023 - 31.12.2023).
Cu aceasta ocazie societatea comunica organelor fiscale competente iesirea din sistemul de impunere pe veniturile microintreprinderilor prin completarea formularului 700 in termen de 15 zile de la data constatarii neindeplinirii conditiilor initiale (art. 88 din Codul de procedura fiscala).
In ceea ce priveste declararea si plata impozitului pe profit pentru anul 2023 (in cazul prezentat este trim. IV 2023), mentionam ca aceasta se efectueaza pana la data de 25 iunie 2024, prin derogare de la prevederile art. 41 si art. 42 din Codul fiscal.
Avem in vedere reglementarile OUG nr. 153/2020 privind instituirea unor masuri fiscale de stimulare a mentinerii/cresterii capitalurilor proprii, precum si pentru completarea unor acte normative, potrivit carora se acorda o serie de reduceri ale impozitului pe profit in functie de cresterea capitalului propriu.
La art. I din actul normativ anterior invocat, se prevede modificarea termenului de depunere si plata anuala (pentru o perioada de 5 ani) pentru impozitul pe profit.
La art. VI din OUG nr. 153/2020 se stabileste ca modificarile respective intra in vigoare incepand cu data de 1 ianuarie 2021 si se aplica pentru perioada 2021 - 2025.
Aceasta schimbare a fost necesara datorita faptului ca informatiile privind capitalul propriu se pot prelua din situatiile financiare care, potrivit art. 36 din Legea contabilitatii nr. 82/1990, cu modificarile ulterioare, se depun pana la termenul maxim (de regula) de 150 de zile de la incheierea exercitiului financiar.
Avand in vedere ca pentru persoana juridica la care va referiti anul fiscal este acelasi cu trim. IV 2023,
Ghidul practic al contabilului din domeniul constructiilor
Examenul de ACCES la STAGIUL CECCAR 2024
Impozitarea veniturilor din chirii 2024
Facem trimitere si la prevederile art. 16 alin. (2) din Codul fiscal potrivit carora perioada impozabila este perioada din anul calendaristic pentru care contribuabilul a existat.
Raspuns oferit in luna decembrie 2023 de catre specialistii site-ului PortalCodulFiscal.ro. Dati click AICI pentru a vedea toate noutatile contabile + consultanta si raspunsuri detaliate de la experti.
Foto: pexels.com