Intrebare:
La inchirierea unui mijloc fix (in speta container de mare capacitate) proprietarul incaseaza si o garantie pe durata utilizarii bunului inchiriat. Pentru garantie emitem o factura fiscala. Se aplica TVA la garantie? In ce articol al Codului fiscal se poate incadra obligatia colectarii sau scutirea?
Sumele incasate in contul curent nu pot fi considerate garantii deoarece garantiile au un regim special de constituire, in conturi distincte prin care sumele sunt blocate efectiv si nu pot fi utilizate. Astfel, garantiile pot fi: depozite in numerar, ipoteci, garantii reale si personale. Sumele depuse drept garantie nu se utilizeaza de catre beneficiar decat in momentul in care locatarul (chiriasul) nu a respectat clauza contractuala cu privire la obligatia de a achita chiria la un anumit termen sau a depreciat bunul inchiriat.
Inregistrarea contabila a garantiilor primite de catre locator se face prin formula:
5121 (analitic distinct) = 167 ,, Alte imprumuturi si datorii asimilate,,
Inregistrarea contabila a garantiilor platite de catre locatar se face prin formula:
267 ,,Creante imobilizate,, = 5121 (analitic distinct)
Documentele justificative de inregistrare a operatiunii in evidenta contabila a ambelor parti contractante sunt:
-
contractul de inchiriere;
-
Totul despre documentele de contabilitate primara Solutii de organizare a gestiunilor
Examenul de ACCES la STAGIUL CECCAR 2024
Cartea Verde a Contabilitatii
contractul de garantie; -
scrisoare de garantie bancara eliberata de catre banca locatarului;
-
ordinul de incasare/plata a garantie;
Operatiunea nu intra in sfera de aplicare a T.V.A. deoarece nu reprezinta o livrare de bunuri sau o prestare de servicii, motiv pentru care nu se emite nici factura fiscala.
In situatia in care suma a fost incasata in contul curent si a fost utilizata ca disponibil pentru plati diverse, se considera o plata in avans efectuata de catre chirias pentru serviciile de inchiriere oferite de locator. Inregistrarile contabile care se efectueaza sunt:
5121 = 472 (analitic distinct)
In termen de 5 zile de la incasarea sumei dar nu mai tarziu de finele lunii in care a avut loc incasarea, beneficiarul sumei, respectiv locatorul, are obligatia de a emite factura fiscala cu T.V.A. colectata, urmand a se face inregistrarea contabila:
472 = 4427
Factura emisa se evidentiaza in jurnalul de vanzari si se reflecta in decontul de T.V.A.
Prin Codul fiscal nu este reglementata modul de impozitare a garantiilor incasate