email
E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit 

"E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice"

Adauga adresa ta de e-mail pentru a primi Raportul Gratuit, oferit de Contabilul.ro.
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Servicii externe

calculul impozitului pe profit

Intrebare:

In conditiile in care la sfarsitul anului 2004 am inregistrat pierdere, mai sunt deductibile serviciile externe? In ce conditii sunt admise la calculul impozitului pe profit serviciile externe? Este necesar contract?

Raspuns:

Cheltuielile cu serviciile de management, consultanta, asistenta sau alte prestari de servicii sunt deductibile la calculul profitului impozabil in cazul in care sunt incheiate contracte si se poate justifica necesitatea acestor servicii pentru desfasurarea activitatii societatii d-voastra.

Inregistrarea acestor prestari de servicii la cheltuieli nu este conditionata de existenta profitului. Legea nr. 571/2003 privind Codul fiscal, cu modificarile ulterioare, reglementeaza faptul ca sunt deductibile toate acele cheltuieli care sunt efectuate in scopul realizarii de venituri impozabile. Daca la finele anului 2004 societatea d-voastra a inregistrat pierdere fiscala, cheltuielile cu prestarile de servicii externe nu sunt considerate nedeductibile. Prevederea la care faceti referire se regasea in Ordonanta Guvernului nr. 70/1994 privind impozitul pe profit, cu modificarile si completarile ulterioare. De la data intrarii in vigoare a Legii nr. 414/2002 privind impozitul pe profit(1 iulie 2002) si in continuare a Legii nr. 571/2003 privind Codul fiscal(1 ianuarie 2004), cheltuielile cu prestarile de servicii sunt deductibile daca sunt respectate urmatoarele conditii:

- serviciile sa fie efectiv prestate,

- termenele de executie din contracte sa fie respectate,

- in functie de natura serviciilor, sa existe procese verbale de receptie si situatii de lucrari intocmite pe faze si la final,

- pentru serviciile de management sa existe documente din care sa rezulte necesitatea efectuarii lor si ca prestarea lor. De exemplu, daca este vorba de o scolarizare trebuie sa existe documente din care sa rezulte numarul de participanti, domeniile abordate, durata cursului, locatia, rezultatele. Daca este vorba de asistenta tehnica, trebuie sa rezulte cate persoane straine s-au prezentat, in ce perioada, in ce a constat asistenta, ce solutii s-au dat , ce solutii s-au aplicat, efecte. In cazul unei prestari constand in servicii de publicitate se va demonstra necesitatea acestei publicitati, unde se face, documentele din care rezulta ca a fost efectuata(publicatia cu enuntul respectiv sau contractul pentru afisele publicitare), facturile de plata etc. Enumerarea nu este limitativa.

In cazul in care prestarile de servicii sunt executate de persoane afiliate(de exemplu, de catre firma mama din strainatate catre firma fiica din Romania), atunci va trebui sa faceti dovada ca operatiunile respective s-au efectuat in conditii de piata libera. Astfel va trebui sa demonstrati ca au fost utilizate preturile pietii pentru astfel de servicii si ca in conditii normale, daca ati fi apelat la o persoana independenta, ati fi negociat in aceeasi termeni.

In cazul in care prestarile de servicii au loc in mod ocazional, cum sunt cele determinate de copiere, reparatii, lucrari de intretinere neperiodice, cursuri de pregatire de scurta durata etc., cheltuielile sunt deductibile la calculul profitului impozabil daca au la baza documente justificative din care rezulta ca au fost efectiv executate, cum sunt comenzile, facturile si au fost necesare desfasurarii activitatii, fara sa mai fie necesara existenta unui contract.

NOUTATI Contabile 2024

Manualul de Inventariere a fost actualizat cu Legea 296/2023 si OMFP 1447/2023!


 ATENTIE!

Acum exista reguli noi privind procedura de inventariere, introduse de:

  • Codul fiscal
  • OMFP 3067/2018
  • Legea 163/2018 care permite distribuirea de dividende pe parcursul anului
  • OMFP 3103/2017
  • Legea 296/2023 privind unele masuri fiscal-bugetare pentru asigurarea sustenabilitatii financiare a Romaniei pe termen lung
  • OMFP 1447/2023 pentru modificarea si completarea unor reglementari privind documentele financiar-contabile

  Explicatii complete gasiti in ghidul Manualul de inventariere. Societati comerciale. PFA. ONG.

...Vezi AICI detaliile complete <<

Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
calculul impozitului pe profit


Data aparitiei: 25 Aprilie 2006

Votati articolul "Servicii externe":
Rating:

Nota: 5 din 5 din 1 voturi

Urmareste-ne pe Google News

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri



ARTICOLE SIMILARE



Subiectele saptamanii

Atentie, Contabili!

Contabilitatea se schimba!
Cititi «Raportul Special Gratuit» oferit de specialistii nostri

DESCARCATI GRATUIT
Raportul Special
"E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016
X