Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit
"Modificari privind raportarea SAF-T. Noutati privind D406 + 7 Studii de caz"
O societate platitoare de impozit pe venit micro la inceputul anului 2024 trece, in cursul aceluiasi an, in trimestrul IV, la impozit pe profit. In primele 9 luni ale anului plateste o amenda in valoare de 15.000 lei. Intrebarea contribuabilului este daca, la calculul impozitului pe profit pentru trimestrul IV, amenda se considera cheltuiala nedeductibila si se impoziteaza?
La art .52 din Codul fiscal se precizeaza ca:
(1) Daca in cursul unui an fiscal o microintreprindere realizeaza venituri mai mari de 500.000 euro sau ponderea veniturilor realizate din consultanta si/sau management, cu exceptia veniturilor din consultanta fiscala, corespunzatoare codului CAEN: 6920 - Activitati de contabilitate si audit financiar; consultanta in domeniul fiscal, in veniturile totale este de peste 20% inclusiv, aceasta datoreaza impozit pe profit incepand cu trimestrul in care s-a depasit oricare dintre aceste limite, fara posibilitatea de a mai opta pentru perioada urmatoare sa aplice prevederile prezentului titlu.
(..)
(6) Calculul si plata impozitului pe profit de catre microintreprinderile care se incadreaza in prevederile alin. (1), (2), (4) si (7) se efectueaza luand in considerare veniturile si cheltuielile realizate incepand cu trimestrul respectiv.
Asadar, calculul impozitului pe profit se efectueaza luand in considerare stric veniturile si cheltuielile inregistrate in trimestrul IV 2024.
Potrivit prevederilor de la art. 19(1) din Codul fiscal, rezultatul fiscal se calculeaza ca diferenta intre veniturile si cheltuielile inregistrate conform reglementarilor contabile aplicabile, din care se scad veniturile neimpozabile si deducerile fiscale si la care se adauga cheltuielile nedeductibile.
La stabilirea rezultatului fiscal se iau in calcul si elemente similare veniturilor si cheltuielilor, potrivit normelor metodologice, precum si pierderile fiscale care se recupereaza in conformitate cu prevederile art. 31. Rezultatul fiscal pozitiv este profit impozabil, iar rezultatul fiscal negativ este pierdere fiscala.
Potrivit prevderilor de la pct. 5 (1) din NM, in aplicarea art. 19 alin. (1) din Codul fiscal, pentru calculul rezultatului fiscal, veniturile si cheltuielile sunt cele inregistrate in contabilitate potrivit reglementarilor contabile date in baza Legii contabilitatii nr. 82/1991, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare, precum si orice alte sume care, din punct de vedere fiscal, sunt elemente similare veniturilor si cheltuielilor.
Asadar, in situatia in care amenda este inregistrata in trimestrul IV 2024, se stabileste regimul deductibilitatii/nedeductibilitatii in baza art 25 din Codul fiscal.
Potrivit prevederilor de la art. 25(4) lit. b) din Codul fiscal, urmatoarele cheltuieli nu sunt deductibile:
(..)
b) dobanzile/majorarile de intarziere, amenzile, confiscarile si penalitatile, datorate catre autoritatile romane/straine, potrivit prevederilor legale, cu exceptia celor aferente contractelor incheiate cu aceste autoritati.
La pct. 17 din NM, se precizeaza ca:
17.
(1) Prin autoritati romane/straine, in sensul art. 25 alin. (4) lit. b) din Codul fiscal, se intelege totalitatea institutiilor, organismelor si autoritatilor din Romania si din strainatate care urmaresc si incaseaza amenzi, dobanzi/majorari si penalitati de intarziere, executa confiscari, potrivit prevederilor legale.
Cheltuieli deductibile si nedeductibile: Aflati care sunt limitele in care anumite cheltuieli pot fi deduse, conform Codului Fiscal si al Normelor sale de procedura fiscala! De asemenea, descoperiti exceptiile de care beneficiaza anumite cheltuieli incadrate la cheltuieli deductibile, conform noilor reglementari fiscale intrate in vigoare. Detalii aici >>
Prin urmare, amenzile sunt cheltuieli nedeductibile la determinarea rezultatului fiscal, avand in vedere ca acestea nu se percep in baza unor contracte incheiate cu aceste autoritati.
Nu ratati: Cartea Verde a Contabilitatii - editia 2025
Cartea Verde a Contabilitatii 2025 va ofera explicatii si solutii pentru subiecte precum:
•Aplicarea sistemului e-Factura
•Sistemul RO e-Transport
•Sistemul garantie-returnare (RetuRO)
•Raportarea SAF-T
•Managementul stocurilor – implicatii fiscale si raportarea in SAF-T etc.
Stocul la Cartea Verde a Contabilitatii 2025 se epuizeaza rapid!
Articole similare
Atentie! Amenzile primite de societate sunt cheltuieli NEDEDUCTIBILE la determinarea rezultatului fiscalDeplasare in strainatate PFA: Tratamentul fiscal al cheltuielilor si documentele necesare pentru decontareIntreprindere individuala: Cum se completeaza Declaratia Unica in 2025CHELTUIELI DEDUCTIBILE si nedeductibile: Ce schimbari majore aduce legislatia fiscala in 2025?Casare partiala mijloc fix: Studiu de caz privind tratamentul contabil si fiscalUltimele articole
Cadouri de Craciun pentru angajati: Aspecte esentiale despre regimul acordarii lorBunuri acordate gratuit pentru stimulare vanzari: ce documente trebuie sa intocmitiPFI (sistem real) vs. SRL (impozit pe profit): Care varianta este mai avantajoasa din perspectiva taxelor? [Studiu de caz]Radiere PFA. Ce se intampla cu stocul de marfa?Societate cu obiect de activitate transport de persoane: Iata principalele particularitati contabile!Articole similare
Atentie! Amenzile primite de societate sunt cheltuieli NEDEDUCTIBILE la determinarea rezultatului fiscalScoaterea din evidenta a creantelor: Aspecte importante si studii de cazPFI (sistem real) vs. SRL (impozit pe profit): Care varianta este mai avantajoasa din perspectiva taxelor? [Studiu de caz]Facturi netransmise prin SPV: cheltuielile sunt deductibile la determinarea rezultatului fiscal?Calcul REZULTAT FISCAL: limite de deductibilitate ale unor categorii de cheltuieliUltimele articole
Noul tratament fiscal al sponsorizarilorMicrointreprinderile si firmele platitoare de impozit pe profit ar putea avea parte de noi BONIFICATIIDeducere suplimentara la calculul rezultatului fiscal. Noile conditii pe care trebuie sa le indeplineasca firmeleProfit contabil si REZULTAT FISCAL. Cum se calculeaza impozitul pe profit?Calcul scutire impozit pe profit: REZULTAT FISCAL mai mic decat cel contabilArticole similare
Atentie! Amenzile primite de societate sunt cheltuieli NEDEDUCTIBILE la determinarea rezultatului fiscalInspectie fiscala: Monografia contabila pentru diminuarea bazei impozabileManualul mijloacelor fixe: Studii de caz si inregistrari contabile pentru situatii frecvent intalnite in practicaONG fara activitate economica: Trebuie sa depuna D107 pentru sponsorizari?Trecerea la IMPOZIT PE PROFIT: 31 martie este termen limita de depunere pentru D700Ultimele articole
Societate platitoare de IMPOZIT PE PROFIT: Termenele de depunere pentru D101, D107 si D406 [Studiu de caz]Profit reinvestit: Ce conditii trebuie indeplinite pentru a beneficia de facilitatile fiscaleImpozitul pe profit: Exemplu de calcul pentru recuperare pierdere fiscalaTrecerea de la impozitul pe profit la impozitul MICRO: 3 etape de urmatBurse private: Care sunt noutatile in 2025?