email
E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit 

"E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice"

Adauga adresa ta de e-mail pentru a primi Raportul Gratuit, oferit de Contabilul.ro.
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Senatul a decis: TVA se va plati la momentul incasarii facturii

TVAulterior

 

Senatorii au aprobat, in sedinta de plen, modificarea Codului Fiscal in sensul introducerii datei de incasare a facturii ca moment al exigibilitatii taxei pe valoarea adaugata (TVA) datorata bugetului de stat.

Potrivit propunerii legislative, cuantumul taxei urmeaza a fi stabilit proportional cu valoarea incasarilor efective din totalul facturilor emise.

In favoarea modificarii Codului Fiscal au votat 49 de senatori, 29 votand impotriva, iar noua senatori abtinandu-se. Legea este una ordinara.

„Credem ca, asa cum in multe tari ale Uniunii Europene plata TVA se face la momentul incasarii sumei facturate, acesta este un stimulent pentru societati. Prin initiativa noastra ajutam sute de mii de firme, ajutam in mod direct bugetul central, pentru ca, daca TVA ar trebui sa se plateasca in momentul emiterii facturii, foarte multe societati nu au posibilitatea de a plati sumele respective. Foarte multe societati vor ajunge in stare de faliment. Daca schimbam mecanismul si facem statul sa fie interesat sa ajute societatea sa-si incaseze suma facturata si TVA se plateste in momentul incasarii sumei, ceea ce ar asigura un echilibru, o egalitate intre stat si persoana juridica platitoare de TVA, este in favoarea statului", a declarat Gyorgy Frunda, unul dintre initiatorii proiectului de lege, citat de Mediafax. Totodata, parlamentarul le-a cerut colegilor sai sa voteze favorabil initiativa legislativa.

Senatorul PNL Varujan Vosganian a mentionat ca majoritatea statelor europene si-au asumat "o astfel de mutatie" si ca inclusiv directorul FMI, Dominique Strauss-Kahn, incurajeaza stimulentele fiscale.

Secretarul de stat in Ministerul Finantelor Gratiela Iordache a anuntat ca Guvernul nu sustine aceasta initiativa deorece ar genera un impact bugetar negativ si dificultati administrative pentru aplicarea ei.

„Cu toata opozitia Guvernului, care nu intelege ca prin aceasta va castiga bani si va avea mai multui bani la buget, insistam, convinsi fiind de dreptatea noastra, va rog sa votati in favoarea acestui proiect, care va fi un instrument in mana statului de a-si recupera banii, un instrument de a avea mai multi bani la bugetul central si va fi o gura de aer pentru societatile comerciale, care nu vor trebui sa plateasca banii in momentul emiterii facturii, ci atunci cand ele isi vor primi onorariul, salariul, suma care trebuie sa intre in bugetul societatii respective. Prin asta statul va strange mai multi bani, decat printr-un sistem demodat, ineficient, care si-a dovedit ineficienta in ultimii ani si care trebuie modificat", a adaugat Frunda.


Comisia pentru buget din Senat a elaborat un raport de respingere, motivand ca "regula generala" prevede ca obligatia de plata a TVA ia nastere la data livrarii bunurilor, la data prestarii serviciilor sau la data incasarii de avansuri inaintea livrarii bunurilor sau prestarii serviciilor.

Propunerea legislativa a fost initiata de senatori din toate grupurile parlamentare - Sorin Fodoreanu (PD-L), Emilian Francu (PNL), Puiu Hasotti (PNL), Gyorgy Frunda (UDMR), Sorin Lazar (PSD), Ion Rotaru (PSD).

In urma cu o saptamana, senatorii au aprobat o propunere legislativa, a senatorilor PD-L, care stabilea plata TVA intr-un termen de 30 de zile de la momentul incasarii facturilor.

CITESTE AICI FORMA LEGII

CITESTE AICI EXPUNEREA DE MOTIVE

NOUTATI Contabile 2024

Sinteza noutatilor Contabile din 2024:


• Aplicarea sistemului e-Factura
• Sistemul RO e-Transport
• Sistemul garantie-returnare (RetuRO)
• Raportarea SAF-T
• Managementul stocurilor – implicatii fiscale si raportarea in SAF-T
• Prelucrare stocuri in sistem lohn

Descopera TOATE noutatile contabile in Ghidul practic al contabilitatii in 2024. Legislatie explicata - Exemple detaliate - Monografii contabile complete.

...Vezi AICI detalii complete <<

Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
TVAulterior


Data aparitiei: 31 Martie 2010

Votati articolul "Senatul a decis: TVA se va plati la momentul incasarii facturii":
Rating:

Nota: 5 din 5 din 1 voturi

Urmareste-ne pe Google News

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri



ARTICOLE SIMILARE



Subiectele saptamanii

  • Societate care primeste imprumut de la asociat. Care sunt inregistrarile contabile?

    • In lumea afacerilor, accesul la capital este esential pentru functionarea si dezvoltarea unei societati, mai ales in fazele incipiente ale activitatii sale. In acest context, imprumuturile de la asociati devin o modalitate frecventa prin care firmele nou infiintate isi asigura lichiditatile necesare pentru a-si desfasura activitatea. Insa, inainte de a proceda la acordarea unui astfel de imprumut, partile implicate trebuie sa fie constiente de implicatiile legale si contabile ale...» citeste mai departe aici

  • Dividende interimare distribuite in cursul anului: monografia contabila si opinia specialistului

    • Putem distribui dividende interimare in cursul anului, in baza unor situatii financiare trimestriale, insa, daca nu le platim asociatilor pana la sfarsitul anului, trebuie sa declaram si sa platim impozit pe venit pana la data de 25 a anului urmator. Monografia contabila este simpla, insa intervin cateva conturi cu care nu suntem prea obisnuiti (463 si 456), astfel ca dupa regularizarea dividendelor (cu ocazia intocmirii situatiilor financiare anuale) este im...» citeste mai departe aici

  • Ordinea stingerii obligatiilor fiscale in fisa sintetica pe platitor

    • Daca un debitor datoreaza mai multe tipuri de obligatii fiscale, iar suma platita nu este suficienta pentru a stinge toate obligatiile, atunci se stinge obligatia fiscala pe care o indica debitorul, potrivit legii, sau care este distribuita potrivit prevederilor art. 163 din Codul de procedura fiscala, dupa caz, stingerea efectuandu-se, de drept, in urmatoarea ordine: a) toate obligatiile fiscale principale, in ordinea vechimii, si apoi obligatiile fiscale accesorii...» citeste mai departe aici

  • Mijloacele fixe de la A la Z: legislatie explicata si studii de caz

    • Toate operatiunile privind mijloacele fixe - achizitie, amortizare, reevaluare, casare, vanzare – pot genera erori de aplicarea a legii, amendate drastic. Stiati ca: - in conformitate cu art. 42 alin. (1) din Legea contabilitatii nr. 82/1991 – neaplicarea corecta a reglementarilor contabile produce o amenda de la 300 lei la 4.000 lei? Ei bine, inregistrarea incorecta a unui obiect/mijloc fix poate genera o astfel de amenda! ...» citeste mai departe aici

Atentie, Contabili!

Contabilitatea se schimba!
Cititi «Raportul Special Gratuit» oferit de specialistii nostri

DESCARCATI GRATUIT
Raportul Special
"E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016
X