Legislatia clarifica modalitatile prin care companiile care au functionat initial ca microintreprinderi si au trecut apoi la sistemul de impozitare pe profit pot sa recupereze pierderile fiscale. In nota de fundamentare a OUG nr. 115/2023 privind unele masuri fiscal-bugetare in domeniul cheltuielilor publice, pentru consolidare fiscala, combaterea evaziunii fiscale, pentru modificarea si completarea unor acte normative, precum si pentru prorogarea unor termene, s-au cuprins unele prevederi referitoare la mecanismul de recuperare a pierderii fiscale prevazute la art. 31 din Codul fiscal.
"Modificarile aduse art. 31 din Codului Fiscal, conform OUG nr. 115/2023, reconfigureaza peisajul fiscal pentru anul 2024 si anii urmatori. Incepand cu 2024, recuperarea pierderilor fiscale anuale stabilite prin declaratia de impozit pe profit se recupereaza din profiturile impozabile realizate, in limita a 70% inclusiv, in urmatorii 5 ani consecutivi. Aceasta schimbare reprezinta o ajustare majora fata de prevederile anterioare, care permiteau recuperarea integrala a pierderilor, fara o limitare procentuala, pe o perioada de sapte ani consecutivi.", a explicat Laura Profeanu, expert contabil, pentru Portalcodulfiscal.ro.
Recuperare pierderi fiscale: ce este important de retinut
Asa cum este formulat articolul 31, intentia legiuitorului a fost aceea de a se diminua cuantumul sumelor cu pierderile fiscale (de la 100% la 70%) care pot fi deduse din profiturile impozabile realizate in urmatorii 5 ani.
"Pentru companiile care au operat ca platitoare de impozit micro si ulterior au trecut la sistemul de impozitare pe profit, legislatia clarifica posibilitatile de recuperare a pierderilor fiscale. In esenta, pierderile din perioada de platitor de impozit micro nu pot fi recuperate in momentul trecerii la impozitul pe profit, cu exceptia situatiei in care compania a fost anterior platitoare de impozit pe profit. Aceasta inseamna ca doar pierderile inregistrate in perioadele in care compania a fost supusa impozitarii pe profit pot fi considerate pentru recuperare, respectand noua limita de 70% si perioada de cinci ani.", a mai explicat specialistul.
ART. 31 - Pierderi fiscale
(1) Pierderile fiscale anuale stabilite prin declaratia de impozit pe profit, incepand cu anul 2024/anul fiscal modificat care incepe in anul 2024, dupa caz, se recupereaza din profiturile impozabile realizate, in limita a 70% inclusiv, in urmatorii 5 ani consecutivi. Recuperarea pierderilor se va efectua in ordinea inregistrarii acestora, la fiecare termen de plata a impozitului pe profit.
(5) Contribuabilii care au fost platitori de impozit pe veniturile microintreprinderilor si care anterior au realizat pierdere fiscala intra sub incidenta prevederilor alin. (1) de la data la care au revenit la sistemul de impozitare reglementat de prezentul titlu. Aceasta pierdere se recupereaza potrivit alin. (1) si (7), dupa caz.
(7) Pierderile fiscale anuale stabilite prin declaratia de impozit pe profit, aferente anilor precedenti anului 2024/anului care incepe in 2024, ramase de recuperat la data de 31 decembrie 2023, se recupereaza din profiturile impozabile realizate incepand cu anul 2024, in limita a 70% din profiturile impozabile respective, pe perioada ramasa de recuperat din cei 7 ani consecutivi ulteriori anului inregistrarii pierderilor respective.
Recuperarea pierderilor fiscale anterioare si dupa 1 ianuarie 2024 - studiu de caz
Intrebare: "In legatura cu pierderea fiscala de la 31.12.2023, aceasta se recupereaza incepand cu profiturile anului 2024 in limita a 70% din pierderea respectiva sau in limita a 70% din
Planul de conturi general Functiunea si corespondenta conturilor
Totul despre documentele de contabilitate primara Solutii de organizare a gestiunilor
Cartea verde a Contabilitatii varianta online
Raspuns: Ca regula generala, societatile platitoare de impozit pe profit care declara pierderi fiscale prin formularul 101 privind impozitul pe profit anual pot recupera aceste sume din profiturile impozabile declarate in urmatorii sapte ani consecutivi (cinci ani incepand cu anul 2024).
Pierderea fiscala reprezinta, potrivit prevederilor art. 31 din Legea nr. 227/2015 privind Codul fiscal, cu modificarile ulterioare, pierderea anuala stabilita prin declaratia de impozit pe profit nr. 101, cod M.F.P. 14.13.01.04, aprobata prin Ordin al presedintelui ANAF (ultimul fiind Opanaf nr. 423/2022), formular pe baza caruia se determina extracontabil, pe baza pierderii contabile ajustate cu cheltuielile deductibile si nedeductibile prevazute de Titlul II, art. 25 din Codul fiscal.
Legatura dintre declaratiile fiscale o face registrul fiscal in care sunt trecute informatiile care difera de cele inregistrate in evidenta contabila (art. 19, alin. (7) din Legea nr. 227/2015, cu modificarile ulterioare).
Acoperirea pierderii fiscale poate fi considerata o facilitate prin care se diminueaza impozitul pe profit datorat.
Chiar daca legea fiscala prevede posibilitatea acoperirii in urmatorii 7 ani consecutivi, trebuie avuta in vedere si completarea la fiecare termen de plata a impozitului pe profit care da astfel posibilitatea ca intr-o perioada mai scurta de timp sa se poata acoperi intreaga valoare si nu sa se imparta suma la cele 28 de trimestre ale celor 7 ani, respectiv 20 de trimestre din 2024.
Asa cum se dispune la art. 31 din Codul fiscal, modificat prin OUG nr. 115/2023 privind unele masuri fiscal - bugetare in domeniul cheltuielilor publice, pentru consolidare fiscala, combaterea evaziunii fiscale, pentru modificarea si completarea unor acte normative, precum si pentru prorogarea unor termene, pierderile fiscale declarate pana la 31 decembrie 2023 se vor recupera in urmatorii ani ramasi din cei 7 prevazuti (de ex. din anii 2022 - 2023 se vor putea recupera incepand cu anul 2024, din profiturile fiscale declarate pana in anii 2029, respectiv 2030, in limita procentului de 70%.
Daca in anul 2024 se inregistreaza tot pierdere aceasta se cumuleaza cu pierderile anilor 2022 2023 si se recupereaza tot in limita cotei de 70%.
Pierderea anului 2024 se va putea recupera insa numai intr-o perioada de 5 ani.
Pierderea din anul 2022 si cea care va rezulta in 2023 vor putea fi acoperite incepand cu trim. I 2024 si in urmatoarele, total sau partial, in functie de profitul fiscal realizat.
Daca nu se realizeaza profit fiscal in anul 2024 care sa acopere o parte din pierderea fiscala din anii 2022 - 2023, in formularul cu termen de depunere 25.06.2025 aceasta se va prelua la rd. 39.
Nu este necesar sa se completeze D101 mai devreme, deoarece din profitul fiscal realizat pentru trim. I 2024 se poate acoperi pierderea din perioadele anterioare.
Principiul recuperarii pierderii fiscale a ramas acelasi, prin OUG nr. 115/2023 modificandu-se numai perioadele maxime si procentul de recuperare.
Raspuns oferit in luna aprilie 2024 de catre specialistii site-ului PortalCodulFiscal. Dati click AICI pentru a vedea toate noutatile contabile + consultanta si raspunsuri detaliate de la experti.
Foto: pixabay.com