email
E-FACTURA si E-TRANSPORT. Top 10 intrebari si raspunsuri practice

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit 

"E-FACTURA si E-TRANSPORT. Top 10 intrebari si raspunsuri practice"

Adauga adresa ta de e-mail pentru a primi Raportul Gratuit, oferit de Contabilul.ro.
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Inregistrarea in contabilitate a bunurilor detinute in baza unor contracte de custodie sau comodat. Cum procedam?

contract de comodatinregistrari contabilecodul fiscalcontracte de custodietitlu gratuit

In analiza de mai jos, luam in calcul doua aspecte referitoare la inregistrarea unor bunuri detinute prin contracte de custodie sau comodat:

1. Obiectul unui contract de comodat este un aparat de cafea macinata. Valoarea aparatului este in cuantum de 1.700 euro fara TVA la cursul BNR (conform contract de comodat). Comodatarul evidentiaza acest aparat primit cu titlu gratuit in contabilitate? Cum se procedeaza?

2. Obiectul unui contract de comodat este un autoturism. Comodatarul evidentiaza acest autoturism primit cu titlu gratuit in contabilitate? Cum se procedeaza? Acest autoturism nu are valoare in contract de comodat.

 

La art. 11 din Legea nr. 82/1991 a contabilitatii - republicata - cu modificarile si completarile uzlteriore, se prevede in mod imperativ:
"Detinerea, cu orice titlu, de elemente de natura activelor si datoriilor, precum si efectuarea de operatiuni economico-financiare, fara sa fie inregistrate in contabilitate, sunt interzise."
 
Aceeasi idee imperativa este reluata si in Reglementarile contabile aprobate prin OMFP nr. 1802/2014:
"284. _
(1) Detinerea, cu orice titlu, de bunuri materiale, precum si efectuarea de operatiuni economice, fara sa fie inregistrate in contabilitate, sunt interzise.
(2) in aplicarea alin. (1) este necesar sa se asigure:
a) receptionarea tuturor bunurilor materiale intrate in entitate si inregistrarea acestora la locurile de depozitare."


 
Bunurile utilizate de catre societate, dar care nu sunt proprietatea sa, si care, potrivit prevederilor de mai sus trebuie inregistrate in contabilitate, se evidentiaza in contabilitate cu ajutorul conturilor extrabilantiere (din clasa 8).

Nota: cand ne referim la contabilitate, nu ne referim doar la conturile bilantiere din clasele 1 - 7, ci si la contrurile extrabilantiere - evidentiate cu ajutorul conturilor din clasa 8.
 
Astfel, tratamentul contabil al elementelor extrabilentiere se realizeaza conform prevederilor urmatoarelor puncte din Reglementarile contabile:

"354. _
(1) Drepturile si obligatiile, precum si unele bunuri care nu pot fi integrate in activele si datoriile entitatii se inregistreaza in contabilitate in conturi in afara bilantului, denumite
si conturi de ordine si evidenta.
(2) In aceasta categorie se cuprind: ... imobilizari corporale luate cu chirie; valori materiale primite spre prelucrare sau reparare, in pastrare sau custodie;

355. _
(1) Bunurile luate in administrare, concesiune sau cu chirie se reflecta in conturi in afara bilantului (contul 8038 "Bunuri primite in administrare, concesiune si cu chirie").
(2) La sfarsitul duratei contractului de administrare, concesiune sau inchiriere, bunurile se restituie proprietarului. La restituirea acestor bunuri se crediteaza contul 8038
"Bunuri primite in administrare, concesiune si cu chirie".

356. In notele explicative la situatiile financiare anuale trebuie prezentate informatii referitoare la elementele inregistrate in conturi in afara bilantului."
 
Asadar, atat aparatul de cafea, cat si autoturismul trebuie inregistrate in contabilitatea utilizatorului, in contul extracontabil 8038 "Bunuri primite in administrare, concesiune si cu chirie".

Bunurile respective, pentru a fi inregistrate in aceste conturi, trebuie evaluate.
Autoturismului trebuie sa i se acode o valoare - stabilita de comun acord intre comodant si comodatar.
Contractul de comodat este cu titlu gratuit in ceea ce priveste contravaloarea prestatiei, a utilizarii bunului (este un contract de imprumut de folosinta).

Astfel ca, in contractul de comodat (sau intr-un act aditional la acesta), se poate prevedea o valoare justa acordata atutoturismului, mentionandu-se ca valoarea are strict scop contabil, pentru evidentierea bunului in contabilitatea comodatarului.
 
In contabilitate, bunurile se evidentiaza in debitul contului 8038, cu valorile prevazute in contract.
La restituirea bunurilor catre proprietarii acestora, se evidentiaza iesirea lor din evidenta contabila prin credtul contului 8038.
- in baza contractului de comodat se inregistreaza intrarea aparatului de cafea si a autoturismului:
Debit 8038   cu 1700 euro * curs BNR - aparat de cafea
Debit 8038   cu valoarea din contract - autoturism.
 
- la predarea bunurilor catre proprietari, pe baza proceselor verbale de predare-primire,  se evidentiaza iesirea lor din evidenta contabila:
Credit 8038   cu 1700 euro * curs BNR - aparat de cafea
Credit 8038   cu valoarea din contract - autoturism.
 
Baza legala:
- functiunea contului 8038 din Reglementarile contabile aprobate prin OMFP 1802/2014.


Raspuns oferit pentru www.portalcontabilitate.ro de Otilia-Mihaela Roman - Expert contabil si Consultant fiscal

 

 


de Ioana Andreea Pavel

NOUTATI din Legislatie aparute in 2022

Atentie: ANAF a dat STARTUL controalelor in 2022!


Puteti sa demonstrati realitatea incontestabila a tranzactiilor dvs.?

Descoperiti acum modelele documentelor justificative pe care NU le reglementeaza NIMENI si NIMIC! Dar LE CER toti inspectorii fiscali!

Lucrarea Documente (suplimentare) obligatorii in caz de control va ofera acum colectia de acte si documente justificative pe care niciun inspector nu se asteapta sa le prezentati ca argument indestructibil in favoarea dvs.

...Vezi AICI detalii complete <<

Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
contract de comodatinregistrari contabilecodul fiscalcontracte de custodietitlu gratuit

Ti-a placut acest articol? Da Like, Printeaza sau trimite prin WhatsApp si Email!
Urmareste-ne pe Google News

Data aparitiei: 16 Martie 2016


Votati articolul "Inregistrarea in contabilitate a bunurilor detinute in baza unor contracte de custodie sau comodat. Cum procedam?":
Rating:

Nota: 4.41 din 5 din 17 voturi


Sfaturi de la Experti - Intrebari si RaspunsuriAlte articole publicate in data de 16 Martie 2016 ARTICOLE SIMILARESubiectele saptamanii

Atentie, Contabili!

Atentie, contabili!
Sistemele e-Factura si e-Transport vin cu noi OBLIGATII fiscale!
Cititi «Raportul Special Gratuit» oferit de specialistii nostri

DESCARCATI GRATUIT
Raportul Special
"E-FACTURA si E-TRANSPORT. Top 10 intrebari si raspunsuri practice"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016
X