In analiza de mai jos, luam in calcul doua aspecte referitoare la inregistrarea unor bunuri detinute prin contracte de custodie sau comodat:
1. Obiectul unui contract de comodat este un aparat de cafea macinata. Valoarea aparatului este in cuantum de 1.700 euro fara TVA la cursul BNR (conform contract de comodat). Comodatarul evidentiaza acest aparat primit cu titlu gratuit in contabilitate? Cum se procedeaza?
- Noi 29100 locuri
disponibileVideo Trainingul legislativ Declaratia 112
2024, www.webinar.rs.roVezi detaliiInscriere - Dec 0635 locuri
disponibileSeminarul National de Fiscalitate si Contabilitate, 6 si 7 decembrie 2024, Poiana Brasov
2024, Hotel Sport****, Poiana BrasovVezi detaliiInscriere - Dec 0635 locuri
disponibileSeminarul National de Legislatia Muncii, 6 si 7 decembrie 2024, Poiana Brasov
2024, Hotel Sport****, Poiana BrasovVezi detaliiInscriere - Dec 0635 locuri
disponibileSeminarul National de Salarizare si Contributii, 6 si 7 decembrie 2024, Poiana Brasov
2024, Hotel Sport****, Poiana BrasovVezi detaliiInscriere - Dec 0635 locuri
disponibileSeminarul National de Sanatate si Securitate in Munca, 6 si 7 decembrie 2024, Poiana Brasov
2024, Hotel Sport****, Poiana BrasovVezi detaliiInscriere
2. Obiectul unui contract de comodat este un autoturism. Comodatarul evidentiaza acest autoturism primit cu titlu gratuit in contabilitate? Cum se procedeaza? Acest autoturism nu are valoare in contract de comodat.
La art. 11 din Legea nr. 82/1991 a contabilitatii - republicata - cu modificarile si completarile uzlteriore, se prevede in mod imperativ:
"Detinerea, cu orice titlu, de elemente de natura activelor si datoriilor, precum si efectuarea de operatiuni economico-financiare, fara sa fie inregistrate in contabilitate, sunt interzise."
Aceeasi idee imperativa este reluata si in Reglementarile contabile aprobate prin OMFP nr. 1802/2014:
"284. _
(1) Detinerea, cu orice titlu, de bunuri materiale, precum si efectuarea de operatiuni economice, fara sa fie inregistrate in contabilitate, sunt interzise.
(2) in aplicarea alin. (1) este necesar sa se asigure:
a) receptionarea tuturor bunurilor materiale intrate in entitate si inregistrarea acestora la locurile de depozitare."
Manualul Contabilului Incepator - stick USB
Balanta de verificare de la A la Z Analize corelatii studii de caz
Ghidul Practic al Monografiilor Contabile 2024
SAF-T pentru Contribuabili Mici
Bunurile utilizate de catre societate, dar care nu sunt proprietatea sa, si care, potrivit prevederilor de mai sus trebuie inregistrate in contabilitate, se evidentiaza in contabilitate cu ajutorul conturilor extrabilantiere (din clasa 8).
Nota: cand ne referim la contabilitate, nu ne referim doar la conturile bilantiere din clasele 1 - 7, ci si la contrurile extrabilantiere - evidentiate cu ajutorul conturilor din clasa 8.
Astfel, tratamentul contabil al elementelor extrabilentiere se realizeaza conform prevederilor urmatoarelor puncte din Reglementarile contabile:
"354. _
(1) Drepturile si obligatiile, precum si unele bunuri care nu pot fi integrate in activele si datoriile entitatii se inregistreaza in contabilitate in conturi in afara bilantului, denumite
si conturi de ordine si evidenta.
(2) In aceasta categorie se cuprind: ... imobilizari corporale luate cu chirie; valori materiale primite spre prelucrare sau reparare, in pastrare sau custodie;
355. _
(1) Bunurile luate in administrare, concesiune sau cu chirie se reflecta in conturi in afara bilantului (contul 8038 "Bunuri primite in administrare, concesiune si cu chirie").
(2) La sfarsitul duratei contractului de administrare, concesiune sau inchiriere, bunurile se restituie proprietarului. La restituirea acestor bunuri se crediteaza contul 8038
"Bunuri primite in administrare, concesiune si cu chirie".
356. In notele explicative la situatiile financiare anuale trebuie prezentate informatii referitoare la elementele inregistrate in conturi in afara bilantului."
Asadar, atat aparatul de cafea, cat si autoturismul trebuie inregistrate in contabilitatea utilizatorului, in contul extracontabil 8038 "Bunuri primite in administrare, concesiune si cu chirie".
Bunurile respective, pentru a fi inregistrate in aceste conturi, trebuie evaluate.
Autoturismului trebuie sa i se acode o valoare - stabilita de comun acord intre comodant si comodatar.
Contractul de comodat este cu titlu gratuit in ceea ce priveste contravaloarea prestatiei, a utilizarii bunului (este un contract de imprumut de folosinta).
Astfel ca, in contractul de comodat (sau intr-un act aditional la acesta), se poate prevedea o valoare justa acordata atutoturismului, mentionandu-se ca valoarea are strict scop contabil, pentru evidentierea bunului in contabilitatea comodatarului.
In contabilitate, bunurile se evidentiaza in debitul contului 8038, cu valorile prevazute in contract.
La restituirea bunurilor catre proprietarii acestora, se evidentiaza iesirea lor din evidenta contabila prin credtul contului 8038.
- in baza contractului de comodat se inregistreaza intrarea aparatului de cafea si a autoturismului:
Debit 8038 cu 1700 euro * curs BNR - aparat de cafea
Debit 8038 cu valoarea din contract - autoturism.
- la predarea bunurilor catre proprietari, pe baza proceselor verbale de predare-primire, se evidentiaza iesirea lor din evidenta contabila:
Credit 8038 cu 1700 euro * curs BNR - aparat de cafea
Credit 8038 cu valoarea din contract - autoturism.
Baza legala:
- functiunea contului 8038 din Reglementarile contabile aprobate prin OMFP 1802/2014.
Raspuns oferit pentru www.portalcontabilitate.ro de Otilia-Mihaela Roman - Expert contabil si Consultant fiscal