Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit 

"POLITICI CONTABILE - modificari importante in Codul Fiscal"

Adauga adresa ta de e-mail pentru a primi Raportul Gratuit, oferit de Contabilul.ro.
POLITICI CONTABILE - modificari importante in Codul Fiscal
mail
Contabilitate Contabilul.ro | Contabilitate | Studii de caz

Prelungirea duratei de inchiriere si calcul amortizare. Ce implicatii fiscale si contabile apar?

Data aparitiei: 13 Iulie 2016
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
prelungire durata inchirierechiriepunct de lucruimobilizari corporaleamortizarecodul fiscal

In analiza urmatoare, subiectul il reprezinta o societate care are inregistrate in contabilitate pe active imobilizate (cont 212) cheltuielile cu amenajarea spatiului inchiriat (punct de lucru deschis in anul 2012). Amortizarea s-a stabilit liniar pentru 5 ani conform duratei de valabilitatea a contractului de inchiriere cu termen pana in luna martie 2017. In luna iunie 2016 se primeste act aditional pentru prelungirea contractului de inchiriere pe o perioada de inca 10 ani (act intocmit in luna septembrie 2015).

Vom stabilii cum se procedeaza in acesta situatie si daca este necesar sa se recalculeze cheltuiala cu amortizarea ramasa pe o perioada de inca 10 ani, precum si ce implicatii contabile si fiscale sunt daca se recalculeza amortizarea pentru anul 2015.


Potrivit prevederilor art.28 alin (12)  lit. c din Codul fiscal coroborat cu prevederile pct.26 din Normele metodologice de aplicare ,  amortizarea fiscala a cheltuielilor cu investitiile efectuate la mijloacele fixe care fac obiectul unor contracte de inchiriere, concesiune, locatie de gestiune, se calculeaza astfel:

a) pe baza perioadei initiale/duratei ramase din perioada initiala a contractului, indiferent daca acesta se prelungeste ulterior, in cazul investitiilor efectuate in cadrul perioadei initiale a contractului de inchiriere, concesiune, locatie de gestiune;
b) pe baza perioadei prelungite/duratei ramase din perioada prelungita a contractului, in cazul investitiilor efectuate in cadrul perioadei prelungite a contractului de inchiriere, concesiune, locatie de gestiune;
c) pe durata normala de functionare, potrivit optiunii contribuabilului, incepand cu luna urmatoare finalizarii investitiei, in cazul investitiilor ce pot fi identificate potrivit Catalogului privind clasificarea si duratele normale de functionare a mijloacelor fixe.

Aceasta prevedere era valabila si la data incheierii actului aditional  in anul 2015,  in baza prevederilor pct. 70 indice 2 din Normele metodologice date in aplicarea  prevederilor art. 24 alin. (11) lit. c) din Legea nr. 571/2003 privind Codul fiscal, cu modificarile si completarile ulterioare potrivit caruia  amortizarea fiscala a cheltuielilor cu investitiile efectuate la mijloacele fixe concesionate, inchiriate sau luate in locatie de gestiune, se calculeaza pe baza perioadei initiale a contractului, indiferent daca acesta se prelungeste ulterior, sau pe durata normala de utilizare ramasa, potrivit optiunii contribuabilului, incepand cu luna urmatoare finalizarii investitiei.

Asadar, avand in vedere prevederile mentionate si datele prezentate de dvs. apreciez ca se aplica lit. a)de la pct. 26  si NU  se recalculeaza amortizarea pe durata prelungita.

Raspuns oferit pentru

www.portalcontabilitate.ro de Elena Garofil - Consultant fiscal

 






Articole Similare




Atentie, Contabili!

Contabilitatea se schimba!
Cititi «Raportul Special Gratuit» oferit de specialistii nostri

DESCARCATI GRATUIT

Raportul Special
"POLITICI CONTABILE - modificari importante in Codul Fiscal"


X