email
E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit 

"E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice"

Adauga adresa ta de e-mail pentru a primi Raportul Gratuit, oferit de Contabilul.ro.
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Ce alternative exista pentru reprezentarea in contabilitate a contractelor de fiducie

contracte fiducieconstitutoractivecosturi de vanzarefiducie



In ceea ce priveste alternativele la reprezentarea in contabilitate a contractelor de fiducie, se poate ilustra, in cadrul regulilor de contabilizare, o posibilitate care priveste aceste conditii la constitutor. Astfel, in situatia mentionata, constitutorul pastreaza controlul asupra activelor transferate in cazul in care este unicul beneficiar, iar contractul este incheiat cu unul sau mai multi constitutori  si fiecare dintre ei pastreaza cvasitotalitatea riscurilor si avantajelor cu privire la elementele transferate.

Aceeasi regula este valabila si in cazul in care se conserva beneficiul interesului rezidual asupra activului sau activelor care se intorc in plina proprietate la constitutor la sfarsitul contractului.

In cazul in care constitutorul pierde controlul, consecintele mentinerii sau pierderii controlului se reflecta in planul evaluarii elementelor transferate astfel ca elementele transferate din patrimoniul constitutorului in patrimoniul de afectatiune sunt evaluate la valoarea venala, iar activul sau pasivul financiar recunoscut de constitutor ca urmare a transferului este evaluat tot la valoarea venala.

Planul contabil francez defineste valoarea venala drept suma care ar putea fi obtinuta la data inchiderii din vanzarea unui activ in cadrul unei tranzactii incheiate in conditii normale de piata din care sunt deduse costurile de vanzare. Costurile de vanzare sunt costurile direct atribuibile vanzarii activului din care se scad cheltuielile financiare si cheltuiala cu impozitul pe profit  (PCG -  322-1-10).

In schimb, in cazul in care constitutorul pastreaza controlul, elementele transferate in patrimoniul de afectatiune sunt evaluate la valoarea contabila din bilantul constitutorului, iar activul sau pasivul financiar inregistrat la constitutor in contrapartida este evaluat la aceeasi valoare. De asemenea, creanta sau datoria financiara rezultata din transferul elementelor este evaluata in bilantul constitutorului la valoarea de intrare a aporturilor initiale ajustata cu valoarea beneficiilor nedistribuite sau cu pierderile fiduciei (inclusiv cele ale ultimului exercitiu inainte de afectare).

Daca valoarea drepturilor asupra activelor in fiducie devine negativa, constitutorul apreciaza necesitatea de a constitui un provizion pentru pasivul net in fiducie in functie de obligatiile aflate in sarcina sa in virtutea contractului. in cazul in care se distribuie rezultate din fiducie, conturile de creante sau datorii financiare sunt afectate in contrapartida cu contul curent al beneficiarului rezultatului.

In schimb, la fiduciar, elementele in fiducie fac obiectul unei contabilitati autonome. Fiduciarul intocmeste situatii financiare separate pentru elementele in fiducie. Elementele transferate la fiduciar sunt contabilizate la fiducie, in bilantul unui patrimoniu de afectatiune distinct de bilantul fiduciarului. Elementele transferate sunt evaluate la valoarea contabila sau la valoarea venala de o maniera simetrica cu cea retinuta pentru contabilizarea transferului la constitutor. Evaluarea ulterioara se realizeaza dupa regulile generale de evaluare ale activelor si datoriilor.

In ceea ce priveste evaluarea elementelor returnate la constitutorul beneficiar, in cazul in care constitutorul a pastrat controlul pe perioada fiduciei, bunurile se intorc la el si sunt evaluate la valoarea contabila. Daca elementele au fost cesionate intre timp, constitutorul contabilizeaza castigul net din lichidarea fiduciei.

Daca constitutorul nu a pastrat controlul asupra elementelor transferate, acestea au facut obiectul unei evaluari la valoarea venala in momentul transferului in fiducie. Elementele returnate la incetarea fiduciei sunt evaluate tot la valoarea venala. Operatiunea de lichidare a fiduciei este inregistrata cu ajutorul conturilor 7742 - Operatii legate de lichidarea fiduciei si 6742 - Operatii legate de lichidarea fiduciei.


de Mihaela Pascu

NOUTATI Contabile 2024

Manualul de Inventariere a fost actualizat cu Legea 296/2023 si OMFP 1447/2023!


 ATENTIE!

Acum exista reguli noi privind procedura de inventariere, introduse de:

  • Codul fiscal
  • OMFP 3067/2018
  • Legea 163/2018 care permite distribuirea de dividende pe parcursul anului
  • OMFP 3103/2017
  • Legea 296/2023 privind unele masuri fiscal-bugetare pentru asigurarea sustenabilitatii financiare a Romaniei pe termen lung
  • OMFP 1447/2023 pentru modificarea si completarea unor reglementari privind documentele financiar-contabile

  Explicatii complete gasiti in ghidul Manualul de inventariere. Societati comerciale. PFA. ONG.

...Vezi AICI detaliile complete <<

Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
contracte fiducieconstitutoractivecosturi de vanzarefiducie


Data aparitiei: 13 Octombrie 2011

Votati articolul "Ce alternative exista pentru reprezentarea in contabilitate a contractelor de fiducie":
Rating:

Nota: 5 din 5 din 1 voturi

Urmareste-ne pe Google News

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri



ARTICOLE SIMILARE



Subiectele saptamanii

  • Venituri din activitati independente in 2024: obligatii fiscale si 3 exemple practice

    • AJFP Dambovita a elaborat un material informativ cu privire la veniturile din activitati independente. Vom prezenta in continuare modul de impozitare a acestor venituri si 3 exemple practice. Definire venituri din activitati independente Veniturile din activitati independente: 1. Pot fi realizate independent si/sau in asociere (IF). 2. Cuprind activitati de productie, comert, servicii, precum si profesiile libe...» citeste mai departe aici

  • Formularul 100: Cum se declara Impozitul Minim pe Cifra de Afaceri (IMCA) pentru trimestrul I

    • Potrivit art. 18^1 alin. (1) din Legea nr. 227/2015 privind Codul fiscal, contribuabilii, altii decat cei prevazuti la art. 15, care inregistreaza in anul precedent o cifra de afaceri de peste 50.000.000 euro si care in anul de calcul determina un impozit pe profit, cumulat de la inceputul anului fiscal/anului fiscal modificat pana la sfarsitul trimestrului/anului de calcul, mai mic decat impozitul minim pe cifra de afaceri stabilit potrivit p...» citeste mai departe aici

  • Numerarul din casierie: care sunt amenzile pentru depasirea plafonului de 50.000 lei

    • Potrivit prevederilor de la art. 4 ind. 2 din Legea 70/2015, sumele in numerar aflate in casieria persoanelor prevazute la art. 1 alin. (1) nu pot depasi, la sfarsitul fiecarei zile, plafonul de 50.000 lei. Sumele in numerar care depasesc plafonul se depun in conturile bancare ale acestor persoane in termen de doua zile lucratoare.Prin exceptie de la alin. (1), se admite depasirea acestui plafon numai cu sumele aferente platii salariilor si a altor drepturi de personal, precum si a al...» citeste mai departe aici

  • Declaratia 101 si Impozitul pe Profit: Aspecte care necesita o atentie sporita!

    • Va reamintim ca pana la 26 iunie 2024 trebuie sa depuneti declaratia D101 privind impozitul pe profit! Este o obligatie careia trebuie sa ii acordati atentie maxima, in contextul in care Codul fiscal a fost modificat, incepand cu 1 ianuarie, prin mai multe acte normative, cu impact direct asupra modului de completare a acestui formular. Expertul contabil Vera Constantin v-a pregatit o lucrare completa, care prezinta pas cu pas modul de completare a D101, dar si stud...» citeste mai departe aici

Atentie, Contabili!

Contabilitatea se schimba!
Cititi «Raportul Special Gratuit» oferit de specialistii nostri

DESCARCATI GRATUIT
Raportul Special
"E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016
X