Vom stabili mai jos cum facturam corect dobanzile penalizatoare conform Legii 72/2013 si daca acestea vor fi astfel facturate periodic, desi nu s-a incasat creanta sau la data incasarii creantei totale sau partiale.
In al doilea rand, mentionam ca la contractele incheiate au fost aduse acte aditionale in mai 2013, inainte de intrarea in vigoare a Legii 72/2013, cu o dobanda penalizatoare de 0,01% pe zi. Vom vedea daca si in aceasta privinta s-a procedat corect.
In primul rand, consecintele fiscale ale neindeplinirii obligatiilor rezultate din Legea 72/2013 constau in posibilitatea organelor de control, prevazuta in cadrul art. 11 din Codul fiscal, de a majora veniturile impozabile ale creditorului cu dobanda penalizatoare pe care debitorul o datoreaza, stabilind astfel diferente de impozit pe profit.
Incepand cu data la care a expirat termenul de plata, conform procedurilor interne stabilite (lunar, trimestrial, etc) este necesara emiterea si comunicarea facturii fiscale catre debitor, existenta acesteia permitandu-i sa isi inregistreze in mod corespunzator cheltuiala cu dobanda penalizatoare.
Avand in vedere ca actele normative nu stabilesc un interval la care sa se reactualizeze calculul dobanzilor datorate poate fi avut in vedere stabilirea acestui interval la nivel trimestrial pentru a fi cuprins la calculul impozitului pe profit. Din perspectiva TVA determinarea dobanzii penalizatoare si facturarea acesteia nu produce consecinte in conditiile in care potrivit art. art. 137 alin. (3) lit. b) si c) din Codul fiscal aceste sume nu intra in baza de impozitare.
Registrul de Evidenta Fiscala PFA
Marea Carte Verde a Monografiilor Contabile 2024
Ghidul Practic al Monografiilor Contabile 2024
Asadar, consideram ca emiterea facturilor pentru dobanzile penalizatoare este independenta de incasarea ori, dupa caz, ritmul incasarii creantei, ci este determinata de necesitatea reflectarii periodice a unei creante noi reprezentata de aceste obligatii accesorii. Acestea nu sunt datorate numai dupa incasarea creantei care le-a generat ci de o maniera permanenta, imediat dupa expirarea scadentei.
In ce priveste dobanda penalizatoare de 0,01%/zi, precizam ca potrivit art. 4 din Legea 72/2013 daca partile nu au stabilit nivelul dobanzii pentru plata cu intarziere, se va aplica dobanda legala penalizatoare, calculata potrivit art. 3 din OG 13/2011 privind dobanda legala remuneratorie si penalizatoare pentru obligatii banesti, precum si pentru reglementarea unor masuri financiar-fiscale in domeniul bancar, aprobata prin Legea 43/2012. Conform acestui act normativ dobanda legala in raporturile dintre profesionisti este la nivelul dobanzii de referinta a BNR majorata cu 8 puncte procentuale.
In aceste conditii, raportand nivelul dobanzii penalizatoare de 0,01% pe zi corespunzatoare unei dobanzi anuale de 3,65% pe an la nivelul minim prevazut de lege situat in luna mai la 5,25% dobanda de referinta plus 8% respectiv 13,25% pe an si 0,0363 pe zi se poate constata ca dobanda penalizatoare nu se situeaza la nivelul minim prevazut de lege. Cu privire la contractele incheiate anterior urmeaza a fi avute in vedere prevederile art. 21 din Legea 72/2013 care stabileste ca prevederile acesteia nu sunt aplicabile obligatiilor de plata a unor sume de bani rezultand din contracte incheiate intre profesionisti si intre acestia si autoritati contractante inainte de data intrarii in vigoare a legii - 5 aprilie 2013. Asadar, contractele anterioare nu vor fi analizate sub aspectul nivelului minim al dobanzii penalizatoare, cota de 0,01% convenita de parti fiind legala.