Pentru nenumarate firme, mai ales atunci cand sunt la inceput de drum, pot aparea diferente semnificative intre cheltuieli si veniturile obtinute. O astfel de societate (activitate principala constructii) face achizitii: utilaje, 100 capre de lapte. Alte cheltuieli tin de intretinere si salariile salariatilor.
Se va vedea ce inregistrari se fac astfel incat pierderea de la ferma sa nu afecteze profitul firmel si cum va fi balanta pe total firma (cu activitate principala de constructii).
Se va vedea daca diferenta (pierderea) se inregistreaza prin contul 348 lunar si daca la cheltuieli se adauga si rata lunara de la banca luata pentru a cumpara utilaje.
Potrivit functiunii contului 348 "Diferente de pret la produse" cu ajutorul acestui cont se tine evidenta diferentelor intre pretul standard (prestabilit) si costul de productie al produselor finite si semifabricatelor.
Contul 348 "Diferente de pret la produse" este un cont rectificativ al valorii de inregistrare a produselor.
In debitul contului 348 "Diferente de pret la produse" se inregistreaza:
Abonament PortalContabilitate ro - abonament 12 luni
Cartea verde a contabilitatii
Totul despre documentele de contabilitate primara Solutii de organizare a gestiunilor
- diferentele de pret in plus sau nefavorabile (costul de productie este mai mare decat pretul standard) aferente produselor intrate in gestiune din productie proprie (711);
- diferentele de pret in minus sau favorabile repartizate asupra produselor iesite din gestiune (711).
In creditul contului 348 "Diferente de pret la produse" se inregistreaza:
- diferentele de pret in minus sau favorabile (costul de productie este mai mic decat pretul standard) aferente produselor intrate in gestiune din productie proprie (711);
- diferentele de pret in plus sau nefavorabile repartizate asupra produselor iesite din gestiune (711).
Soldul contului reprezinta diferentele de pret aferente produselor existente in stoc.
Astfel, cheltuielile cum sunt salariile, amortizarea, consumul furajelor, altor materii prime si materiale, se inregistreaza in conturile de cheltuieli la momentul suportarii acestor cheltuieli.
Pe de alta part, productia finita obtinuta (lapte, carne, branza) se inregistreaza in contul de venituri 711 la momentul receptiei produselor.
Pentru determinarea costului standard cu ajutorul contabilitatii de gestiune, cheltuielile inregistrate in contabilitatea financiara dupa natura lor se grupeaza in contabilitatea de gestiune, in:
Cheltuieli directe
se atribuie direct pe purtatorul de cost si cuprind: costul de achizitie al materiilor prime si materialelor directe consumate, energia consumata in scopuri tehnologice, manopera directa (salarii, asigurari si protectia sociala etc), alte cheltuieli directe.
Cheltuieli indirecte privesc obtinerea mai multor produse, executarea mai multor lucrari, servicii sau comenzi, respectiv faze, activitati etc., sau chiar entitatea in ansamblul ei
Includerea cheltuielilor indirecte in costul obiectelor de calculatie se realizeaza in mod indirect, prin repartizare, pe baza unor procedee de repartizare determinate, aplicate cu consecventa, adecvate tipului de cheltuieli care urmeaza a fi repartizate si purtatorilor de costuri asupra carora se repartizeaza.
In aceasta categorie se pot include cheltuieli, cum ar fi:
materii prime si materiale indirecte;
cheltuieli indirecte privind forta de munca;
- alte cheltuieli atribuibile obiectului de calculatie.
Cheltuieli de desfacere
Cuprind cheltuielile aferente comercializarii activelor.
Nu se includ in costul de productie se pot folosi doar pentru calculul in scopuri proprii a costului complet de productie.
Cheltuieli generale de administratie
Potrivit reglementarilor contabile aplicabile, de regula, astfel de cheltuieli nu sunt incluse in costul activelor, fiind considerate cheltuieli ale perioadei, exceptie facand situatiile in care se demonstreaza ca, in anumite conditii de exploatare, aceste costuri se pot include in costul bunurilor numai in masura in care reprezinta costuri suportate pentru a aduce bunurile in forma si in locul in care se gasesc in prezent.
Pentru determinarea costurilor de productie se parcurg, de regula urmatoarele etape:
Colectarea, pe baza documentelor justificative, a cheltuielilor de productie pe purtatori si pe structurile organizatorice care genereaza cheltuieli;
Se colecteaza atat cheltuielile directe cat si cheltuielile indirecte pe sectoare de activitate.
Repartizarea cheltuielilor indirecte de productie asupra produselor realizate in cadrul activitatii de baza;
Repartizarea cheltuielilor generale de administratie care participa la aducerea stocurilor in forma si in locul in care se gasesc, asupra produselor, lucrarilor sau serviciilor;
Determinarea cantitativa si valorica a productiei in curs de executie;
Calcularea costului efectiv al productiei finite obtinute;
Inregistrarea obtinerii productiei finite la cost (standard) prestabilit;
Decontarea costului efectiv al productiei finite si inregistrarea diferentelor intre pretul standard (prestabilit) si costul efectiv al productiei finite;
Stabilirea costului efectiv pe unitatea de produs.
Principalele metode de calculatie a costurilor unitare sunt:
metoda diviziunii simple
metoda indicilor de echivalenta
procedeul cantitativ,
procedeul echivalarii cantitative a produsului secundar cu produsul principal
procedeul deducerii valorii produselor secundare etc. Acest procedeu este utilizat in toate cazurile in care de la o cultura sau categorie de animale se obtin doua sau mai multe produse, indiferent de destinatia lor economica. De exemplu, de la pasari se obtin oua ca produs principal si carne ca produs secundar, la vaci produsul principal este laptele, la categoria ovine de productie produsul principal este lana.
In situatia in care costul de productie efectiv este mai mare decat cel antecalculat, diferenta de pret se inregistreaza in contul 348
348 = 711
Diferente de pret la produse Venituri aferente costurilor
stocurilor de produse
In situatia in care costul de productie efectiv este mai mic decat cel antecalculat, diferenta de pret se inregistreaza
711 = 348
Venituri aferente costurilor Diferente de pret la produse
stocurilor de produse
Astfel, in contul 348 se inregistreaza numai diferentele de pret intre costul standard (antecalculat) si costul de productie efectiv al branzei, laptelui, etc.
Fiind aceeasi societate, cheltuielile inregistrate in conturile de cheltuieli se vor cuprinde in balanta generala a societatii si vor afecta profitul acesteia.
In ceea ce priveste rata la banca, aceasta este formata din rambursarea creditului si rambursarea dobanzii.
Partea ce reprezinta rambursarea creditului nu se include in costul de productie.
Evidentierea dobanzii aferenta fiecarei perioade la care se face rambursarea conform contractului
666 = 1687
Cheltuieli privind dobanzile Dobanzi aferente altor
imprumuturi si datorii asimilate
Plata ratei formata din principal si dobanda, conform contractului si graficului de rambursare
% = 5121
Conturi la banci in lei
Alte imprumuturi si datorii asimilate
1687
Dobanzi aferente altor imprumuturi si datorii asimilate
In ceea ce priveste cheltuiala cu dobanda, potrivit prevederilor pct. 53 din OMFP 3055/2009 costurile indatorarii care sunt direct atribuibile achizitiei, constructiei sau productiei unui activ cu ciclu lung de fabricatie pot fi incluse in costul acelui activ.
De exemplu, in costurile indatorarii pot fi incluse dobanda la capitalul imprumutat pentru finantarea achizitiei, constructiei sau productiei de active cu ciclu lung de fabricatie, precum si comisioanele aferente acestor imprumuturi contractate.
Costurile indatorarii pot fi incluse in costurile de productie ale unui activ cu ciclu lung de fabricatie, in masura in care sunt legate de perioada de productie.
Prin activ cu ciclu lung de fabricatie se intelege un activ care solicita in mod necesar o perioada substantiala de timp pentru a fi gata in vederea utilizarii sale prestabilite sau pentru vanzare.
Activele financiare si stocurile care sunt fabricate pe o baza repetitiva de-a lungul unei perioade scurte de timp nu sunt considerate active cu ciclu lung de fabricatie. Nu sunt active cu ciclu lung de fabricatie nici activele care in momentul achizitiei sunt gata pentru utilizarea lor prestabilita sau pentru vanzare.
Avand in vedere ca, asa cum mentionati dobanda este aferenta unui imprumut pentru achizitia de utilaje utilizate la productia de branza, consider ca acestea nu reprezinta active cu cilcu lung de fabricatie, prin urmare dobanda nu va fi inclusa in costul produselor.
Raspuns oferit de specialistii www.portalcontabilitate.ro