Taxe si impozite Contabilul.ro | Taxe si impozite | Studii de caz

Corectarea unei facturi storno din perioadele anterioare: Pasii recomandati de specialist

Data actualizarii: 01 Decembrie 2024
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
Corectarea unei facturi storno din perioadele anterioare: Pasii recomandati de specialist
factura stornocorectare factura stornoeroare semnificativacorectare erori semnificative

In cadrul activitatii contabile a unei companii, s-a identificat recent o factura storno emisa anul trecut, cu o valoare semnificativa. Avand in vedere ca aceasta factura nu a fost si nici nu poate fi transmisa prin SPV, se pune intrebarea daca inregistrarea acesteia poate fi efectuata acum. 

Corectarea unei facturi storno cu valoare semnificativa aferenta unui exercitiu financiar precedent, precum 2023, implica aplicarea reglementarilor contabile si fiscale relevante. In continuare, iata baza legala si pasii recomandati de specialist!

Corectarea unei facturi storno din perioadele anterioare. Proceduri contabile si fiscale

Conform Codului fiscal ART. 19 - Reguli generale, alin.3:
Pentru determinarea rezultatului fiscal, erorile inregistrate in contabilitate se corecteaza astfel:

a) erorile care se corecteaza potrivit reglementarilor contabile pe seama rezultatului reportat, prin ajustarea rezultatului fiscal al anului la care se refera acestea si depunerea unei declaratii rectificative in conditiile prevazute de Codul de procedura fiscala;
b) erorile care se corecteaza potrivit reglementarilor contabile pe seama contului de profit si pierdere sunt luate in calcul pentru determinarea rezultatului fiscal in anul in care se efectueaza corectarea acestora.

Ordinul 1802/2014 prevede la subsectiunea 2.5.2. Corectarea erorilor contabile
65. - (1) Erorile constatate in contabilitate se pot referi fie la exercitiul financiar curent, fie la exercitiile financiare precedente.
(2) Corectarea erorilor se efectueaza la data constatarii lor.
66. - (1) Erorile din perioadele anterioare sunt omisiuni si declaratii eronate cuprinse in situatiile financiare ale entitatii pentru una sau mai multe perioade anterioare, rezultand din greseala de a utiliza sau de a nu utiliza informatii credibile care:


a) erau disponibile la momentul la care situatiile financiare pentru acele perioade au fost aprobate spre a fi emise;
b) ar fi putut fi obtinute in mod rezonabil si luate in considerare la intocmirea si prezentarea acelor situatii financiare anuale.
(2) Astfel de erori includ efectele greselilor matematice, greselilor de aplicare a politicilor contabile, ignorarii sau interpretarii gresite a evenimentelor si fraudelor.
(3) In intelesul prezentelor reglementari, erorile din perioadele anterioare se refera inclusiv la prezentarea eronata a informatiilor in situatiile financiare anuale.
67. - (1) Corectarea erorilor aferente exercitiului financiar curent se efectueaza pe seama contului de profit si pierdere.
(2) Corectarea erorilor semnificative aferente exercitiilor financiare precedente se efectueaza pe seama rezultatului reportat (contul 1174 "Rezultatul reportat provenit din corectarea erorilor contabile").
(3) Erorile nesemnificative aferente exercitiilor financiare precedente se corecteaza, de asemenea, pe seama rezultatului reportat. Totusi, potrivit politicilor contabile aprobate, erorile nesemnificative pot fi corectate pe seama contului de profit si pierdere.
(4) Erorile nesemnificative sunt cele de natura sa nu influenteze informatiile financiar-contabile. Se considera ca o eroare este semnificativa daca aceasta ar putea influenta deciziile economice ale utilizatorilor, luate pe baza situatiilor financiare anuale. Analizarea daca o eroare este semnificativa sau nu se efectueaza in context, avand in vedere natura sau valoarea individuala ori cumulata a elementelor.

Modalitatea de inregistrare in contabilitate a corectarii acestei erori depinde de cat de semnificativa este aceasta eroare.
Determinarea semnificatiei unei erori depinde de impactul acesteia asupra situatiilor financiare si a deciziilor economice ale utilizatorilor acestor informatii. In general, o eroare este considerata semnificativa daca influenteaza in mod semnificativ evaluarea situatiilor financiare sau daca poate afecta deciziile luate pe baza acestor informatii.

Cel mai probabil eroarea constatata de dvs. se incadreaza, dat fiind faptul ca precizati faptul ca are o valoare semnificativa, la erori semnificative.

Ca urmare, trebuie procedat astfel:

1. Trebuie intocmit un Referat detaliat in care sa descrieti erorile descoperite si modul in care propuneti rectificarea acestora. Acest referat va constitui documentul justificativ pentru inregistrarile contabile si depunerea declaratiilor rectificative. Referatul necesita aprobarea conducerii societatii, iar decizia de aprobare reprezinta documentul justificativ esential pentru efectuarea inregistrarilor in contabilitate si depunerea declaratiilor rectificative.

2. Corectati erorile contabile la momentul descoperirii (2024), astfel: deoarece suma din factura este aferenta perioadei 2023 in loc de conturi de cheltuieli utilizati contul 1174 "Rezultatul reportat provenit din corectarea erorilor contabile", inregistrarea contabila fiind:
1174 = 4xx (contul de terti ) cu suma aferenta din factura in cauza (in rosu)

3. Rectificati declaratia 101 aferenta pentru perioada 2023, daca si in anul 2023 ati fost platitor de impozit pe profit; prin rectificarea declaratiei 101, profitul impozabil sau pierderea fiscala din anul 2023 vor fi modificate, astfel ca va fi necesar sa efectuati si rectificarea impozitului pe profit, prin formula contabila. De asemenea, va trebui sa depuneti declaratii rectificative 100 si pentru trimestrul/trimestrele afectate, daca este cazul.
1174 = 4411 (deoarece s-a inregistrat diminuarea unei cheltuieli care duce in final la majorarea impozitului) - inregistrare in negru

4. In Notele la Situatiile financiare pentru anul 2024 trebuie sa faceti mentiuni legate de corectarea erorilor contabile.

Faptul ca nu a fot transmisa prin SPV nu are nici o importanta in acest caz, deoarece prevederea din Codul fiscal de la art. 319 alin (11) potrivit caruia Prin exceptie de la prevederile alin. (1), pentru operatiunile realizate intre persoane impozabile stabilite in Romania conform art. 266 alin. (2), sunt considerate facturi numai facturile care indeplinesc conditiile prevazute de Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 120/2021 (...), se aplica doar pentru facturile emise dupa data de 01.07.2024

In sinteza:

Corectarea unei facturi storno cu valoare semnificativa aferenta unui exercitiu financiar precedent, precum 2023, implica aplicarea reglementarilor contabile si fiscale relevante. Pe baza legislatiei mentionate si a contextului, pasii recomandabili sunt:

1. Analiza semnificatiei erorii: Fiind o eroare semnificativa, aceasta trebuie corectata pe seama rezultatului reportat, utilizand contul 1174 "Rezultatul reportat provenit din corectarea erorilor contabile", conform Ordinului 1802/2014 si Codului fiscal.

2. Intocmirea unei documentatii justificative:Intocmiti un referat detaliat, in care descrieti eroarea, influenta acesteia asupra situatiilor financiare si propunerile de corectare. Documentul trebuie aprobat de conducerea companiei si va sta la baza inregistrarilor contabile si a declaratiilor rectificative.

3. Inregistrarea erorii in contabilitate:
Inregistrati factura storno la data constatarii erorii (2024), utilizand formula contabila:
1174 = 401/411 (cont de terti) cu suma aferenta facturii.

4. Rectificarea declaratiilor fiscale:
Depuneti o declaratie rectificativa 101 pentru 2023, ajustand rezultatul fiscal pentru a reflecta corect aceasta eroare.
In functie de situatia fiscala, poate fi necesara rectificarea si a altor declaratii, precum 100 (daca au fost afectate trimestrele fiscale).

5. Mentiuni in note explicative:
Includeti explicatii privind corectarea erorii in notele la situatiile financiare ale anului 2024, mentionand natura erorii si impactul asupra situatiilor financiare.

6. Implicarea transmiterii SPV:
Faptul ca factura storno nu a fost transmisa prin SPV nu influenteaza procedura de corectare, intrucat aceasta este o chestiune contabila si fiscala interna. Reglementarile privind e-Factura se aplica facturilor emise dupa 01.07.2024, conform OUG 120/2021, deci nu afecteaza corectia facturii storno din 2023.
 

Foto: pexels.com






Articole Similare




X