Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit 

"POLITICI CONTABILE - modificari importante in Codul Fiscal"

Adauga adresa ta de e-mail pentru a primi Raportul Gratuit, oferit de Contabilul.ro.
POLITICI CONTABILE - modificari importante in Codul Fiscal
mail
Legislatie Contabilul.ro | Legislatie | Legislatie fiscala

Venituri din activitati independente: Ce modificari intra in vigoare din 2025

Data actualizarii: 28 Noiembrie 2024
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
Venituri din activitati independente: Ce modificari intra in vigoare din 2025
OUG 128/2024venituri din activitati independentedeclaratia unicaimpozit pe venit

Incepand cu anul 2025 sunt introduse prin OUG 128/2024 o serie de modificari ale Codului fiscal cu implicatii asupra obligatiilor declarative si de plata ce revin persoanelor fizice care realizeaza venituri din activitati independente, cum este si cazul persoanelor fizice organizate ca PFA in temeiul OUG 44/2008. Principala modificare vizeaza eliminarea obligatiei de a depune in anul curent Declaratia unica pentru estimarea impozitului pe venit, CAS si a CASS (Capitolul II) si pentru toate celelalte situatii in care intervin modificari, recalculari, rectificari ale acestora.

Intrebare: "Va rog sa imi spuneti, conform OUG 128/2024, cotele de contributii PFA pentru anul 2025, cu venituri peste 300.000 lei, sunt:

- CAS: nivelul a 24 salarii minime = 24300 lei (sal minim 4050 lei)

- CASS: nivelul a 60 salarii minime = 24300 lei

- impozit = 300000 - 24300 - 24300 = 25140 lei"

Venituri din activitati independente: CAS

In acest sens, in ceea ce priveste CAS, sunt modificate art. 148 si art. 151 din Codul fiscal, iar in situatia in care veniturile realizate sunt cel putin egale cu 24 de salarii minime brute pe tara, baza anuala de calcul a CAS o reprezinta nivelul de 24 de salarii minime brute pe tara, conform art. 148 alin. (2) lit. b) din Codul fiscal astfel cum urmeaza a fi modificat incepand cu 1 ianuarie prin OUG 128/2024.

Incadrarea in plafonul anual de cel putin 24 de salarii minime brute pe tara se va efectua prin cumularea veniturilor nete din activitati independente determinate potrivit art. 68 din Codul fiscal realizate in anul pentru care se datoreaza CAS, in ipoteza in care acestea sunt singurele venituri realizate.

Potrivit art. 151 alin. (1) din Codul fiscal, PFA va calcula CAS prin aplicarea cotei de 25% prevazute la art. 138 lit. a) din Codul fiscal asupra bazei anuale de calcul detaliate mai sus, va depune Declaratia unica corespunzatoare veniturilor realizate in anul 2025 pana la termenul legal de 25 mai 2026 si va avea obligatia de a efectua plata acesteia in cadrul aceluiasi termen, putand insa efectua plati reprezentand CAS datorata, oricand pana la implinirea termenului de plata.

Astfel, in ipoteza din cuprinsul intrebarii CAS datorata se situeaza la nivelul sumei de 24.300 lei.

Venituri din activitati independente: CASS

In ceea ce priveste CASS, sunt modificate art. 170 si art. 174 din Codul fiscal. In acest sens, PFA care va realiza in anul 2025 venituri din activitati independente in sistem real, va datora CASS la o baza anuala de calcul egala cu suma rezultata prin cumularea venitului net anual realizat care nu poate fi mai mare decat cea corespunzatoare unei baze anuale de calcul egale cu nivelul de 60 de salarii minime brute pe tara. La determinarea bazei anuale de calcul al CASS nu se iau in considerare pierderile fiscale anuale.

PFA va stabili si va declara CASS si va depune Declaratia unica la termenele si in conditiile prevazute la art. 123 din Codul fiscal pentru persoanele fizice care realizeaza venituri din activitati independente, respectiv pana la data de 25 mai inclusiv a anului urmator celui de realizare a veniturilor. Plata CASS datorate se va efectua tot pana la termenul legal de depunere a Declaratiei unice.
Astfel in ipoteza mentionata in cuprinsul intrebarii, PFA va calcula CASS prin aplicarea cotei de contributie de 10% prevazute la art. 156 din Codul fiscal asupra bazei anuale de calcul de 60 de salarii minime brute pe tara, CASS datorata situandu-se la nivelul sumei de 24.300 lei.
 
In ceea ce priveste impozitul pe venit anual datorat, acesta se va stabili conform art. 123 din Codul fiscal de catre PFA in Declaratia unica corespunzatoare veniturilor realizate in anul fiscal 2025, prin aplicarea cotei de 10% asupra venitului net anual impozabil. Acesta se va determina pentru veniturile din activitati independente in sistem real, pe baza datelor din contabilitate, parcurgand urmatoarele etape:
a) se determina venitul net anual recalculat/pierderea neta recalculata prin deducerea din venitul net anual, determinat in sistem real, a pierderilor fiscale reportate;
b) se determina venitul net anual impozabil prin deducerea CAS si CASS datorate potrivit prevederilor Titlului V din Codul fiscal.
Aplicand acest algoritm informatiilor din cuprinsul intrebarii, va rezulta un impozitul pe venit anual datorat de 25.140 lei pentru anul 2025.

Foto: pexels.com






Articole Similare




Atentie, Contabili!

Contabilitatea se schimba!
Cititi «Raportul Special Gratuit» oferit de specialistii nostri

DESCARCATI GRATUIT

Raportul Special
"POLITICI CONTABILE - modificari importante in Codul Fiscal"


X