Intrebare:
Ce retineri de fac din fondul de participare a salariatilor la profit (ct. 424) in afara impozitului datorat de 16%? Se retin si contributii sociale?
Legea nr. 31/1990 privind societatile comerciale, prevedea la art. 178 alin. 4) ca "Fondatorii, administratorii si personalul societatii vor participa la beneficii daca aceasta este prevazuta in actul constitutiv ori, in lipsa unor asemenea prevederi, a fost aprobata de adunarea generala extraordinara."
In anul 2003 Legea nr. 161 din 19 aprilie 2003 privind unele masuri pentru asigurarea transparentei in exercitarea demnitatilor publice, a functiilor publice si in mediul de afaceri, prevenirea si sanctionarea coruptiei, modifica art. 178 in sensul ca numai "fondatorii vor participa la profit, daca acest lucru este prevazut in actul constitutiv ori, in lipsa unor asemenea prevederi, a fost aprobat de adunarea generala extraordinara." Aceasta modificare este preluata in Legea nr. 31/1990, republicata in Monitorul Oficial al Romaniei nr. 1066 din 17 noiembrie 2004.
Rezulta ca societatile comerciale nu pot repartiza din profitul lor, salariatilor si nici nu pot constitui fond de participare.
Prin exceptie, Ordonanta Guvernului nr. 64/2001 privind repartizarea profitului la societatile nationale, companiile nationale si societatile comerciale cu capital integral sau majoritar de stat, precum si la regiile autonome, stabileste ca profitul contabil al anului 2001, ramas dupa deducerea impozitului pe profit se repartizeaza pe urmatoarele destinatii, daca prin legi speciale nu se prevede altfel:
a) rezerve legale;
b) acoperirea pierderilor contabile din anii precedenti;
c) alte rezerve constituite ca surse proprii de finantare, aferente profitului rezultat din vanzari de active, respectiv, aferente facilitatilor fiscale la impozitul pe profit;

Operare SAGA Exemple practice si recomandari

Ghidul Practic al Monografiilor Contabile

Portal Persoane Fizice - acces 12 luni consultanta in scris si telefonica 30 intrebari
d) alte repartizari prevazute de lege;
e) pana la 10% pentru participarea salariatilor la profit;
f) minimum 50% varsaminte la bugetul de stat sau local, in cazul regiilor autonome, ori dividende in cazul societatilor nationale, companiilor nationale si societatilor comerciale cu capital integral sau majoritar de stat;
g) profitul nerepartizat pe destinatiile prevazute la lit. a) - f) se repartizeaza la alte rezerve si constituie sursa proprie de finantare.
Ordonanta a fost aprobata prin Legea nr. 769/2004 si a fost modificata in anul 2004. Prin Omfp nr. 128 din 15 februarie 2005 s-a reglementat si modul de inregistrare contabila a profitului repartizat pe destinatiile prevazute mai sus. Astfel, participarea salariatilor de la societatile nationale, companiile nationale, societatile comerciale cu capital integral sau majoritar de stat, si de a regiile autonome, la profit se reflecta in contabilitate prin constituirea unui provizion pentru riscuri si cheltuieli la nivelul sumelor estimate:
6812 = 1518
"Cheltuieli de exploatare privind "Alte provizioane pentru riscuri si cheltuieli"
provizioanele pentru riscuri si cheltuieli"
si
121 = 6812
"Profit si pierdere" "Cheltuieli de exploatare privind provizioanele pentru riscuri si cheltuieli"
Profitul care se poate acorda este in limita a 10% din profitul net, dar nu mai mult de nivelul unui salariu de baza mediu lunar realizat la nivelul agentului economic, in exercitiul financiar de referinta.
Repartizarea se face cu aprobarea consiliului de administratie, acesta avand posibilitatea de decizie asupra nivelului participarii la profit a fiecarui salariat, in functie de rezultatele si eficienta muncii fiecaruia, pe baza unor criterii stabilite in acest sens, cu incadrarea in fondul de participare astfel stabilit.
Din punct de vedere fiscal, cheltuiala cu provizionul astfel constituit in luna decembrie a anului de referinta,este nedeductibila la calculul profitului impozabil. Sumele primite de salariati sunt considerate venituri de natura salariala si sunt impozitate cu cota de 16% . La aceste sume se retine de catre angajator si contributia pentru asigurari sociale de sanatate.
In anul in care se dau aceste sume si se inregistreaza la cheltuielile cu salariile, opinia Ministerului Finantelor Publice este ca si aceste cheltuieli sunt nedeductibile.