Pe langa veniturile din salarii platite de persoanele juridice salariatilor acestora in calitate de angajatori, o serie de venituri pot fi platite persoanelor fizice in virtutea unor relatii contractuale, persoanele juridice avand simpla calitate de platitori de venituri si obligatia de retinere la sursa si virare a impozitului reprezentand plata anticipata in contul impozitului pe venit datorat de persoana fizica.
1. VENITURI DIN DREPTURI DE PROPRIETATE INTELECTUALA
Veniturile din drepturi de proprietate intelectuala sunt venituri realizate din valorificarea drepturilor industriale, cum ar fi: inventii, mai putin realizarile tehnice, knowhow, marci inregistrate, franciza si altele asemenea, recunoscute si protejate prin inscrisuri ale institutiilor specializate, precum si a drepturilor de autor, inclusiv a drepturilor conexe dreptului de autor.
ATENTIE!
Veniturile de aceasta natura se supun regulilor de determinare pentru veniturile din activitati independente.
Aceasta regula se aplica si in situatia in care drepturile respective fac obiectul unor contracte de cesiune, colaborare, cercetare, licenta, franciza si altele asemenea, precum si cele transmise prin succesiune, indiferent de denumirea sub care se acorda, cum ar fi: remuneratie directa, remuneratie secundara, onorariu, redeventa si altele asemenea.
Veniturile de aceasta natura pot fi clasificate in:
-
venituri din valorificarea drepturilor de proprietate industriala recunoscute si
protejate prin inscrisuri ale institutiilor specializate:
Ghidul practic al contabilului din domeniul constructiilor
Cartea verde a Contabilitatii varianta online
Marea Carte Verde a Monografiilor Contabile 2024
Cartea verde a contabilitatii
-brevete de inventie
ATENTIE!
Nu sunt venituri impozabile pentru persoanele fizice care exploateaza inventia, respectiv titularul brevetului aplicat:
– veniturile obtinute prin aplicarea efectiva in tara de catre titular sau, dupa caz, de catre licentiatii
acestuia a unei inventii brevetate in Romania, incluzand fabricarea produsului sau, dupa caz, aplicarea procedeului, in primii 5 ani de la prima aplicare, calculati de la data inceperii aplicarii si cuprinsi in perioada de valabilitate a brevetului;
– venitul obtinut de titularul brevetului prin cesionarea acestuia.
-
desene si modele
-
mostre
-
marci de fabrica si de comert
-
procedee tehnice
-
know-how
-
franciza
Â
-
venituri din valorificarea drepturilor de autor, inclusiv a drepturilor conexe dreptului de autor.
Obiectul dreptului de autor cuprinde operele originale de creatie intelectuala in domeniul literar, artistic sau stiintific, oricare ar fi modalitatea de creatie, modul sau forma concreta de exprimare si independent de valoarea si destinatia lor, precum si operele derivate.
Fac obiectul dreptului de autor:
-
scrierile literare si publicistice, conferintele, predicile, pledoariile, prelegerile si orice alte opere scrise sau orale, precum si programele pentru calculator;
-
operele stiintifice, scrise sau orale, cum ar fi: comunicarile, studiile, cursurile universitare, manualele scolare, proiectele si documentatiile stiintifice;
-
compozitiile muzicale cu sau fara text;
-
operele dramatice, dramatico-muzicale, operele coregrafice si pantomimele;
-
operele cinematografice, precum si orice alte opere audiovizuale;
-
operele fotografice, precum si orice alte opere exprimate printr-un procedeu analog fotografiei;
-
operele de arta plastica, cum ar fi: operele de sculptura, pictura, grafica, gravura,
-
litografie, arta monumentala, scenografie, tapiserie, ceramica, plastica sticlei si a metalului, precum si operele de arta aplicata produselor destinate unei utilizari practice;
-
operele de arhitectura, inclusiv plansele, machetele si lucrarile grafice ce formeaza proiectele de arhitectura;
-
lucrarile plastice, hartile si desenele din domeniul topografiei, geografiei si stiintei in general;
-
traducerile, adaptarile, adnotarile, lucrarile documentare, aranjamentele muzicale si orice alte transformari ale unei opere literare, artistice sau stiintifice care reprezinta o munca intelectuala de creatie;
-
culegerile de opere literare, artistice sau stiintifice, cum ar fi: enciclopediile si antologiile, colectiile sau compilatiile de materiale sau date, protejate ori nu, inclusiv bazele de date, care, prin alegerea sau dispunerea materialului, constituie creatii intelectuale.
ATENTIE!
Titularii de drepturi conexe dreptului de autor pot fi:
– artistii interpreti sau executanti, pentru propriile interpretari sau executii;
– producatorii de inregistrari sonore, pentru propriile inregistrari;
– organismele de radiodifuziune si televiziune, pentru propriile emisiuni;
– persoane fizice care redacteaza diferite articole, rapoarte, studii s.a. asemenea;
– lectori, formatori pentru conferintele, prelegerile sustinute;
– informaticieni pentru programele de calculator create s.a.
Veniturile rezultate din cesiunile de drepturi de proprietate intelectuala prevazute in mod expres in contractul incheiat intre parti reprezinta venituri din drepturi de proprietate intelectuala. De asemenea, sunt incluse in categoria veniturilor din drepturi de proprietate intelectuala si veniturile din cesiuni pentru care reglementarile in materie stabilesc prezumtia de cesiune a drepturilor in lipsa unei prevederi contrare in contract.
Veniturile de aceasta natura se supun regulilor de determinare pentru veniturile din activitati independente si in situatia in care drepturile respective fac obiectul unor contracte de cesiune, inchiriere, colaborare, cercetare, licenta, franciza si altele asemenea, precum si cele transmise prin succesiune, indiferent de denumirea sub care se acorda (remuneratie directa, remuneratie secundara, onorariu, redeventa tantieme etc.).
O exceptie de la conferirea acestor venituri a naturii de venituri din drepturi de proprietate intelectuala o reprezinta obligatia persoanelor angajate sa realizeze opere sau lucrari de natura celor mentionate mai sus in baza unor raporturi de munc.
ATENTIE!
In situatia existentei unei activitati dependente ca urmare a unei relatii de angajare, remuneratia prestarilor rezultate din cesiunile de drepturi de proprietate intelectuala care intra in sfera sarcinilor de serviciu reprezinta venituri de natura salariala, conform prevederilor mentionate in mod expres in contractul dintre angajat si angajator, si se supun impozitarii in categoria veniturilor din salarii .
Veniturile reprezentand drepturi banesti ale autorului unei realizari tehnice nu sunt considerate, din punct de vedere fiscal, venituri din drepturi de proprietate intelectuala. Persoanele fizice angajate, precum si cele care incheie contracte, altele decat cele prin care sunt reglementate relatiile de angajare, si care desfasoara activitati utilizand baza materiala a angajatorului sau a celeilalte parti contractante, in vederea realizarii de inventii, realizari tehnice sau procedee tehnice, opere stiintifice, literare, artistice etc., obtin venituri de natura salariala.
Determinarea venitului net din drepturi de proprietate intelectuala se realizeaza pe baza a trei metode diferite, in functie de natura venitului obtinut si de optiunea exprimata de persoana fizica beneficiara a dreptului, la organul fiscal.
In toate cazurile, venitul net se determina prin deducerea din venitul brut a cheltuielilor (in functie de natura venitului si de optiune) si a contributiilor obligatorii.
Venitul brut din drepturi de proprietate intelectuala reprezinta totalitatea incasarilor in bani si/sau echivalentul in lei al veniturilor in natura realizate din drepturi de proprietate intelectuala.
Astfel venitul net poate fi determinat:
-
prin deducerea din venitul brut a unei cote forfetare de cheltuieli dupa cum urmeaza:
- o cota de cheltuieli de 40%, aplicata la venitul brut, aplicabila in toate cazurile mai putin veniturilor provenind din crearea unor lucrari de arta monumentala;
-o cota de cheltuieli de 50% , aplicata la venitul brut, in cazul drepturilor de autor aferente operelor de arta monumentala.
Sunt opere de arta monumentala urmatoarele:
a) lucrari de decorare (pictura murala) a unor spatii si cladiri de mari dimensiuni, interior-exterior;
b) lucrari de arta aplicata in spatii publice (ceramica, metal, lemn, piatra, marmura etc.);
c) lucrari de sculptura de mari dimensiuni, design monumental, amenajari de spatii publice;
d) lucrari de restaurare a acestora.
Pe langa aceste sume deductibile stabilite in mod forfetar, persoanele fizice care realizeaza asemenea venituri au posibilitatea deducerii si a contributiilor obligatorii platite.
In cazul in care venitul net din drepturi de proprietate intelectuala se determina prin deducerea din venitul brut a unei cote forfetare de cheltuieli, nu exista obligativitatea inregistrarii si prezentarii de documente justificative pentru cheltuielile efectuate in vederea obtinerii venitului. Cheltuielile forfetare includ si comisioanele si alte sume care revin organismelor de gestiune colectiva sau altor platitori de venituri drept plata a serviciilor prestate pentru gestiunea drepturilor de catre acestia din urma catre titularii de drepturi.
Cotele de cheltuieli de 50% sau 40% nu cuprind contributiile obligatorii, reprezentand numai cheltuielile aferente realizarii veniturilor.
Pentru determinarea venitului net din drepturi de proprietate intelectuala, persoanele fizice vor completa numai partea din Registrul-jurnal de incasari si plati referitoare la incasari. Desi veniturile din drepturi de proprietate intelectuala reprezinta venituri din activitati independente, reglementarile privind indeplinirea obligatiilor contabile de catre persoanele fizice vin sa faciliteze sarcinile acestora, scutindu-le de la aceasta obligatie. Aceasta reglementare este asadar optionala pentru cei care considera ca isi pot indeplini obligatiile declarative direct pe baza documentelor emise de platitorul de venit.
Documentele eliberate de platitorii de astfel de venituri vor cuprinde urmatoarele informatii:
-
numele si prenumele beneficiarului de venit;
-
codul numeric personal/numarul de identificare fiscala;
-
venitul brut la care se aplica cota de impozit de 10%;
-
impozitul pe venit retinut prin retinere la sursa;
-
suma achitata;
-
semnatura beneficiarului de venit.
-
Prin deducerea din venitul brut a comisionul cuvenit organismelor de gestiune colectiva sau altor platitori care au atributii de colectare si de repartizare a veniturilor intre titularii de drepturi in cazul urmatoarelor venituri:
-venituri din drepturi de proprietate intelectuala transmise prin succesiune, in cazul in care drepturile de proprietate intelectuala sunt exploatate de catre mostenitori;
-venituri din exercitarea dreptului de suita; dreptul de suita este dreptul acordat de lege autorului unei opere de arta plastica de a primi o cota de 5% din pretul de revanzare al operei respective, daca revanzarea se face prin licitatie sau prin intermediul unui agent comisionar ori de catre un comerciant. Licitatorii, agentii comisionari si comerciantii au obligatia retinerii si platii catre autor a sumei corespunzatoare cotei de 5% din pretul de vanzare.
-venituri reprezentand remuneratia compensatorie pentru copia privata; remuneratia compensatorie pentru copia privata este o suma stabilita printr-o dispozitie expresa a legii drept compensatie pecuniara pentru prejudiciile cauzate titularilor de drepturi prin reproducerea (copierea) de catre diverse persoane, in scop personal, a unor opere protejate (creatii si prestatii cuprinse intr-o fixare comerciala). Aceasta remuneratie este platita de catre fabricantii sau importatorii de aparate ce permit reproducerea acestor opere sau de suporturi utilizabile pentru reproducerea operelor. Remuneratia este de 5% din pretul de vanzare sau din valoarea inscrisa in documentele vamale pentru aceste aparate sau suporturi. Remuneratia compensatorie pentru copia privata se colecteaza prin intermediul organismelor de gestiune colectiva, care repartizeaza sumele astfel colectate fiecarui beneficiar.
-
Prin deducerea din venitul brut a cheltuielilor aferente deductibile potrivit evidentei contabile in partida simpla, in situatia in care a fost exprimata optiunea pentru sistemul real de determinare a venitului net.
Optiunea de a determina venitul net pe baza datelor din contabilitatea in partida simpla este obligatorie pentru persoana fizica pe o perioada de 2 ani fiscali consecutivi si se considera reinnoita pentru o noua perioada daca nu se depune o cerere de renuntare de catre contribuabil.
Cererea de optiune pentru stabilirea venitului net in sistem real se depune la organul fiscal pana la data de 31 ianuarie inclusiv, in cazul persoanelor fizice care au desfasurat activitate si in anul precedent, respectiv in termen de 15 zile de la inceperea activitatii, in cazul celor care incep activitatea in cursul anului fiscal.
Procedurii de optiune ii sunt aplicabile urmatoarele reguli:
-cererea nu trebuie sa fie aprobata de catre organul fiscal, singura conditie fiind inregistrarea acesteia;
-odata cu depunerea cererii de optiune pentru sistemul real trebuie depusa si declaratia estimativa ce cuprinde veniturile si cheltuielile estimate a se realiza in anul de raportare;
-cererea se considera reinnoita in cazul in care pana la 31 ianuarie nu se depune o cerere de renuntare la modul de determinare a venitului net in sistem real.
In temeiul art. 69 alin. (5) din Ordonanta Guvernului nr. 92/2003 privind Codul de procedura fiscala, persoanele fizice care obtin venituri din activitati independente, pentru care platile anticipate se fac prin retinere la sursa de catre platitorii de venituri, au obligatia, in vederea inregistrarii, sa depuna la organul fiscal competent „Declaratie de inregistrare fiscala/Declaratie de mentiuni pentru persoane fizice romane (020)”.
Declaratia de inregistrare fiscala se depune in termen de 30 de zile de la data obtinerii primului venit. Declaratia de inregistrare fiscala se intocmeste prin completarea unui formular pus la dispozitie gratuit de organul fiscal de domiciliu fiscal din subordinea Agentiei Nationale de Administrare Fiscala si va fi insotita de acte doveditoare ale informatiilor cuprinse in aceasta.
ATENTIE!
Constituie contraventie nedepunerea la termenele prevazute de lege a declaratiilor de inregistrare fiscala sau de mentiuni si se sanctioneaza cu amenda de la 50 lei (RON) la 1.500 lei (RON), pentru persoanele fizice.
Beneficiarii de venituri din drepturi de proprietate intelectuala datoreaza in cursul anului un impozit de 10% din venitul brut incasat, reprezentand plati anticipate in contul impozitului anual.
Calculul, retinerea impozitului de 10% reprezentand plata anticipata in contul impozitului pe venit, precum si virarea la bugetul de stat revine platitorilor de astfel de venituri.
Impozitul anticipat se calculeaza si se retine in momentul platii sumelor reprezentand venituri din exploatarea drepturilor de proprietate intelectuala catre titularul de drepturi.
ATENTIE!
Impozitul ce trebuie retinut se vireaza la bugetul de stat pana la data de 25 inclusiv a lunii urmatoare celei in care a fost platit venitul .
Platitorii de astfel de venituri pot fi:
-utilizatorii de opere, inventii, know-how etc., in situatia in care titularii de drepturi isi exercita drepturile de proprietate intelectuala in mod personal, iar relatia contractuala intre titularul de drepturi de proprietate intelectuala si utilizatorul respectiv este directa;
-organismele de gestiune colectiva sau alte entitati, care, conform dispozitiilor legale, au atributii de gestiune a drepturilor de proprietate intelectuala, a caror gestiune le este incredintata de catre titulari. In aceasta situatie se incadreaza si producatorii si agentii mandatati de titularii de drepturi, prin intermediul carora se colecteaza si se repartizeaza drepturile respective;
-organismul sau entitatea care efectueaza plata catre titularul de drepturi de proprietate intelectuala, in situatia in care sumele reprezentand venituri din exploatarea drepturilor de proprietate intelectuala se colecteaza prin mai multe organisme de gestiune colectiva sau prin alte entitati asemanatoare;
-orice entitate care in baza unui contract de cesiune plateste autorul pentru prestatia efectuata.
Persoana asigurata are obligatia platii contributiei sub forma unei cote de 6,5% aplicate asupra veniturilor mentionate mai sus, numai in cazul in care nu realizeaza venituri din salarii sau asimilate salariilor care se supun impozitului pe venit, venituri impozabile din activitati independente, venituri din agricultura supuse impozitului pe venit si veniturilor din silvicultura, indemnizatii de somaj, dar nu mai putin de un salariu de baza minim brut pe tara, lunar.
Pentru veniturile impozabile din drepturi de proprietate intelectuala, obligatia platii contributiei de 6,5% revine persoanelor fizice beneficiare ale acestor venituri, si nu platitorilor de astfel de venituri.
Exemplu:
Doamna Nicoleta Simion, pensionara pentru limita de varsta, realizeaza venituri din drepturi de autor in cuantum de 15.000 lei in anul 2006. Platitorul de venituri are obligatia retinerii la sursa a impozitului reprezentand plata anticipata in contul impozitului pe venit aplicand o cota de 10% la venitul brut (1.500 lei).
In anul urmator, pe baza documentului eliberat de platitorul de venituri, isi va indeplini obligatiile declarative, venitul persoanei fizice fiind impozitat cu cota de 16% asupra venitului net:
– in cursul anului 2006:
venit brut = 15.000 lei
retinere la sursa = 1.500 lei
castig in cursul anului = 13.500 lei
– la data depunerii declaratiei speciale in 2007:
venit brut = 15.000 lei
cheltuieli forfetare deductibile = 6.000 lei
contributia la asigurarile sociale de sanatate potrivit Legii nr. 95/2006 = 975 lei
Venitul net din drepturile de proprietate intelectuala se stabileste prin scaderea din venitul brut a urmatoarelor cheltuieli:
a) o cheltuiala deductibila egala cu 40% din venitul brut;
b) contributiile sociale obligatorii platite.
Venit net = 8.025 lei
Impozit anual datorat = 1.284 lei
Din care platit = 1.500 lei
Diferenta de restituit = 216 lei
Daca doamna Simion ar fi realizat si venituri din salarii platite de angajatorul sau, altul decat cel care a platit drepturile de autor, situatia ar fi fost:
– in cursul anului 2006:
venit brut = 15.000 lei
retinere la sursa = 1.500 lei
castig in cursul anului = 13.500 lei
– la data depunerii declaratiei speciale in 2007:
venit brut = 15.000 lei
cheltuieli forfetare deductibile = 6.000 lei
„Contributia lunara a persoanei asigurate se stabileste sub forma unei cote de 6,5%, care se aplica asupra:
a) veniturilor din salarii sau asimilate salariilor care se supun impozitului pe venit;
b) veniturilor impozabile realizate de persoane care desfasoara activitati independente care se supun impozitului pe venit; daca acest venit este singurul asupra caruia se calculeaza contributia, aceasta nu poate fi mai mica decat cea calculata la un salariu de baza minim brut pe tara, lunar;
c) veniturilor din agricultura supuse impozitului pe venit si veniturilor din silvicultura, pentru persoanele fizice care nu au calitatea de angajator si nu se incadreaza la lit. b);
d) indemnizatiilor de somaj;
e) veniturilor din cedarea folosintei bunurilor, veniturilor din dividende si dobanzi, veniturilor din drepturi de proprietate intelectuala realizate in mod individual si/sau intr-o forma de asociere si altor venituri care se supun impozitului pe venit numai in cazul in care nu realizeaza venituri de natura celor
prevazute la lit. a) – d), dar nu mai putin de un salariu de baza minim brut pe tara, lunar; f) veniturilor realizate din pensii.”
Venit net = 9.000 leiImpozit anual datorat = 1.440 leiDin care platit = 1.500 lei Diferenta de restituit = 60 lei Â
Obligatiile platitorilor de venituri din drepturi de proprietate intelectuala sunt:
-incheierea unui contract de cesiune a drepturilor;
-calculul si retinerea impozitului stabilit in cota de 10% aplicat la venitul brut reprezentand plata anticipata in contul impozitului pe venit datorat de persoana fizica;
-virarea impozitului la bugetul de stat pana la data de 25 inclusiv a lunii urmatoare celei in care a fost platit venitul;
-eliberarea catre persoana fizica a unui document cuprinzand in special venitul brut la care se aplica cota de impozit de 10%, impozitul pe venit retinut prin retinere la sursa si suma achitata, cu ajutorul caruia persoana fizica sa isi poata indeplini obligatiile declarative;
-depunerea formularului 100 „Declaratie privind obligatiile de plata la bugetul general consolidat“, lunar, pana la data de 25, inclusiv, a lunii urmatoare lunii la care se refera, pentru obligatiile de plata reprezentand impozit retinut la sursa, conform legislatiei specifice privind impozitul pe venitul persoanelor fizice, cum este cazul impozitului pe veniturile din drepturi de proprietate intelectuala;
-depunerea formularului 205 „Declaratie informativa privind impozitul retinut pe veniturile cu regim de retinere la sursa, pe beneficiari de venit” pana la data de 30 iunie a anului curent, pentru veniturile platite in anul fiscal expirat, pentru care ati retinut si virat impozit pe venit in anul expirat.
Obligatia beneficiarilor – persoane fizice – de venituri din drepturi de proprietate intelectuala sunt:
-incheierea contractului de cesiune intre parti;
-depunerea declaratiei 020 de inregistrare fiscala in termen de 30 de zile de la data obtinerii primului venit;
-manifestarea optiunii privind regimul de impozitare (sistem real sau cote forfetare) pana la data de 31 ianuarie pentru anul curent sau in termen de 15 zile de la inceperea activitatii;
-conducerea evidentei contabile in partida simpla in cazul optiunii pentru sistemul real de stabilire a venitului net anual din activitati independente;
-completarea si depunerea formularului 200 „Declaratie speciala privind veniturile realizate“, pe baza datelor din contabilitatea in partida simpla sau pe baza documentului eliberat de platitorul de venit.