email
E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit 

"E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice"

Adauga adresa ta de e-mail pentru a primi Raportul Gratuit, oferit de Contabilul.ro.
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Costuri de descoperta recunoscute ca active. Noile prevederi din 2015

evaluarea initialaactivul imobilizatcosturi de descoperta2015active


O entitate care isi desfasoara activitatea in domeniul minier poate continua sa indeparteze pamantul extras si sa suporte costuri de descoperta si in etapa de productie a minei (steril).  Ca urmare a operatiunii de descoperta din etapa de productie, entitatea poate inregistra doua beneficii din activitatea de descoperta: minereu care poate fi folosit pentru a produce stocuri si un acces mai bun la cantitati suplimentare de material care vor fi exploatate in viitor.

Costurile aferente activitatii de descoperta reprezinta stocuri daca beneficiul din activitatea de descoperta este realizat sub forma stocurilor produse.in masura in care beneficiul il constituie accesul imbunatatit la minereu, entitatea recunoaste aceste costuri ca un activ imobilizat daca se indeplinesc toate conditiile urmatoare:

    a) este probabil ca beneficiul economic viitor (accesul mai bun la filon)

asociat activitatii de descoperta sa revina entitatii;

    b) entitatea poate identifica componenta filonului la care accesul a cunoscut o imbunatatire; si
    c) costurile aferente activitatii de descoperta asociate acelei componente pot fi evaluate in mod credibil.

Activul aferent activitatii de descoperta trebuie sa fie contabilizat ca element suplimentar sau ca o imbunatatire a unui activ existent. Activul aferent activitatii de descoperta poate suplimenta sau imbunatati o varietate de active existente, de exemplu proprietatea miniera (pamantul), depozitul mineral in sine, un drept intangibil de a extrage minereul sau un activ generat in etapa de dezvoltare a minei. Ca urmare, activul aferent activitatii de descoperta va fi contabilizat ca parte a unui activ existent, si nu ca un activ de sine statator. Clasificarea activului aferent activitatii de descoperta ca imobilizare corporala sau necorporala este identica cu clasificarea activului existent. Astfel, entitatea trebuie sa clasifice activul aferent activitatii de descoperta ca imobilizare corporala sau necorporala in functie de natura activului existent.

Evaluarea initiala a activului imobilizat aferent activitatii de descoperta

Entitatea evalueaza initial activul imobilizat aferent activitatii de descoperta la cost.

Atunci cand costurile activului aferent activitatii de descoperta si stocurile produse nu sunt identificabile in mod distinct, entitatea trebuie sa aloce costurile de descoperta din etapa de productie intre stocurile produse si activul imobilizat aferent activitatii de descoperta, utilizand o baza de alocare intemeiata pe o evaluare relevanta a productiei.

Evaluarea ulterioara a activului imobilizat aferent activitatii de descoperta

Dupa recunoasterea initiala, activul imobilizat aferent activitatii de descoperta trebuie sa fie contabilizat la costul sau ori la valoarea reevaluata minus amortizarea si pierderile prin depreciere, la fel ca activul existent din care face parte. Activul imobilizat aferent activitatii de descoperta se amortizeaza in mod sistematic pe durata de viata utila preconizata a componentei identificate a filonului la care se imbunatateste accesul in urma activitatii de descoperta. Amortizarea se efectueaza prin metoda unitatii de productie, cu exceptia cazurilor in care alta metoda este mai adecvata.

Dispozitii tranzitorii

La aplicarea pentru prima data a prezentelor reglementari, orice sold al activelor recunoscut anterior care a rezultat in urma activitatii de descoperta efectuate in etapa de productie ("predecesorul activului de descoperta") trebuie sa fie reclasificat ca parte a unui activ existent cu care este asociata activitatea de descoperta, in masura in care mai ramane o componenta identificabila a filonului cu care se poate asocia predecesorul activului de descoperta. Aceste solduri se amortizeaza pe durata de viata utila preconizata

ramasa a componentei identificate a filonului, componenta asociata fiecarui predecesor al activului de descoperta. in cazul in care nu exista o componenta identificabila a filonului

asociata respectivului predecesor al activului de descoperta, acesta se recunoaste in rezultatul reportat (contul 1176 "Rezultatul reportat provenit din trecerea la aplicarea reglementarilor contabile conforme cu directivele europene").

Sursa: CECCAR Bihor

 


de Redactia Contabilul

NOUTATI Contabile 2024

Cum sa „citesti” si sa interpretezi perfect o balanta contabila?


Ghidul practic Balanta de verificare de la A la Z. Analize, corelatii, studii de caz vine in ajutorul dvs. pentru a va scapa de:

• erori de inregistrare aducatoare de amenzi usturatoare din partea inspectorilor veniti in control
• lipsa de cunostinte temeinice din domenii conexe
• lipsa de experienta in lucrul cu conturile, mai ales cand acestea sunt noi, renumerotate ori abrogate!
• incapacitatea de a lua masuri profitabile prin ajustarea balantei pentru profit maxim
• riscul incalcarii legislatiei in vigoare.

Simplifica-ti si securizeaza-ti munca!

...vezi AICI lista completa >>

Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
evaluarea initialaactivul imobilizatcosturi de descoperta2015active


Data aparitiei: 19 Ianuarie 2015

Votati articolul "Costuri de descoperta recunoscute ca active. Noile prevederi din 2015":
Rating:

Nota: 5 din 5 din 1 voturi

Urmareste-ne pe Google News

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri



ARTICOLE SIMILARE



Subiectele saptamanii

Atentie, Contabili!

Contabilitatea se schimba!
Cititi «Raportul Special Gratuit» oferit de specialistii nostri

DESCARCATI GRATUIT
Raportul Special
"E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016
X