email
E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit 

"E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice"

Adauga adresa ta de e-mail pentru a primi Raportul Gratuit, oferit de Contabilul.ro.
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Util privind imobilizarile corporale: evaluarea initiala si cea ulterioara

bilantreevaluariimobilizari corporaleevaluarea initialaevaluarea ulterioaraexercitiu financiar



In ceea ce priveste evaluarea initiala si evaluarea ulterioara, ca proceduri aferente imobilizarilor corporale, va prezentam mai jos mai multe norme care tin de efectuarea celor doua etape amintite mai sus.

Astfel, cand discutam despre evaluarea initiala, trebuie sa stime ca imobilizarile corporale achizitionate sunt recunoscute la costul de achizitie format din:

- pretul de cumparare, taxele vamale si alte taxe nerecuperabile, cheltuielile de transport, comisioane si taxe notariale si alte cheltuieli nerecuperabile care pot fi atribuibile direct achizitiei bunurilor respective. Din costul de achizitie se scad reducerile comerciale primite.

Imobilizarile corporale produse sunt recunoscute la costul de productie format din:

- costul de achizitie a materiilor prime si materialelor consumabile
- cheltuielile de productie direct atribuibile bunului:
-cheltuielile directe aferente productiei cu materiale directe, energie consumata in scopuri tehnologice, manopera directa si alte cheltuieli directe de productie, costuri de testare a functionarii activului, costurile reprezentand salariile angajatilor, contributiile legale si alte cheltuieli legate de acestea, care rezulta direct din constructia imobilizarii corporale, costurile de amenajare a amplasamentului, costurile initiale de livrare si manipulare, costurile de instalare si asamblare, cheltuieli de proiectare si pentru obtinerea autorizatiilor, onorariile profesionale platite avocatilor si expertilor etc.

- o cota de cheltuieli indirecte de productie alocata in mod rational ca fiind legata de fabricatia acestora.

Evaluarea ulterioara se face la valoarea justa stabilita in urma reevaluarii. Valoarea justa a imobilizarilor corporale este valoarea lor de piata si se determina de catre evaluatori autorizati, in conformitate cu reglementarile legale.

Daca valoarea justa a unei imobilizari corporale nu mai poate fi determinata, valoarea activului prezentata in bilant trebuie sa fie valoarea sa reevaluata la data ultimei reevaluari, din care se scad ajustarile cumulate de valoare.

Frecventa reevaluarilor:

- daca valoarea justa nu se modifica semnificativ, reevaluarile se fac la 3 ani.
- daca valoarea justa se modifica semnificativ, se efectueaza reevaluari anuale.

Diferentele rezultate din reevaluare sunt recunoscute in conturile de capitaluri proprii "Rezerve din reevaluare" sau in contul de profit si pierdere dupa caz, daca exista reevaluari anterioare al caror rezultat a fost reflectat in contul de profit si pierdere.

Surplusul din reevaluare inclus in rezerve din reevaluare este transferat in rezerve anual pe masura ce activul este folosit de entitate. Valoarea rezervei transferate este diferenta dintre amortizarea calculata pe baza valorii contabile reevaluate si valoarea amortizarii calculate pe baza costului initial al activului.

La reevaluarea unei imobilizari corporale, amortizarea cumulata la data reevaluarii este eliminata din valoarea contabila bruta a activului si valoarea neta, determinata in urma corectarii cu ajustarile de valoare, este recalculata la valoarea reevaluata a activului.

Nicio parte din rezerva din reevaluare nu poate fi distribuita, direct sau indirect, cu exceptia cazului in care activul reevaluat a fost valorificat, situatie in care surplusul din reevaluare reprezinta castig efectiv realizat.

In exercitiile financiare in care nu se efectueaza reevaluari, imobilizarile corporale sunt prezentate in bilant la valoarea reevaluata minus ajustarile cumulate de valoare.


de Mihaela Pascu

NOUTATI Contabile 2024

Cum sa „citesti” si sa interpretezi perfect o balanta contabila?


Ghidul practic Balanta de verificare de la A la Z. Analize, corelatii, studii de caz vine in ajutorul dvs. pentru a va scapa de:

• erori de inregistrare aducatoare de amenzi usturatoare din partea inspectorilor veniti in control
• lipsa de cunostinte temeinice din domenii conexe
• lipsa de experienta in lucrul cu conturile, mai ales cand acestea sunt noi, renumerotate ori abrogate!
• incapacitatea de a lua masuri profitabile prin ajustarea balantei pentru profit maxim
• riscul incalcarii legislatiei in vigoare.

Simplifica-ti si securizeaza-ti munca!

...vezi AICI lista completa >>

Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
bilantreevaluariimobilizari corporaleevaluarea initialaevaluarea ulterioaraexercitiu financiar


Data aparitiei: 17 Mai 2012

Votati articolul "Util privind imobilizarile corporale: evaluarea initiala si cea ulterioara":
Rating:

Nota: 5 din 5 din 1 voturi

Urmareste-ne pe Google News

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri



ARTICOLE SIMILARE



Subiectele saptamanii

  • Avansuri de trezorerie: documente justificative pentru avansuri spre decontare si functiunea contului 542

    • Entitatile pot acorda sume in numerar sau prin banca, denumite avansuri spre decontare, puse la dispozitia angajatilor, in vederea efectuarii unor plati in numele societatii sau in vederea efectuarii unor deplasari in interes de serviciu. Avansurile spre decontare sunt sume puse la dispozitia administratorilor sau a salariatilor din entitate, in vederea efectuarii unor plati in numele acesteia. De regula, justificarea avansului si transformarea sa in cheltuiala efec...» citeste mai departe aici

  • Ordinea stingerii obligatiilor fiscale in fisa sintetica pe platitor

    • Daca un debitor datoreaza mai multe tipuri de obligatii fiscale, iar suma platita nu este suficienta pentru a stinge toate obligatiile, atunci se stinge obligatia fiscala pe care o indica debitorul, potrivit legii, sau care este distribuita potrivit prevederilor art. 163 din Codul de procedura fiscala, dupa caz, stingerea efectuandu-se, de drept, in urmatoarea ordine: a) toate obligatiile fiscale principale, in ordinea vechimii, si apoi obligatiile fiscale accesorii...» citeste mai departe aici

  • De ce este esential sa aveti Dosare Permanente ale Clientilor: 7 avantaje majore

    • Atunci cand sunt solicitate lucrari de audit interne/externe sau firma-client are inspectii fiscale, dosarul permanent furnizeaza toate documentele necesare pentru a sustine tranzactiile si operatiunile contabile ale clientului. Acest lucru reduce timpul si efortul necesar pentru pregatirea si gestionarea auditului si creste nivelul de incredere in fata auditorilor/inspectorilor.   Dosarul permanent este un instrument vital in procesul de tinere a contabili...» citeste mai departe aici

  • Impozitul minim pe cifra de afaceri (IMCA): formula de calcul si exemplu practic

    • Incepand cu anul 2024, contribuabilii care inregistreaza in anul precedent o cifra de afaceri de peste 50.000.000 euro si care, in anul de calcul, determina un impozit pe profit cumulat de la inceputul anului fiscal/anului fiscal modificat pana la sfarsitul trimestrului/anului de calcul mai mic decat impozitul minim pe cifra de afaceri stabilit potrivit unei formule prevazute la art. 181 alin. (3) din Codul fiscal, sunt obligati la plata impozitului pe pr...» citeste mai departe aici

Atentie, Contabili!

Contabilitatea se schimba!
Cititi «Raportul Special Gratuit» oferit de specialistii nostri

DESCARCATI GRATUIT
Raportul Special
"E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016
X