email
E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit 

"E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice"

Adauga adresa ta de e-mail pentru a primi Raportul Gratuit, oferit de Contabilul.ro.
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Scoaterea din functiune a mijloacelor fixe neamortizate integral. Tratamentul contabil si fiscal al cheltuielilor cu amortizarea

Scoaterea din functiune a mijloacelor fixe neamortizate integral. Tratamentul contabil si fiscal al cheltuielilor cu amortizarea
casare mijloace fixemijloace fixe neamortizate integralamortizare mijloace fixe

Scoaterea din functiune a mijloacelor fixe se refera la incetarea utilizarii acestora in cadrul activitatii unei entitati si poate avea loc din diferite motive, cum ar fi: expirarea duratei de utilizare, invechirea tehnologica, restructurarea si modernizarea productiei etc.

Mijloacele fixe scoase din functiune sunt pastrate in patrimoniul entitatii pana la valorificare, dar nu mai sunt utilizate in activitatea economica si nu mai genereaza beneficii economice.

In randurile de mai jos analizam urmatorul studiu de caz: o regie are in dotare mijloace fixe scoase din functiune in vederea valorificarii prin vanzare. Procedura de vanzare poate dura chiar si un an de zile. De cele mai multe ori, mijloacele fixe nu se vand si atunci se vor valorifica prin casare.

Vom stabili care este tratamentul contabil si fiscal al cheltuielilor cu amortizarea in perioada urmatoare: de la scoaterea din functiune a mijlocului fix si pana la vanzarea efectiva sau casarea lui, care poate depasi chiar si un an de zile. Totodata, vom afla daca se opreste amortizarea la scoaterea din functiune.

Opinia specialistului

Valorificarea mijloacelor fixe scoase din functiune se face prin cedare/vanzare sau prin casare.

Conform normelor metodologice pentru aplicarea art. 28 alin. (17) din Codul fiscal, cheltuielile inregistrate ca urmare a casarii unui mijloc fix cu valoarea fiscala incomplet amortizata sunt cheltuieli efectuate in scopul desfasurarii activitatii economice.

Prin casarea unui mijloc fix se intelege operatia de scoatere din functiune a activului respectiv, urmata de dezmembrarea acestuia si valorificarea partilor componente rezultate, prin vanzare sau prin folosirea in activitatea curenta a contribuabilului.

In ce priveste tratamentul contabil si fiscal al cheltuielilor cu amortizarea, de la scoaterea din functiune a mijloacelor fixe (neamortizate integral), si pana la vanzarea efectiva sau casarea acestora, distingem doua cazuri:

1. In cazul entitatilor care conduc contabilitatea conform OMFP 1802/2014 privind contabilitatea armonizata cu Directivele europene,
Mijloacele fixe scoase din functiune nu mai sunt utilizate in activitatea entitatii si intra in regim de conservare pana la data valorificarii prin vanzare sau casare;


Pe perioada neutilizarii mijloacelor fixe, de la data scoaterii din functiune pana la data vanzarii sau casarii, se inregistreaza cheltuieli cu amortizarea sau cheltuieli cu ajustari privind deprecierea imobilizarilor, in acord cu politicile contabile ale entitatii;
Cheltuielile cu amortizarea pe perioada de neutilizare, de la data scoaterii din functiune/intrarii in regim de conservare, si pana la data vanzarii sau casarii, nu sunt deductibile fiscal.
Potrivit pct. 139.1 din reglementarile contabile aprobate prin OMFP 1802/2014, pe perioada neutilizarii activului, amortizarea nu este nici intrerupta, nici diminuata in functie de utilizarea redusa a acestuia, cu exceptia cazului in care activul este complet amortizat.

Conform pct. 238 alin (4), in situatia in care o entitate decide trecerea unor imobilizari corporale in conservare, in functie de politica contabila adoptata, aceasta va evidentia in contabilitate o cheltuiala cu amortizarea sau o cheltuiala corespunzatoare ajustarii pentru deprecierea constatata.

Potrivit art 28 alin (12) lit. k) din Codul fiscal, in cazul in care mijloacele fixe amortizabile sunt trecute in regim de conservare, in functie de politica contabila adoptata, valoarea fiscala ramasa neamortizata la momentul trecerii in conservare se recupereaza pe durata normala de utilizare ramasa, incepand cu luna urmatoare iesirii din conservare a acestora, prin recalcularea cotei de amortizare fiscala.

2. In cazul entitatilor care conduc contabilitatea conform OMFP 2844/2016 privind contabilitatea conforma cu Standardele Internationale de Raportare Financiara IFRS,
Mijloacele fixe scoase din functiune nu mai sunt utilizate in activitatea entitatii si pot intra in regim de conservare, pana la data valorificarii prin vanzare sau casare, sau pot fi clasificate drept active detinute in vederea vanzarii;
Amortizarea mijloacelor fixe inceteaza cel mai devreme la data cand acestea sunt clasificate drept detinute in vederea vanzarii (sau incluse intr-un grup destinat cedarii care este clasificat drept detinut in vederea vanzarii), in conformitate cu IFRS 5;
In cazul in care mijloacele fixe nu sunt clasificate drept active detinute in vederea vanzarii, pe perioada neutilizarii, de la data scoaterii din functiune pana la data vanzarii sau casarii, se inregistreaza cheltuieli cu amortizarea, in acord cu politicile contabile ale entitatii; amortizarea nu inceteaza cand activul nu este utilizat sau este scos din uz, cu exceptia cazului in care acesta este complet amortizat;
Cheltuielile cu amortizarea pe perioada de neutilizare, de la data scoaterii din functiune/intrarii in regim de conservare, si pana la data vanzarii sau casarii, nu sunt deductibile fiscal.
Potrivit pct. 61.(1) din Reglementarile contabile conforme cu Standardele Internationale de Raportare Financiara aprobate prin OMFP 2844/2016, activele imobilizate sunt active generatoare de beneficii economice viitoare si se recunosc in conditiile prevazute de IFRS.

Conform IAS 16 - Imobilizari corporale,
50. Valoarea amortizabila a unui activ trebuie alocata in mod sistematic pe durata sa de viata utila.
55. Amortizarea unui activ incepe cand acesta este disponibil pentru utilizare, adica atunci cand se afla in amplasamentul si starea necesare pentru a putea functiona in maniera dorita de conducere.

Amortizarea unui activ inceteaza cel mai devreme la data cand activul este clasificat drept detinut in vederea vanzarii (sau inclus intr-un grup destinat cedarii care este clasificat drept detinut in vederea vanzarii), in conformitate cu IFRS 5 si la data la care activul este derecunoscut.

Prin urmare, amortizarea nu inceteaza cand activul nu este utilizat sau este scos din uz, cu exceptia cazului in care acesta este complet amortizat.

Conform IFRS 5 - Active imobilizate detinute in vederea vanzarii si activitati intrerupte, activele care indeplinesc criteriile de clasificare ca fiind detinute in vederea vanzarii trebuie evaluate la cea mai mica valoare dintre valoarea contabila si valoarea justa minus costurile generate de vanzare, iar amortizarea acestor active trebuie sa inceteze.

O entitate trebuie sa clasifice un activ imobilizat drept detinut in vederea vanzarii daca valoarea sa contabila va fi recuperata in principal printr-o operatiune de vanzare si nu prin utilizarea sa continua. Vanzarea trebuie sa aiba o probabilitate ridicata, iar pretul activului trebuie sa fie corelat cu valoarea justa a acestuia.

De asemenea, vanzarea activului se considera ca ar trebui sa aiba loc intr-un an de la data clasificarii. Daca totusi se depaseste un an, trebuie prezentate dovezi obiective care sa justifice mentinerea in continuare a clasificarii la categoria activelor detinute in vederea vanzarii.

Conform prevederilor privind functiunea conturilor de la pct. 197 alin. (3) din Reglementarile contabile conforme cu Standardele Internationale de Raportare Financiara aprobate prin OMFP 2844/2016, evidenta intrarilor, iesirilor si a existentei activelor imobilizate clasificate ca fiind detinute in vederea vanzarii, precum si a activelor incluse in grupurile destinate cedarii, clasificate ca fiind detinute in vederea vanzarii, potrivit IFRS 5, se tine cu ajutorul contului 311 "Active imobilizate detinute in vederea vanzarii".

In debitul contului 311 "Active imobilizate detinute in vederea vanzarii" se inregistreaza intrarile si cresterile de valoare ale acestora.

In creditul contului 311 "Active imobilizate detinute in vederea vanzarii" se inregistreaza iesirile si descresterile de valoare ale acestora.

Soldul debitor al contului reprezinta valoarea imobilizarilor detinute in vederea vanzarii.

Evaluarea initiala (la data clasificarii) a activelor imobilizate (grupurilor destinate cedarii) detinute in vederea vanzarii se realizeaza la valoarea cea mai mica dintre valoarea contabila si valoarea justa minus costurile de vanzare (IFRS 5.15).

Pierderea din depreciere se reflecta cu ajutorul contului 6531 "Pierderi din evaluarea activelor detinute in vederea vanzarii" si este nedeductibila din punct de vedere fiscal.

Potrivit art 28 alin (26) din Codul fiscal, in cazul contribuabililor care aplica reglementarile contabile conforme cu Standardele internationale de raportare financiara, pentru activele imobilizate detinute pentru activitatea proprie, transferate in categoria activelor imobilizate detinute in vederea vanzarii si reclasificate in categoria activelor imobilizate detinute pentru activitatea proprie, valoarea fiscala ramasa neamortizata este valoarea fiscala dinaintea reclasificarii ca active imobilizate detinute in vederea vanzarii. Durata de amortizare este durata normala de utilizare ramasa, determinata in baza duratei normale de utilizare initiale, din care se scade durata in care a fost clasificat in categoria activelor imobilizate detinute in vederea vanzarii.
 

Raspuns oferit in luna iunie 2023 de catre specialistii site-ului PortalContabilitate.ro. Dati click AICI pentru a vedea toate noutatile contabile + consultanta si raspunsuri detaliate de la experti. 

Foto: pixabay.com


de Alina Ilie

NOUTATI din Legislatia Contabila

CECCAR 2024 - Subiecte rezolvate pentru Accesul la Stagiu!


Cele 100 de teste-grila sunt exact 
in genul celor care se dau la examen!
 
Sunt teste foarte variate, in perfecta concordanta cu metodologia de examinare, insotite de temeiuri legale si explicatii profesioniste. Ele acopera toate domeniile din programa de examen:
  • contabilitate;
  • fiscalitate; 
  • drept; 
  • evaluarea economica si financiara a intreprinderilor; 
  • audit; 
  • expertiza contabila; 
  • doctrina; 
  • deontologia profesiei contabile.
...Vezi AICI detaliile complete <<

Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
casare mijloace fixemijloace fixe neamortizate integralamortizare mijloace fixe


Data aparitiei: 06 Iunie 2023

Votati articolul "Scoaterea din functiune a mijloacelor fixe neamortizate integral. Tratamentul contabil si fiscal al cheltuielilor cu amortizarea":
Rating:

Nota: 4 din 5 din 4 voturi

Urmareste-ne pe Google News

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri



ARTICOLE SIMILARE



Subiectele saptamanii

  • ANAF: 15 aprilie, noul termen pentru iesirea din sistemul de impozitare al microintreprinderilor

    • Update 28 martie 2024:  ANAF a anuntat ca termenul limita pentru declararea iesirii din sistemul de impozitare al microintreprinderilor va fi extins pana la data de 15 aprilie 2024. Initial, firmele mici erau obligate sa depuna Declaratia 700 pana la data de 31 martie pentru a iesi din sistemul de impunere pe veniturile microintreprinderilor. Guvernul urmeaza sa adopte modificarea propusa in aceasta saptamana. In cele ce urmeaza, va prezentam anu...» citeste mai departe aici

  • Factura emisa anul trecut si primita in 2024. Putem deduce TVA?

    • In cele ce urmeaza veti afla daca putem deduce TVA din facturi primite si inregistrate in 2024, dar a caror data de emitere este in 2023. Deducere TVA pentru o factura emisa anul trecut Pentru deducerea TVA din facturile primite pentru bunuri sau servicii, persoana inregistrata ca platitor de tva trebuie sa indeplineasca doua conditii: - sa detina o factura emisa in conformitate cu prevederile art. 319, precum si dovada platii in cazul achizitiilo...» citeste mai departe aici

  • Imprumut acordat de societate catre asociatul unic: atentie la suma maxima prevazuta de lege!

    • In prezentul studiu de caz, ne propunem sa analizam aspectele legale ale imprumutului acordat de societate catre asociatul unic. Veti afla in randurile de mai jos care este suma maxima ce poate fi imprumutata, modalitatea de plata si textul de lege aplicabil in contextul legislatiei in vigoare. Imprumut acordat de societate catre asociatul unic: studiu de caz Intrebare: "O societate comerciala poate imprumuta asociatul unic? Care este...» citeste mai departe aici

  • CUM si UNDE ne putem plati obligatiile fiscale: Ghid ANAF privind modalitatile plata

    • Cu scopul de a informa contribuabilii, ANAF a publicat o brosura cu modalitatile de plata disponibile catre institutie. Aceasta initiativa are ca obiectiv principal simplificarea si eficientizarea procesului de plata a taxelor si impozitelor, oferind contribuabililor o intelegere clara a tuturor optiunilor disponibile. Impozite, taxe, contributii si alte sume datorate - CUM si UNDE putem plati Contribuabilii isi pot indeplini obl...» citeste mai departe aici

Atentie, Contabili!

Contabilitatea se schimba!
Cititi «Raportul Special Gratuit» oferit de specialistii nostri

DESCARCATI GRATUIT
Raportul Special
"E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016
X