email
Calculatia (corecta) a Costurilor - Studii de caz si noutati legislative

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit 

"Calculatia (corecta) a Costurilor - Studii de caz si noutati legislative"

Adauga adresa ta de e-mail pentru a primi Raportul Gratuit, oferit de Contabilul.ro.
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Scoaterea din functiune a mijloacelor fixe neamortizate integral. Tratamentul contabil si fiscal al cheltuielilor cu amortizarea

Scoaterea din functiune a mijloacelor fixe neamortizate integral. Tratamentul contabil si fiscal al cheltuielilor cu amortizarea
casare mijloace fixemijloace fixe neamortizate integralamortizare mijloace fixe

Scoaterea din functiune a mijloacelor fixe se refera la incetarea utilizarii acestora in cadrul activitatii unei entitati si poate avea loc din diferite motive, cum ar fi: expirarea duratei de utilizare, invechirea tehnologica, restructurarea si modernizarea productiei etc.

Mijloacele fixe scoase din functiune sunt pastrate in patrimoniul entitatii pana la valorificare, dar nu mai sunt utilizate in activitatea economica si nu mai genereaza beneficii economice.

In randurile de mai jos analizam urmatorul studiu de caz: o regie are in dotare mijloace fixe scoase din functiune in vederea valorificarii prin vanzare. Procedura de vanzare poate dura chiar si un an de zile. De cele mai multe ori, mijloacele fixe nu se vand si atunci se vor valorifica prin casare.

Vom stabili care este tratamentul contabil si fiscal al cheltuielilor cu amortizarea in perioada urmatoare: de la scoaterea din functiune a mijlocului fix si pana la vanzarea efectiva sau casarea lui, care poate depasi chiar si un an de zile. Totodata, vom afla daca se opreste amortizarea la scoaterea din functiune.

Opinia specialistului

Valorificarea mijloacelor fixe scoase din functiune se face prin cedare/vanzare sau prin casare.

Conform normelor metodologice pentru aplicarea art. 28 alin. (17) din Codul fiscal, cheltuielile inregistrate ca urmare a casarii unui mijloc fix cu valoarea fiscala incomplet amortizata sunt cheltuieli efectuate in scopul desfasurarii activitatii economice.

Prin casarea unui mijloc fix se intelege operatia de scoatere din functiune a activului respectiv, urmata de dezmembrarea acestuia si valorificarea partilor componente rezultate, prin vanzare sau prin folosirea in activitatea curenta a contribuabilului.

In ce priveste tratamentul contabil si fiscal al cheltuielilor cu amortizarea, de la scoaterea din functiune a mijloacelor fixe (neamortizate integral), si pana la vanzarea efectiva sau casarea acestora, distingem doua cazuri:

1. In cazul entitatilor care conduc contabilitatea conform OMFP 1802/2014 privind contabilitatea armonizata cu Directivele europene,


Mijloacele fixe scoase din functiune nu mai sunt utilizate in activitatea entitatii si intra in regim de conservare pana la data valorificarii prin vanzare sau casare;
Pe perioada neutilizarii mijloacelor fixe, de la data scoaterii din functiune pana la data vanzarii sau casarii, se inregistreaza cheltuieli cu amortizarea sau cheltuieli cu ajustari privind deprecierea imobilizarilor, in acord cu politicile contabile ale entitatii;
Cheltuielile cu amortizarea pe perioada de neutilizare, de la data scoaterii din functiune/intrarii in regim de conservare, si pana la data vanzarii sau casarii, nu sunt deductibile fiscal.
Potrivit pct. 139.1 din reglementarile contabile aprobate prin OMFP 1802/2014, pe perioada neutilizarii activului, amortizarea nu este nici intrerupta, nici diminuata in functie de utilizarea redusa a acestuia, cu exceptia cazului in care activul este complet amortizat.

Conform pct. 238 alin (4), in situatia in care o entitate decide trecerea unor imobilizari corporale in conservare, in functie de politica contabila adoptata, aceasta va evidentia in contabilitate o cheltuiala cu amortizarea sau o cheltuiala corespunzatoare ajustarii pentru deprecierea constatata.

Potrivit art 28 alin (12) lit. k) din Codul fiscal, in cazul in care mijloacele fixe amortizabile sunt trecute in regim de conservare, in functie de politica contabila adoptata, valoarea fiscala ramasa neamortizata la momentul trecerii in conservare se recupereaza pe durata normala de utilizare ramasa, incepand cu luna urmatoare iesirii din conservare a acestora, prin recalcularea cotei de amortizare fiscala.

2. In cazul entitatilor care conduc contabilitatea conform OMFP 2844/2016 privind contabilitatea conforma cu Standardele Internationale de Raportare Financiara IFRS,
Mijloacele fixe scoase din functiune nu mai sunt utilizate in activitatea entitatii si pot intra in regim de conservare, pana la data valorificarii prin vanzare sau casare, sau pot fi clasificate drept active detinute in vederea vanzarii;
Amortizarea mijloacelor fixe inceteaza cel mai devreme la data cand acestea sunt clasificate drept detinute in vederea vanzarii (sau incluse intr-un grup destinat cedarii care este clasificat drept detinut in vederea vanzarii), in conformitate cu IFRS 5;
In cazul in care mijloacele fixe nu sunt clasificate drept active detinute in vederea vanzarii, pe perioada neutilizarii, de la data scoaterii din functiune pana la data vanzarii sau casarii, se inregistreaza cheltuieli cu amortizarea, in acord cu politicile contabile ale entitatii; amortizarea nu inceteaza cand activul nu este utilizat sau este scos din uz, cu exceptia cazului in care acesta este complet amortizat;
Cheltuielile cu amortizarea pe perioada de neutilizare, de la data scoaterii din functiune/intrarii in regim de conservare, si pana la data vanzarii sau casarii, nu sunt deductibile fiscal.
Potrivit pct. 61.(1) din Reglementarile contabile conforme cu Standardele Internationale de Raportare Financiara aprobate prin OMFP 2844/2016, activele imobilizate sunt active generatoare de beneficii economice viitoare si se recunosc in conditiile prevazute de IFRS.

Conform IAS 16 - Imobilizari corporale,
50. Valoarea amortizabila a unui activ trebuie alocata in mod sistematic pe durata sa de viata utila.
55. Amortizarea unui activ incepe cand acesta este disponibil pentru utilizare, adica atunci cand se afla in amplasamentul si starea necesare pentru a putea functiona in maniera dorita de conducere.

Amortizarea unui activ inceteaza cel mai devreme la data cand activul este clasificat drept detinut in vederea vanzarii (sau inclus intr-un grup destinat cedarii care este clasificat drept detinut in vederea vanzarii), in conformitate cu IFRS 5 si la data la care activul este derecunoscut.

Prin urmare, amortizarea nu inceteaza cand activul nu este utilizat sau este scos din uz, cu exceptia cazului in care acesta este complet amortizat.

Conform IFRS 5 - Active imobilizate detinute in vederea vanzarii si activitati intrerupte, activele care indeplinesc criteriile de clasificare ca fiind detinute in vederea vanzarii trebuie evaluate la cea mai mica valoare dintre valoarea contabila si valoarea justa minus costurile generate de vanzare, iar amortizarea acestor active trebuie sa inceteze.

O entitate trebuie sa clasifice un activ imobilizat drept detinut in vederea vanzarii daca valoarea sa contabila va fi recuperata in principal printr-o operatiune de vanzare si nu prin utilizarea sa continua. Vanzarea trebuie sa aiba o probabilitate ridicata, iar pretul activului trebuie sa fie corelat cu valoarea justa a acestuia.

De asemenea, vanzarea activului se considera ca ar trebui sa aiba loc intr-un an de la data clasificarii. Daca totusi se depaseste un an, trebuie prezentate dovezi obiective care sa justifice mentinerea in continuare a clasificarii la categoria activelor detinute in vederea vanzarii.

Conform prevederilor privind functiunea conturilor de la pct. 197 alin. (3) din Reglementarile contabile conforme cu Standardele Internationale de Raportare Financiara aprobate prin OMFP 2844/2016, evidenta intrarilor, iesirilor si a existentei activelor imobilizate clasificate ca fiind detinute in vederea vanzarii, precum si a activelor incluse in grupurile destinate cedarii, clasificate ca fiind detinute in vederea vanzarii, potrivit IFRS 5, se tine cu ajutorul contului 311 "Active imobilizate detinute in vederea vanzarii".

In debitul contului 311 "Active imobilizate detinute in vederea vanzarii" se inregistreaza intrarile si cresterile de valoare ale acestora.

In creditul contului 311 "Active imobilizate detinute in vederea vanzarii" se inregistreaza iesirile si descresterile de valoare ale acestora.

Soldul debitor al contului reprezinta valoarea imobilizarilor detinute in vederea vanzarii.

Evaluarea initiala (la data clasificarii) a activelor imobilizate (grupurilor destinate cedarii) detinute in vederea vanzarii se realizeaza la valoarea cea mai mica dintre valoarea contabila si valoarea justa minus costurile de vanzare (IFRS 5.15).

Pierderea din depreciere se reflecta cu ajutorul contului 6531 "Pierderi din evaluarea activelor detinute in vederea vanzarii" si este nedeductibila din punct de vedere fiscal.

Potrivit art 28 alin (26) din Codul fiscal, in cazul contribuabililor care aplica reglementarile contabile conforme cu Standardele internationale de raportare financiara, pentru activele imobilizate detinute pentru activitatea proprie, transferate in categoria activelor imobilizate detinute in vederea vanzarii si reclasificate in categoria activelor imobilizate detinute pentru activitatea proprie, valoarea fiscala ramasa neamortizata este valoarea fiscala dinaintea reclasificarii ca active imobilizate detinute in vederea vanzarii. Durata de amortizare este durata normala de utilizare ramasa, determinata in baza duratei normale de utilizare initiale, din care se scade durata in care a fost clasificat in categoria activelor imobilizate detinute in vederea vanzarii.
 

Raspuns oferit in luna iunie 2023 de catre specialistii site-ului PortalContabilitate.ro. Dati click AICI pentru a vedea toate noutatile contabile + consultanta si raspunsuri detaliate de la experti. 

Foto: pixabay.com


de Alina Ilie

NOUTATI din Legislatia Contabila

NOU: Seminarul National de Fiscalitate si Contabilitate, Editia 139


Tehnici de supravietuire masurilor legislative din OUG care zguduie din temelii sistemul fiscal romanesc

PRECIZARE IMPORTANTA!
 
Rezervati acum participarea dvs. la eveniment si aflati:
    • care sunt masurile fiscale nou preconizate, cand intra in vigoare
    • cum va afecteaza
    • ce impact au asupra activitatii / afacerii dvs.
    • ce masuri luati dvs. pentru implementarea corect a legii in vigoare
    • cum va protejati impotriva amenzilor generate de erorile de aplicarea legii.

...Vezi AICI detaliile complete <<

Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
casare mijloace fixemijloace fixe neamortizate integralamortizare mijloace fixe


Data aparitiei: 06 Iunie 2023

Votati articolul "Scoaterea din functiune a mijloacelor fixe neamortizate integral. Tratamentul contabil si fiscal al cheltuielilor cu amortizarea":
Rating:

Nota: 4 din 5 din 4 voturi

Urmareste-ne pe Google News

Sfaturi de la Experti - Intrebari si RaspunsuriARTICOLE SIMILARESubiectele saptamanii

 • Politici Contabile esentiale pentru orice firma - 42 modele editabile

  • Politicile contabile influenteaza dimensiunea rezultatului contabil, a elementelor bilantiere si, ca o consecinta, valoarea indicatorilor economico-financiari. Ele trebuie alese astfel incat sa reflecte cat mai fidel imaginea firmei. Modificarea politicilor contabile poate fi efectuata numai la inceputul unui exercitiu financiar si doar daca apar schimbari legislative sau daca noile politici ofera informatii mai relevante si mai credibile referitoare la operatiunile...» citeste mai departe aici

 • Cota de TVA creste la 9% pentru achizitia unei locuinte noi in 2024

  • Anul 2024 vine cu o modificare importanta privind TVA-ul pentru locuinte. Astfel, potrivit proiectului de lege privind masurile fiscale pus marti in dezbatere publica, TVA pentru locuintele cu o valoare sub 600.000 lei se va majora de la 5% la 9% incepand cu 1 ianuarie 2024. Desigur, cota redusa de 5% se va mentine pana la final...» citeste mai departe aici

 • Amenzi de la 5.000 lei la 30.000 lei pentru bunuri fara documente de provenienta

  • Documentele de provenienta, precum factura, avizul de insotire a marfii, documentele vamale sau orice alte documente justificative, sunt esentiale pentru a stabili legalitatea si autenticitatea bunurilor. Acestea ofera informatii despre provenienta, proprietarul si traseul bunurilor, ceea ce este crucial pentru a asigura conformitatea cu legile vamale, fiscale si comerciale. In plus, sunt esentiale pentru a preveni evaziunea fiscala. In acest context, in c...» citeste mai departe aici

 • Ce cote de TVA se vor modifica de la 1 ianuarie 2024

  • Anul 2024 aduce noi modificari privind cotele de TVA. Iata o sinteza a celor mai importante masuri care vizeaza TVA, asa cum arata proiectul cu care Guvernul va merge in Parlament pentru asumarea raspunderii. Modificari fiscale 2024: noile cote de TVA anuntate de Guvern Astfel, va creste TVA de la 5% la 9% pentru: - livrarea de locuinte care au o suprafata utila de maximum 120 mp, exclusiv anexele gospodaresti, a caror valoare, incl...» citeste mai departe aici

 • Cum se completeaza Ordinul de plata multiplu electronic (OPME): instructiuni pas cu pas

  • Reamintim ca Ordinul de plata multiplu electronic (Formularul F1129) poate fi utilizat pentru a efectua plati online. Acesta se foloseste de catre institutiile publice care sunt inregistrate in Registrul entitatilor publice si de catre operatorii economici si alte entitati decat institutii publice pentru efectuarea de plati din conturile deschise la unitatile Trezoreriei Statului prin care isi desfasoara activitatea proprie. Administratia Judeteana a Finan...» citeste mai departe aici

Atentie, Contabili!

Contabilitatea se schimba in 2023!
Cititi «Raportul Special Gratuit» oferit de specialistii nostri

DESCARCATI GRATUIT
Raportul Special
"Calculatia (corecta) a Costurilor - Studii de caz si noutati legislative"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016
X