Contabilul.ro
Un proiect editorial marca Rentrop&Straton -
Liderul informatiilor specializate din Romania
Contabilul.ro

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit 

"Planul de conturi general 2025"

Adauga adresa ta de e-mail pentru a primi Raportul Gratuit, oferit de Contabilul.ro.
Planul de conturi general 2025
mail
Contabilitate Contabilul.ro | Contabilitate

Dobanda aferenta unui imprumut

Data actualizarii: 16 Februarie 2006
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Intrebare:

Va rog sa ma ajutati sa calculez dobanda deductibila fiscal aferenta unui imprumut de la o persoana fizica la SRL. Imprumutul s-a efectuat prin contract legalizat la notar. Valoarea imprumutului este de 6.000 USD, iar perioada pentru care a fost acordat este 01.08.1997 - 30.10.2004.

Raspuns: (dat in martie 2005)

Un contract de imprumut poate fi exprimat intr-o valuta convertibila, insa decontarile care apar intre imprumutat si imprumutator se vor face in moneda nationala, conform art. 8 alin. 2 din Regulamentul nr. 1/2004 al Bancii Nationale a Romaniei. Acest articol stipuleaza ca platile, incasarile, transferurile si orice alte asemenea operatiuni intre rezidenti se realizeaza in moneda nationala.

In consecinta, chiar daca scadentarul contractului de imprumut incheiat de SRL este exprimat in USD, pentru a-l proteja pe imprumutator de riscul potential al devalorizarii monedei nationale, consideram ca tragerile si rambursarile este necesar a se face in moneda nationala. Din aceste considerente, analiza deductibilitatii dobanzilor se va face conform art. 23 alin. 2 sau art. 23 alin. 5 lit. a din Legea nr. 571/2003 privind Codul fiscal. Imprumutul acordat de persoana fizica societatii se califica drept imprumut nebancar, in intelesul art. 23 din Codul fiscal.

In analiza deductibilitatii cheltuielilor cu dobanzile pot aparea urmatoarele doua situatii:

Gradul de indatorare a capitalului este mai mic decat 1, caz in care limitarea deductibilitatii dobanzilor se face conform art. 23 alin. 5 lit. a din Codul fiscal la nivelul ratei dobanzii de referinta a BNR corespunzatoare ultimei luni din trimestru, pentru imprumuturile in lei. Normele metodologice aferente acestui articol prevad ca valoarea cheltuielilor care exced nivelul de deductibilitate permis se va considera nedeductibila, fara a mai fi luata in calcul in perioadele urmatoare.

Gradul de indatorare a capitalului este mai mare sau egal cu 1, caz in care se aplica limitarea prevazuta la art. 23 alin. 5 lit. a si cea prevazuta la art. 23 alin. 2, dupa cum urmeaza:

  • cheltuielile care depasesc limita prevazuta la art. 23 alin. 5 lit. a se considera definitiv nedeductibile;
  • cheltuielile care se incadreaza in limita prevazuta la art. 23 alin. 5 lit. a se vor reanaliza prin aplicarea limitei prevazute la art. 23 alin. 2. Astfel ca dobanzile care se incadreaza si in limita prevazuta la art. 23 alin. 2 sunt deductibile in perioada in care apar, iar cele care depasesc aceasta limita, dar sunt mai mici decat limita de la art. 23 alin. 5 lit. a se reporteaza in perioada impozabila urmatoare si sunt tratate din punct de vedere fiscal ca fiind cheltuieli ale perioadei respective urmand sa devina subiect al limitarii in acea perioada.

Art. 23 alin. 2 prevede ca sunt deductibile cheltuielile cu dobanzile pana la nivelul sumei veniturilor din dobanzi ale contribuabilului plus 10% din celelalte venituri. Conform normelor de aplicare a acestui articol, in categoria celelalte venituri nu se includ veniturile din dobanzi, veniturile din diferente de curs valutar, veniturile inregistrate in conturile 711, 721 si 722, precum si eventualele venituri rezultate din operatiuni care au ca scop majorarea limitei prevazute la art. 23 alin. 2. Aceasta limita nu se aplica separat pentru fiecare imprumut in parte, ci la valoarea cumulata a dobanzilor care intra in aceasta limitare.

In cazul semnalat de dumneavoastra, se va determina in primul rand gradul de indatorare a capitalului, dupa care se va aplica limitarea deductibilitatii dobanzii aferenta gradului de indatorare, asa cum am mentionat mai sus (indiferent de gradul de indatorare a capitalului, prima limita care se aplica este cea prevazuta la art. 23 alin. 5 lit. a separat pentru fiecare imprumut in parte). Se va compara dobanda din scadentarul contractului de imprumut cu dobanda de referinta anuntata de BNR pentru ultima luna din trimestrul pentru care se analizeaza deductibilitatea dobanzii aplicata la suma de rambursat. In urma comparatiei, puteti obtine cheltuieli nedeductibile definitiv (a caror deductibilitate se va analiza in perioadele urmatoare), cheltuieli care se reporteaza (care sunt nedeductibile in perioada pentru care faceti analiza, dar a caror deductibilitate se reanalizeaza in perioadele urmatoare) si

cheltuieli deductibile in perioada in care faceti analiza, in functie de gradul de indatorare al SRL.

In ceea ce priveste implicatiile fiscale asupra persoanei fizice, va atragem atentia asupra faptului ca in cazul in care veniturile din dobanzi depasesc dobanda de referinta a BNR. diferenta ar putea fi considerata de un control fiscal drept venituri care se adauga la venitul global.

Informatii de top de la expertii PortalContabilitate.ro

- cel mai cunoscut site de consultanta fiscal-contabila din Romania -

Vrei sa vezi si tu TOATE Explicatiile, Intrebarile si Raspunsurile + Noutatile din lege?

Este foarte simplu! TESTEAZA GRATUIT - Completeaza formularul de mai jos:

- Vei gasi Legislatie la zi + Consultanta detaliata de la experti

Sunt de acord cu termenii si conditiile site-ului!
Conform cerintelor Regulamentului UE 679/2016 sunt de acord ca SC Rentrop & Straton S.R.L. sa colecteze si sa prelucreze datele din formular in scopuri comerciale.





Articole Similare




Atentie, Contabili!

Contabilitatea se schimba!
Cititi «Raportul Special Gratuit» oferit de specialistii nostri

DESCARCATI GRATUIT

Raportul Special
"Planul de conturi general 2025"


X