Contabilul.ro
Un proiect editorial marca Rentrop&Straton -
Liderul informatiilor specializate din Romania
Contabilul.ro

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit 

"Modificari privind raportarea SAF-T. Noutati privind D406 + 7 Studii de caz"

Adauga adresa ta de e-mail pentru a primi Raportul Gratuit, oferit de Contabilul.ro.
Modificari privind raportarea SAF-T. Noutati privind D406 + 7 Studii de caz
mail
Contabilitate Contabilul.ro | Contabilitate

Indemnizatia asociatului unic neangajat la alta societate

Data actualizarii: 16 Februarie 2006
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

ntrebare:

Care sunt nregistrările contabile pentru indemnizaţia asociatului unic, care nu mai este angajat la o alta societate cunoscnd următoarele: la casa de pensii achita 2.400.000 lei x 31,5%; la casa de sănătate achita 3.100.000 x 6,5%. Se acorda deducere personala 2.500.000 lei/luna? Se achita impozit pe venituri din salarii?

Răspuns: (dat in august 2005)

Nu trebuie confundată indemnizaţia de care poate beneficia asociatul unic al unei firme cu obligativitatea acestuia de a se asigura n sistemul public conform prevederilor Legii nr. 19_2000, art. 5, alin. 1, pct. IV, lit.a . Această obligaţie se consideră ndeplinită dacă asociatul unic sau administratorul depune declaraţia de asigurare la casa teritorială de pensii n raza căreia se află domiciliul său, n termen de 30 de zile de la data la care s-a creat această situaţie. Baza lunară de calcul a contribuţiei individuale de asigurări sociale n cazul asiguraţilor o constituie venitul lunar asigurat prevăzut n declaraţia de asigurare socială, care nu poate fi mai mic de o pătrime din salariul mediu brut. Salariul mediu brut utilizat la fundamentarea bugetului asigurărilor sociale de stat pe anul 2005 este de 9.211.000 lei.

Plata contribuţiei de asigurări sociale datorată de asociat trebuie efectuată pnă la sfrşitul lunii pentru luna n curs. Această obligaţie revine strict persoanei in cauză, nu firmei pe care o reprezintă deoarece n această situaţie firma nu are calitatea de angajator. n acest sens, virarea obligaţiilor de plată ale asiguratului (9,5% C.A.S. şi 6,5% C.A.S..S.) nu trebuie să figureze n evidenţa contabilă a firmei pe care o reprezintă astfel nct rulajele conturilor 4312 şi 4314 să fie influenţate. Totuşi, n situaţia n care virarea se face din contul de disponibil al societăţii, nregistrările contabile care se efectuează sunt următoarele:

  • virarea contribuţiilor datorate de asociatul unic:

461 (analitic distinct) = 5121

  • recuperarea sumei de la asigurat prin două modalităţi:

prin depunerea de numerar n contul ,,Casa,,:

5311 = 461

prin reţinerea din dividendele nete cuvenite din anul anterior:

457 = 461

Neplata contribuţiei de asigurări sociale de către asiguraţii cu declaraţie la termenele stabilite atrage neacordarea drepturilor la prestaţii pnă la achitarea contribuţiilor datorate şi a majorărilor de ntrziere aferente.

Asiguratul care face dovada că nu se mai regăseşte n situaţia pentru care asigurarea este obligatorie (pensionare, angajare cu contract individual de muncă) , trebuie să depună la casele teritoriale de pensii, n termen de 30 de zile de la modificarea situaţiei, formularul-tip de retragere a declaraţiei de asigurare.

Referitor la indemnizaţia acordată asociatului unic facem precizarea că aceasta nu este asimilată salariilor şi n conformitate cu prevederile Legii nr. 571/2003 privind Codul fiscal, art. 56 deducerea personală (maxim 250 lei de următoarele categorii de persoane precizate la :

  • art. 40 alin. (1) lit. a) : persoanele fizice rezidente romne, cu domiciliul n Romnia asupra veniturilor obţinute din orice sursă, att din Romnia, ct şi din afara Romniei;
  • art. 40 alin. (2): persoanele fizice care ndeplinesc condiţiile de rezidenţă prevăzute la art. 7 alin. (1) pct. 23 lit. b) sau c) timp de 3 ani consecutiv vor fi supuse impozitului pe venit pentru veniturile obţinute din orice sursă, att din Romnia, ct şi din afara Romniei, ncepnd cu al patrulea an fiscal.

Deducerea personală de bază se acordă doar pentru venitul net lunar din salarii obţinut la locul unde se află funcţia de bază.

Veniturile din salarii reprezintă toate veniturile n bani şi/sau n natură obţinute de o persoană fizică ce desfăşoară o activitate n baza unui contract individual de muncă sau a unui statut special prevăzut de lege, indiferent de perioada la care se referă, de denumirea veniturilor ori de forma sub care ele se acordă, inclusiv indemnizaţiile pentru incapacitate temporară de muncă.

Din punct de vedere al impozitării pe venit, indemnizaţia lunară a asociatului unic este asimilată salariilor şi se impune la nivelul valorii nscrise n declaraţia de asigurări sociale.

Informatii de top de la expertii PortalContabilitate.ro

- cel mai cunoscut site de consultanta fiscal-contabila din Romania -

Vrei sa vezi si tu TOATE Explicatiile, Intrebarile si Raspunsurile + Noutatile din lege?

Este foarte simplu! TESTEAZA GRATUIT - Completeaza formularul de mai jos:

- Vei gasi Legislatie la zi + Consultanta detaliata de la experti

Sunt de acord cu termenii si conditiile site-ului!
Conform cerintelor Regulamentului UE 679/2016 sunt de acord ca SC Rentrop & Straton S.R.L. sa colecteze si sa prelucreze datele din formular in scopuri comerciale.





Articole Similare




Atentie, Contabili!

Contabilitatea se schimba!
Cititi «Raportul Special Gratuit» oferit de specialistii nostri

DESCARCATI GRATUIT

Raportul Special
"Modificari privind raportarea SAF-T. Noutati privind D406 + 7 Studii de caz"


X