email
MONOGRAFIILE CONTABILE 2022: Noutati legislative + TOP 6 Cazuri Practice

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit 

"MONOGRAFIILE CONTABILE 2022: Noutati legislative + TOP 6 Cazuri Practice"

Adauga adresa ta de e-mail pentru a primi Raportul Gratuit, oferit de Contabilul.ro.
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Formele de inregistrare a unui reprezentant fiscal

Intrebare:

As dori sa stiu care sunt formele de inregistrare a unui reprezentant fiscal persoana juridica straina in Romania.

De exemplu, persoana juridica romana X vrea sa fie reprezentant fiscal in Romania pentru persoana juridica germana Bau GMBH.

Cum se intocmeste contabilitatea de catre SC X pt.Bau GMBH?

Conturile in Romania se deschid pe numele soc.X?

Raspuns (dat in octombrie 2006):

Procedura de desemnare a reprezentantului fiscal este mentionata in Normele de aplicare a Codului fiscal, cu modificarile aduse prin HG 1840/2004 si HG84/2005. Astfel,desemnarea reprezentantului fiscal se face pe baza de cerere depusa de persoana juridica germana Bau GMBH la organul fiscal la care este inregistrata SC X ca platitor de impozite si taxe. Cererea trebuie insotita de:

a) declaratia de incepere a activitatii, care va cuprinde: data, volumul si natura activitatii pe care o va desfasura in Romania. Ulterior inceperii activitatii, volumul si natura activitatii pot fi modificate potrivit prevederilor contractuale, aceste modificari urmand a fi comunicate si organului fiscal la care reprezentantul fiscal este inregistrat ca platitor de impozite si taxe;

b) copie de pe actul de constituire in strainatate a persoanei impozabile respective;

c) acceptul scris al SC X, prin care aceasta se angajeaza sa indeplineasca obligatiile ce ii revin conform legii si in care aceasta trebuie sa precizeze natura operatiunilor si valoarea estimata a acestora.

Pentru ansamblul operatiunilor taxabile sau scutite cu drept de deducere, desfasurate in Romania de Bau GMBH nu se admite decat un singur reprezentant fiscal. SC X SRL poate fi desemnata ca reprezentant fiscal daca este inregistrata ca platitor de taxa pe valoarea adaugata.

In termen de 30 de zile de la data depunerii cererii de catre Bau GMBH,  organul fiscal comunica decizia luata atat la Bau GMBH cat si la SC X SRL. In cazul acceptarii cererii, concomitent cu transmiterea deciziei de aprobare se indica si codul de identificare fiscala atribuit lui SC X SRL in calitate de reprezentant fiscal al Bau GMBH (diferit de codul de identificare fiscala atribuit pentru activitatea proprie a SC X SRL).

Din acest moment, SC X SRL este angajata din punctul de vedere al drepturilor si obligatiilor privind taxa pe valoarea adaugata, pentru toate operatiunile efectuate in Romania de Bau GMBH, atat timp cat dureaza mandatul sau. Operatiunile efectuate de SC X SRL in numele persoanei impozabile stabilite in strainatate nu trebuie evidentiate in contabilitatea proprie (acestea nefiind operatiunile sale, ci ale persoanei pe care o reprezinta); pentru ele evidenta contabila se tine separat.

Bau GMBH transmite catre SC X SRL factura externa destinata beneficiarului sau, fara a indica in aceasta suma taxei pe valoarea adaugata, precum si doua copii de pe factura respectiva. SC X SRL emite factura fiscala pentru livrarile de bunuri si/sau prestarile de servicii din factura externa si transmite beneficiarului exemplarul original al facturii fiscale impreuna cu factura externa.

Completarea facturii fiscale deroga de la normele legale privind circulatia si modul de completare a facturilor fiscale, fiind suficienta mentionarea urmatoarelor informatii:

a) numarul, care este acelasi cu numarul facturii externe, si data emiterii facturii;

b) la rubrica "Furnizor" se completeaza numele si adresa SC X SRL, codul de identificare fiscala atribuit pentru Bau GMBH si numele Bau GMBH;

c) numele, adresa si codul de identificare fiscala ale beneficiarului, dupa caz, la rubrica "Cumparator";

d) denumirea si cantitatea bunurilor livrate, denumirea serviciilor prestate;

e) pretul unitar fara taxa pe valoarea adaugata si baza de impozitare pentru fiecare cota sau scutire;

f) cota de taxa pe valoarea adaugata aplicata sau mentiunile «scutit cu drept de deducere», «scutit fara drept de deducere», «neimpozabil», «supus regulilor speciale», dupa caz;

g) suma taxei pe valoarea adaugata pentru operatiunile taxabile, cu exceptia cazurilor in care se aplica reguli speciale prevazute prin prezentele norme metodologice de aplicare a titlului VI din Codul fiscal;

h) totalul de plata se completeaza in functie de prevederile contractuale, mentionandu-se numai sumele decontate prin Bau GMBH.

SC X SRL depune decont de taxa pe valoarea adaugata pentru operatiunile desfasurate in Romania de Bau GMBH. Nu este permis ca SC X SRL sa evidentieze in decontul de taxa pe valoarea adaugata depus pentru activitatea proprie, pentru care este inregistrat ca platitor de taxa pe valoarea adaugata, operatiunile desfasurate in numele Bau GMBH, pentru care depune un decont de taxa pe valoarea adaugata, separat.

Pentru exercitarea dreptului de deducere a taxei pe valoarea adaugata aferente achizitiilor de bunuri/servicii efectuate in numele Bau GMBH, SC X SRL trebuie sa detina documentele originale prevazute de lege. Furnizorii/prestatorii sunt obligati sa emita, pe langa facturi fiscale care se predau catre SC X SRL, si facturi externe pentru cumpararile efectuate din Romania de Bau GMBH.

Evidenta tinuta de SC X SRL in numele Bau GMBH are doar scop fiscal, respectiv determinarea TVA datorata de Bau GMBH in Romania. Pentru derularea tranzactiilor bancare, conturile bancare sunt deschise pe numele SC X SRL, in calitate de reprezentant fiscal, avand in vedere codul de identificare fiscala atribuit in acest sens.

NOUTATI din Legislatie aparute in 2022

Costurile de productie ale firmei. Atentie la amenzi!


Dvs. dati importanta cuvenita calculatiei costurilor de productie?
Pentru ca este decisiva:

  •   pentru pastrarea unei evidente contabile corecte a productiei
  •   pentru rezultate contabile si fiscale conforme legislatie in vigoare
  •   pentru protectie maxima impotriva erorilor in registrele dvs. contabile
  •   pentru evitarea amenzilor FISCULUI
  •   pentru managementul eficient al proceselor din firma!

Comandati acum Modele editabile pentru Calculatia Costurilor!

...Vezi AICI detalii complete <<

Ti-a placut acest articol? Da Like, Printeaza sau trimite prin WhatsApp si Email!
Urmareste-ne pe Google News

Data aparitiei: 24 Noiembrie 2006


Votati articolul "Formele de inregistrare a unui reprezentant fiscal":
Rating:

Nota: 5 din 5 din 1 voturi


Sfaturi de la Experti - Intrebari si RaspunsuriAlte articole publicate in data de 24 Noiembrie 2006 ARTICOLE SIMILARESubiectele saptamanii

Atentie, Contabili!

Noutati in Codul Fiscal 2022 - Monografii contabile actualizate
Cititi «Raportul Special Gratuit» oferit de specialistii nostri

DESCARCATI GRATUIT Raportul Special
"MONOGRAFIILE CONTABILE 2022: Noutati legislative + TOP 6 Cazuri Practice"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016
X