In ce priveste acest studiu de caz, vom stabili daca au fost considerate cheltuielile cu piesele de schimb ca fiind cheltuieli ale perioadei.
Deoarece modulul de frana are o valoare mai mare de 2500 ron, iar autoturismul se amortizeaza integral in luna urmatoare, vom vedea daca trebuia inregistrata in valoarea masinii si amortizata pe perioda ramasa sau daca nu se tine cont de valoarea si durata pieselor de schimb.
In plus, stabilim cum se interpreteaza textul de lege in acest caz si dacase tine cont de faptul ca autoturimul nu este amortizat integral, chiar daca mai are o luna pana la amortizarea integrala si atunci o pot inregistra direct pe costuri.
In plus, daca ar fi fost amortizata integral, stabilim daca s-ar fi majorat valoarea autoturismului si ae fi fost amortizat pe perioada stabilita de firma.
Dat fiind ca autoturismul nu este amortizat integral, valoarea pieselor de schimb se recunoaste ca o cheltuiala a perioadei.
Dupa amortizarea autoturismului, daca nu il casati sau vindeti – deci doriti pastrarea sa in folosinta in continuare – o Comisie tehnica va da o noua valoare si durata de utilizare acestuia conform punctului 121 (3) din OMFP 3055/2009 actualizat si va calcula o noua amortizare (confomr punctului 110 (5)).
Balanta de verificare de la A la Z Analize corelatii studii de caz
Abonament PortalContabilitate ro - abonament 12 luni
Ghidul Practic al Monografiilor Contabile 2024
De asemenea , dvs. puteti sa nu includeti piesa de schimb pe cheltuieli ale perioadei – ci sa mariti valoarea contabila a autoturismului , in functie de politicile contabile aplicate. In acest sens Regulile de evaluare din OMFP 3055/2009 actualizat spun :
" Cheltuieli ulterioare
106
2014-01 – (1) Cheltuielile ulterioare efectuate in legatura cu o imobilizare corporala sunt cheltuieli ale perioadei in care sunt efectuate sau majoreaza valoarea imobilizarii respective, in functie de beneficiile economice aferente acestor cheltuieli.
107
2014-01 – (1) O entitate nu recunoaste in valoarea contabila a unui element de imobilizari corporale costurile intretinerii zilnice a elementului respectiv. Aceste costuri sunt recunoscute in contul de profit si pierdere pe masura ce sunt suportate. Costurile intretinerii zilnice sunt reprezentate, in principal, de costurile cu manopera si materiale consumabile. Scopul acestor cheltuieli il constituie tsi intretinerea curente ale elementului de imobilizari corporale.
(2) Cheltuielile cu lucrarile de reparatii, altele decat cele mentionate la alin. (1), efectuate potrivit conditiilor tehnice de exploatare a activelor respective, care au ca rezultat imbunatatirea parametrilor tehnici sau sunt indispensabile, la intervale regulate, pentru a asigura continuarea exploatarii activelor la parametrii normali se includ in valoarea activului respectiv. Cheltuielile cu reparatiile includ, de exemplu, sumele facturate de furnizori pentru lucrarile efectuate sau valoarea manoperei si consumurilor de stocuri, amortizarea si alte cheltuieli atribuibile in cazul lucrarilor executate in regie proprie. Entitatea stabileste prin politicile contabile criteriile in functie de care cheltuielile ulterioare efectuate in legatura cu imobilizarile corporale majoreaza valoarea acestora sau se evidentiaza in contul de profit si pierdere.
(3) Lucrarile de reparatii la imobilizarile corporale amortizate integral si care mai pot fi folosite majoreaza valoarea acestora, cu exceptia cheltuielilor mentionate la alin. (1).
(4) Componentele unor elemente de imobilizari corporale pot necesita inlocuirea la intervale regulate de timp. Entitatea recunoaste in valoarea contabila a unui element de imobilizari corporale costul partii inlocuite a unui astfel de element cand acel cost este suportat de entitate, daca sunt indeplinite criteriile de recunoastere pentru imobilizarile corporale."
Avand in vedere cele de mai sus, consider ca autoturismul – care nu era integral amortizat – nu putea functiona fara modulul de frana care a trebuit inlocuit. Astfel eu consider ca reparatia se incadreaza la intretinerea zilnica a mijlocului fix , deci se recunaste in cheltuielile perioadei.
Pe de alta parte, daca aceasta reparatie se incadreaza la alin. (2) al punctului 107 "sunt indispensabile, la intervale regulate, pentru a asigura continuarea exploatarii activelor la parametrii normali", atunci veti include cheltuiala in valoarea activului.
Decizia se va lua in functie de politicile contabile aplicate de societatea dvs., dar in ambele cazuri (mariti valoarea auto la reparatie sau dupa ce este complet amortizat) veti atribui autoturismului o noua durata de utilizare si o noua valoare si veti recalcula amortizarea contabila.
Raspuns oferit de specialistii www.portalcontabilitate.ro