In Ordonanta Guvernului nr.129/2000 privind formarea profesionala a adultilor la art.43 scrie ‘furnizorii de formare profesionala autorizati sunt scutiti de plata TVA pentru operatiunile de formare profesionala’.
De asemenea , in Codul fiscal la art.141 alin. (1) litera f) scrieca este scutita de TVA ’activitatea de invatamant prevazuta de Legea Invatamantului nr.84/1995, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare, desfasurata de unitatile autorizate, inclusiv activitatea caminelor si a cantinelor organizate pe langa aceste unitati, formarea profesionala a adultilor, precum si prestarile de servicii si livrarile de bunuri strans legate de acestea, efectuate de catre institutiile publice sau de catre alte entitati recunoscute, care au aceste obiective’.
SC CODECS SA este societate comerciala pe actiuni cu capital integral privat romanesc care are ca obiect principal de activitate instruirea adultilor desfasuradu-si activitatea cu codul CAEN 8042 si in baza Avizului de functionare nr.1784/11 decembrie 1995 emis de catre Ministerul Invatamantului. Mentionam ca, SC CODECS SA este platitoare de TVA din luna martie 1997.
In cazul in care SC CODECS SA decide sa organizeze un curs de formare profesionala a adultilor conform autorizatiei pe care o detine pentru ocupatia de Manager de proiect, cu respectarea tuturor prevederilor Ordonantei Guvernului nr. 129/2000 , este acest curs de formare profesionala scutit de TVA si in consecinta, poate factura c/v cursului fara TVA?
Raspuns (noiembrie 2006):
Intr-adevar, asa cum ati precizat si dvs. in bonul valoric transmis, cursurile de formare profesionala a adultilor sunt reglementate prin art. 141, alin. 1, lit. f din legea nr. 571/2003 privind Codul fiscal, firma dvs. fiind incadrata la ,,alte entitati recunoscute,, care au aceste obiective in derularea activitatii lor. Recunoasterea firmei dvs. ca entitate are la baza autorizarea de catre Consiliul National de Formare Profesionala a Adultilor a desfasurarii unor astfel de activitati. Scutirea de T.V.A. a operatiunilor este confirmata si de prevederile O.G. nr. 129 din 31 august 2000, republicata, privind formarea profesionala a adultilor, art. 43.
Operatiunile de aceasta natura se incadreaza la operatiuni scutite fara drept de deducere a T.V.A. , astfel, in situatia in care firma dvs. realizeaza atat operatiuni impozabile cat si operatiuni scutite fara drept de deducere a T.V.A. iar achizitiile si investitiile pot fi delimitate clar pe fiecare tip de operatiune, aveti posibilitatea prin lege sa utilizati concomitent pentru evidenta fiscala trei jurnale de T.V.A. pt. cumparari:
-
Balanta de verificare de la A la Z Analize corelatii studii de caz
Achizitii de servicii din afara Romaniei Regim fiscal-contabil
Abonament PortalContabilitate ro - abonament 12 luni
un jurnal pentru achizitiile si investitiile destinate exclusiv realizarii de operatiuni economice impozabile T.V.A., caz in care T.V.A. se deduce integral.
Daca in cursul unui an fiscal constatati ca bunurile au fost utilizate pentru alta destinatie decat cea prevazuta initial la data achizitiei, aveti posibilitatea sa rectificati taxa dedusa initial prin evidentierea corectiilor in decontul de T.V.A. la rubrica de regularizari.
-
un jurnal pentru achizitiile si investitiile destinate exclusiv realizarii de operatiuni economice scutite de T.V.A. fara drept de deducere, caz in care nu se deduce T.V.A. iar T.V.A. intra in costul bunurilor/serviciilor/mijloacelor fixe. In decontul de T.V.A. aceasta suma se evidentiaza la pct. 13 doar statistic, fara a fi preluata in totalul sumei T.V.A. deductibila. Deci, in aceasta situatie, jurnalul pentru cumparari reprezinta doar o modalitate de tinere a evidentei fiscale , nu a evidentei contabile propriu-zise.
-
un jurnal pentru achizitiile si investitiile destinate atat realizarii de operatiuni economice impozabile T.V.A. cat si celor scutite de T.V.A. fara drept de deducere, caz in care dreptul de deducere a T.V.A. se exercita pe baza de pro-rata. Prin notificare la organul fiscal teritorial, se poate aplica o pro-rata estimata la inceput de an in functie de operatiunile planificate a se realiza in anul curent. In luna decembrie 2006 aveti de asemenea obligatia sa determinati pro-rata definitiva iar suma rezultata sa o inregistrati prin debitul contului 635.
Ca regula generala, pro-rata este aplicabila in cazul in care nu se cunoaste in momentul achizitiei daca bunurile si serviciile sunt destinate realizarii de operatiuni impozabile sau realizarii de operatiuni scutite fara drept de deducere a T.V.A.