Contabilul.ro
Un proiect editorial marca Rentrop&Straton -
Liderul informatiilor specializate din Romania
Contabilul.ro

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit 

"Modificari privind raportarea SAF-T. Noutati privind D406 + 7 Studii de caz"

Adauga adresa ta de e-mail pentru a primi Raportul Gratuit, oferit de Contabilul.ro.
Modificari privind raportarea SAF-T. Noutati privind D406 + 7 Studii de caz
mail
Contabilitate Contabilul.ro | Contabilitate

Reevaluarea unui mijloc fix

Data actualizarii: 16 Februarie 2006
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Intrebare:

Societatea a vandut un teren in aprilie 2005. Care este valoarea fiscala a terenului:

  • valoarea de intrare
  • valoarea reevaluata in decembrie 2003 (art. 24 alin. (15) din Legea nr. 571/2003 se refera la mijloacele fixe amortizabile).

Raspuns: (dat in august 2005)

In conformitate cu prevederile art.24 alin.(15) din Legea nr.571/2003 privind Codul fiscal, pentru mijloacele fixe cu valoarea contabila evidentiata in sold la 31 decembrie 2003, amortizarea se calculeaza in baza valorii ramase neamortizate, pe durata normala de utilizare ramasa, folosindu-se metodele de amortizare aplicate pana la aceasta data.

De asemenea, potrivit pct.715 din Normele metodologice de aplicare a art.24 alin.(15) din Legea nr. 571/2003, pentru determinarea valorii ramase neamortizate, in cazul vanzarii mijloacelor fixe cu valoare contabila evidentiata in sold la 31 decembrie 2003, in valoarea de intrare fiscala se includ si reevaluarile efectuate, potrivit legii, pana la acea data.

Mentionam faptul ca, din punct de vedere fiscal, nu sunt recunoscute decat reevaluarile efectuate potrivit actelor normative pana la data de 31 decembrie 2003, respectiv reevaluarile efectuate potrivi Hotararii Guvernului nr. 403/2000 privind reevaluarea imobilizarilor corporale si cele efectuate potrivit Hotararii Guvernului nr. 1553/2003 privind reevaluarea imobilizarilor corporale si stabilirea valorii de intrare a mijloacelor fixe.

Astfel, in conformitate cu prevederile legale mai sus mentionate, in cazul vanzarii unui teren reevaluat, potrivit actelor normative in vigoare, pana la data de 31 decembrie 2003, valoarea fiscala care reprezinta cheltuiala la momentul scoaterii din evidenta a acestuia, include si reevaluarea respectiva efectuata pana la data de 31 decembrie 2003.

In ceea ce priveste rezerva din reevaluare, inregistrata in contul 105 “Rezerve din reevaluare” si ulterior, la momentul vanzarii terenului in contul 1068 “Alte rezerve”, efectuandu-se articolul contabil:

105 = 1068

“Rezerve din reevaluare”    “Alte rezerve”

mentionam faptul ca, asupra acestei rezerve se vor aplica prevederile art. 22 alin.(5) din Legea nr. 571/2003 privind Codul fiscal, cu modificarile si completarile ulterioare, prin care se precizeaza faptul ca, reducerea sau anularea rezervei care a fost anterior dedusa se include in veniturile impozabile, indiferent daca reducerea sau anularea este datorata modificarii destinatiei rezervei, distribuirii rezervei catre participanti sub orice forma, lichidarii, divizarii, fuziunii contribuabilului sau oricarui alt motiv.

In acest context legal si in conformitate cu prevederile pct.571 din Hotararea Guvernului nr. 84/2005 pentru modificarea si completarea Normelor metodologice de aplicare a Legii nr. 571/2003 privind Codul fiscal, aprobate prin Hotararea Guvernului nr. 44/2004, date in aplicarea prevederilor art. 22 alin. (5), corelate cu dispozitiile art. 19 din Codul fiscal, surplusul din reevaluarea imobilizãrilor corporale, care a fost anterior deductibil, evidentiat potrivit reglementãrilor contabile in contul "Rezultatul reportat" sau in contul "Alte rezerve", analitice distincte, se impoziteazã la momentul modificarii destinatiei rezervei, distribuirii rezervei catre participanti sub orice forma, lichidarii, divizarii, fuziunii contribuabilului sau oricarui alt motiv, inclusiv la folosirea acesteia pentru acoperirea pierderilor contabile. Pentru calculul profitului impozabil aceste sume sunt elemente similare veniturilor.

Astfel, avand in vedere faptul ca rezerva din reevaluare inregistrata in contul 1068 “Alte rezerve” a fost cheltuiala deductibila la calculul profitului impozabil la momentul vanzarii terenului respectiv, aceasta rezerva se va impozita la momentul schimbarii destinatiei, conform prevederilor mai sus mentionate (art. 22 alin.(5) din Legea nr. 571/2003).

Informatii de top de la expertii PortalContabilitate.ro

- cel mai cunoscut site de consultanta fiscal-contabila din Romania -

Vrei sa vezi si tu TOATE Explicatiile, Intrebarile si Raspunsurile + Noutatile din lege?

Este foarte simplu! TESTEAZA GRATUIT - Completeaza formularul de mai jos:

- Vei gasi Legislatie la zi + Consultanta detaliata de la experti

Sunt de acord cu termenii si conditiile site-ului!
Conform cerintelor Regulamentului UE 679/2016 sunt de acord ca SC Rentrop & Straton S.R.L. sa colecteze si sa prelucreze datele din formular in scopuri comerciale.





Articole Similare




Atentie, Contabili!

Contabilitatea se schimba!
Cititi «Raportul Special Gratuit» oferit de specialistii nostri

DESCARCATI GRATUIT

Raportul Special
"Modificari privind raportarea SAF-T. Noutati privind D406 + 7 Studii de caz"


X