email
E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit 

"E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice"

Adauga adresa ta de e-mail pentru a primi Raportul Gratuit, oferit de Contabilul.ro.
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

12. Recunoasterea deprecierii activelor fixe

Daca testele asupra valorii recuperabile a activelor indica o depreciere, se pune problema recunoasterii acesteia. Recunoasterea deprecierii presupune reducerea valorii de inregistrare contabile a unui activ la nivelul valorii recuperabile pentru acel activ. Tehnic, aceasta se realizeaza pe doua cai, si anume:

a) Daca activul este evidentiat in contabilitate la cost (vezi IAS 16), pierderea din depreciere se va prelua imediat in contul de profit si pierdere, ca o cheltuiala a perioadei:

6811 „Cheltuieli privind amortizarea = 28 „Amortizari privind activele imobilizate“ imobilizarilor“

Desi in terminologia noastra contabila se foloseste mai curand termenul de amorti-zare (implicand un program de preluare sistematica pe cheltuieli a valorii unui activ imobilizat) si mai rar cel de depreciere, ele sunt superpozabile si deci folosirea unei inregistrari contabile ca in cazul amortizarii nu trebuie sa surprinda.

Important:

Consecutiv acestei inregistrari, este evident ca valoarea ramasa a activului fix a descrescut si deci si cota de amortizare care se va prelua in cheltuieli in perioadele viitoare trebuie revizuita in jos.

b) Daca a existat o reevaluare a activului respectiv, el fiind actualmente reflectat in contabilitate la valoarea justa, inregistrarea de reevaluare (21 „Active fixe“ = 105 „Rezerve din reevaluare“) va fi stornata, total sau partial, pentru a aduce valoarea ramasa a activului la nivelul valorii recuperabile determinate.

Pentru cazurile in care fluxurile financiare aduse de un activ individual nu pot fi estimate, IAS 36 introduce conceptul de unitate generatoare de numerar, ca fiind cel mai mic grup de active care genereaza fluxuri de numerar prin folosire neintrerupta – fluxuri de numerar ce sunt in mare masura independente de functionarea altor active sau grupe de active – si care include activul evaluat.

Nu exista reguli imperative prin care sa se stabileasca o configuratie a unitatii generatoare de numerar, aici fiind implicat rationamentul profesional.

Se va urmari ca unitatea generatoare de numerar sa fie suficient de larga pentru a  putea fi considerata relativ independenta, dar si suficient de limitata pentru a nu masca prin situatia economica generala sectii sau sectoare cu pierderi, care ar indica o depreciere a activelor din acele sectii.

De exemplu, nu pot fi considerate unitati generatoare de numerar etajele unui ma-gazin universal, deoarece magazinul nu poate functiona cu unele dintre etaje inchise, dar nu se pot include intr-o singura unitate generatoare de numerar mai multe maga-zine din aceeasi zona geografica, deoarece este evident ca o eventuala inchidere a unuia dintre magazine nu afecteaza capacitatea de generare de numerar a celorlalte.

Daca pentru testarea valorii recuperabile a activelor se foloseste unitatea generatoare de numerar, aceasta valoare va fi considerata ca fiind maximul dintre valoarea de utilizare a unitatii si pretul ei net de vanzare.

Valoarea recuperabila se va compara cu valoarea de inregistrare a unitatii generatoare de numerar. In aceasta, se vor insuma numai valorile de inregistrare ale acelor active care pot fi atribuite in mod direct unitatii generatoare de numerar sau care pot fi alocate acesteia pe o baza rezonabila si logica.

Datoriile unitatii generatoare de numerar nu vor fi luate in considerare la deter-minarea valorii recuperabile a acesteia decat in cazul in care, prin cumpararea unitatii, viitorul proprietar ar fi nevoit sa preia respectivele datorii, aceasta micsorand pretul de vanzare/cumparare.

Standardul IAS 36 prezinta, de asemenea, tehnicile de testare si tratamentul contabil al eventualelor deprecieri ale fondului comercial care poate fi alocat unitatii generatoare de numerar.

 

In cazul in care se identifica o depreciere a unitatii generatoare de numerar in ansamblul sau, reducerile de valoare cu scopul reducerii valorii de inregistrare a unitatii se vor aplica in urmatoarea ordine:

  • prima data, asupra valorii fondului comercial aferent acelei unitati;
  • daca acesta nu exista sau nu este suficient pentru a prelua intreaga depreciere, restul pierderii din depreciere se va aloca celorlalte active ce compun unitatea, proportional cu valorile lor contabile.

In alocarea unei pierderi din depreciere, valorile activelor nu vor putea fi reduse sub pretul lor net de vanzare (daca este determinabil) sau sub valoarea de utilizare (daca este determinabila). De asemenea, valoarea activelor nu va putea fi redusa sub zero.

Asa cum la finele fiecarui exercitiu intreprinderea are obligatia de a testa valoarea activelor fixe pentru depreciere, in mod similar are si obligatia de a verifica daca o pierdere legata de un activ si inregistrata in anii precedenti are motive de a fi incetat sa existe sau de a fi reversibila.

Daca exista indicii in acest sens, este necesar sa faceti o noua evaluare a valorii recuperabile. Aceasta poate duce la concluzia ca pierderea din depreciere a disparut sau s-a micsorat, facand necesara casarea acesteia.

Indiciile pentru casarea deprecierii sunt, in principiu, contrariul indiciilor care au semnalat necesitatea inregistrarii initiale a unei deprecieri. Un indiciu important de care trebuie sa se tina seama in mod suplimentar este scaderea ratelor dobanzilor sau a rentabilitatii pe piata, ceea ce ar duce la scaderea ratelor folosite la actualizarea fluxurilor financiare viitoare aduse de activul fix si, ca atare, la sporirea valorii de utilizare a acestuia.

Este posibil ca aceasta scadere sa aduca valoarea de utilizare aproape de nivelul la care se afla valoarea de inregistrare a activului, facand sa dispara deprecierea inregistrata anterior.

In urma casarii deprecierii, totusi, valoarea activului fix rezultata nu trebuie sa depaseasca nivelul valorii care ar fi fost obtinuta prin evidentierea activului la cost si amortizarea acestuia dupa programul de amortizare stabilit initial. Cu alte cuvinte, casarea deprecierii nu poate produce intreprinderii un profit, un spor de valoare.

Casarea unei deprecieri care a fost anterior recunoscuta ca o cheltuiala a perioadei va genera in mod corespunzator un venit.

Dupa casarea unei deprecieri, cota de amortizare a mijlocului fix trebuie ajustata pentru a reflecta noua valoare ramasa de amortizat pe durata de viata utila ramasa.

Cum sa prezentati in SFA deprecierea activelor fixe
– Lista de control –

Privitor la deprecierile activelor fixe, obligatiile de raportare in situatiile financiare anuale includ, pentru fiecare clasa de active:

  • valoarea pierderilor din depreciere recunoscute in contul de profit si pierderi pentru perioada de raportare si pozitia acestora in contul de profit si pierdere (titlul din CPP sub care au fost cumulate);
  • valoarea casarilor din depreciere recunoscute in contul de profit si pierderi pentru perioada de raportare si pozitia acestora in contul de profit si pierdere (titlul din CPP sub care au fost cumulate);
  • valoarea pierderilor din depreciere care au fost recunoscute direct in conturile de rezerve in timpul perioadei contabile si, similar, valoarea casarilor din depreciere care au fost recunoscute in conturile de capital propriu;
  • daca intreprinderea pregateste raportari financiare pe segmente – sub prevederile IAS 14 „Raportarea pe segmente“ – aceleasi informatii trebuie prezentate si pentru segmentele pentru care se face raportarea;
  • pentru pierderile din depreciere sau casarile care sunt esentiale pentru situatiile financiare ale intreprinderii raportoare, trebuie prezentate si:

-evenimentele sau circumstantele care au dus la deprecierea, respectiv casarea pierderii din depreciere;

-valoarea acestora;

-natura activului afectat;

-segmentul raportabil caruia ii apartine activul.

NOUTATI Contabile 2024

Legea nr. 296/2023: Atentie la modificarile fiscale pentru PFA!


PFA/Intreprindere Individuala/Intreprindere Familiala - Legislatia se modifica!

Atentie la NOUTATILE din Codul Fiscal!
Taxele pentru PFA sunt luate la tinta!

Fii mereu informat cu cele mai noi modificari din lege

...vezi AICI lista completa >>


Data aparitiei: 01 Februarie 2006

Votati articolul "12. Recunoasterea deprecierii activelor fixe":
Rating:

Nota: 5 din 5 din 2 voturi

Urmareste-ne pe Google News

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri



ARTICOLE SIMILARE



Subiectele saptamanii

Atentie, Contabili!

Contabilitatea se schimba!
Cititi «Raportul Special Gratuit» oferit de specialistii nostri

DESCARCATI GRATUIT
Raportul Special
"E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016
X