Intrebare:
Daca am acordat avans unui furnizor de marfuri si acesta nu si-a achitat obligatiile ramanand debitor, se poate incheia un contract de credit cu furnizorul respectiv, de catre societatea noastra cu esalonarea debitului pe o perioada de 10 ani, cu perceperea unei dobanzi stabilita cu acordul partilor prin contract si daca da, care sunt inregistrarile pe perioada contractului si daca datoram impozit pe dobanda la bugetul de stat?
Raspuns (dat in februarie 2007):
Activitatea de creditare este autorizata de catre Banca Nationala a Romaniei. In acest caz, firma dvs. nu poate sa acorde credit unei alte firme.
Presupun ca la acordarea avansului ati avut la baza un contact incheiat cu furnizorul de marfuri. Rezolvarea problemei presupune incheierea unui act aditional la contractul initial, prin care partile sa stabileasca obligatiile lor in legatura cu stingerea creantei generate anterior.
Daca se incheie un asemenea act adtional pentru esalonarea debitului pe o perioada de 10 ani, operatiunea economica presupune transformarea creantei pe termen scurt intr-o creanta pe termen lung, respectiv, trecerea de la inregistrarea din contul 409 „Furnizori debitori” la inregistrarea in contul 2678 „Alte creante imobilizate”. Penalitatile prevazute in actul aditional, ca urmare a esalonarii stingerii creantei initiale in perioada de 10 ani vor fi recunoscute ca venituri la scadentele stabilite. Penalitatile cerute vor fi macar la nivelul remunerarii sumei acordate ca avans.
Inregistrarea avansului acordat furnizorului de marfuri a fost:
409 5121 „Furnizori debitori” „Conturi la banci in lei” |
10.000 lei |
10.000 lei |
Ghidul practic al contabilului din domeniul constructiilor
Manual de politici contabile - Stick USB
Totul despre documentele de contabilitate primara Solutii de organizare a gestiunilor
Inregistrarea creantei pe temen lung conform actului aditional incheiat la contractul initial:
2678 409 „Alte creante imobilizate” „Furnizori debitori” 472 „Venituri inregis- trate in avans” |
12.000 lei |
10.000 lei 2.000 lei |
Inregistrarea dobanzii aferente perioadei in care ratele sunt scadente:
472                              7581 „Venituri inregistrate „Venituri din despagu- in avans”                   biri, amenzi, penalitati” |
100 lei |
100 lei |
Nefiind vorba de dobinda, nu este adusa in discutie problema impozitarii acesteia.