email
E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit 

"E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice"

Adauga adresa ta de e-mail pentru a primi Raportul Gratuit, oferit de Contabilul.ro.
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Procedura de declarare si stabilire a CASS datorate de persoanele fizice care nu realizeaza venituri

cassdeclaratie plata casscontributia de asigurari sociale de sanatateDecizia de impunere

Prin OANAF 2731 din 25.10.2016 a fost aprobata Procedura de declarare si stabilire a contributiei de asigurari sociale de sanatate datorate de persoanele fizice care nu realizeaza venituri sau alte categorii de persoane prevazute la art. 180 din Codul fiscal.

Persoanele fizice care nu realizeaza venituri de natura celor supuse CASS conform  art. 155 din Codul fiscal sau care realizeaza venituri lunare exclusiv din investitii si/sau din alte surse sub nivelul valorii salariului de baza minim brut pe tara si nu se incadreaza in categoriile de persoane exceptate de la plata CASS sau in categoriile de persoane pentru care plata contributiei se suporta din alte surse, prevazute la art. 180 alin. (1) din Codul fiscal depun, la organul fiscal competent, formularul 604 "Declaratie pentru stabilirea obligatiilor de plata cu titlu de contributie de asigurari sociale de sanatate datorata de persoanele fizice care nu realizeaza venituri sau alte categorii de persoane prevazute la art. 180 din Codul fiscal".

In declaratie, aceste persoane trebuie sa opteze, in mod obligatoriu, pentru una din urmatoarele doua modalitati de stabilire a contributiei de asigurari sociale de sanatate:

1. Lunar, prin aplicarea cotei individuale de contributie asupra bazei de calcul reprezentand valoarea salariului de baza minim brut pe tara.

In acest caz persoanele fizice au obligatia sa plateasca contributia de asigurari sociale de sanatate pe o perioada de cel putin 12 luni consecutive, incepand cu luna in care se depune declaratia.

Organul fiscal stabileste obligatia de plata prin aplicarea cotei individuale de contributie asupra bazei de calcul reprezentand valoarea salariului de baza minim brut pe tara garantat in plata la data depunerii declaratiei. Stabilirea contributiei de asigurari sociale de sanatate se realizeaza pentru perioada inscrisa in declaratie, dar nu mai putin de 12 luni consecutive.
Compartimentul de specialitate emite "Decizia de impunere privind contributia de asigurari sociale de sanatate datorata de catre persoanele fizice potrivit art. 180 alin. (1) lit. b) din Codul fiscal", in doua exemplare, din care un exemplar se comunica persoanei fizice. CASS se plateste lunar, pana la data de 25 inclusiv a fiecarei luni, incepand cu luna urmatoare depunerii declaratiei.
 
Daca incep sa realizeze venituri de natura celor prevazute la art. 155 din Codul fiscal sau se incadreaza in categoriile de persoane exceptate de la plata contributiei de asigurari sociale de sanatate ori pentru care plata contributiei este suportata din alte surse, persoanele fizice depun la organul fiscal competent, in termen de 15 zile de la data la care a intervenit evenimentul, formularul 605 "Cerere de stopare a obligatiilor de plata reprezentand contributia de asigurari sociale de sanatate datorata de persoanele fizice care nu realizeaza venituri sau alte categorii de persoane prevazute la art. 180 din Codul fiscal". Cererea se depune insotita de documente care dovedesc incetarea obligatiei de plata a contributiei de asigurari sociale de sanatate potrivit art. 180 alin. (1) lit. a) din Codul fiscal.

 In situatia in care din documentele prezentate se constata ca persoana fizica nu indeplineste conditiile de incetare a platii contributiei de asigurari sociale de sanatate, organul fiscal intocmeste un referat prin care propune respingerea solicitarii si comunica contribuabilului respingerea motivata a solicitarii de incetare a platii contributiei de asigurari sociale de sanatate.


Daca se constata ca persoana fizica indeplineste conditiile pentru incetarea obligatiei de plata, compartimentul de specialitate recalculeaza contributia de asigurari sociale de sanatate si emite o noua "Decizie de impunere privind contributia de asigurari sociale de sanatate datorata de persoanele fizice potrivit art. 180 alin. (1) lit. a) din Codul fiscal" (formular 606), in care se stabileste contributia de asigurari sociale de sanatate la nivel "0", incepand cu luna in care persoana fizica a indeplinit conditiile prevazute de lege. Decizia de impunere se intocmeste in doua exemplare, din care unul se comunica persoanei fizice.

2. La data la care acceseaza serviciile acordate de sistemul public de asigurari sociale de sanatate potrivit legii, prin depunerea declaratiei.

Pentru aceste persoane fizice organul fiscal stabileste obligatia de plata prin aplicarea cotei individuale de contributie asupra bazei de calcul reprezentand valoarea a de 7 ori salariul de baza minim brut pe tara garantat in plata la data depunerii declaratiei.

Persoanele fizice platesc contributia de asigurari sociale de sanatate la data depunerii declaratiei.

 


de Irina Dumitrescu

NOUTATI din Legislatia Contabila

Decontarile de la A la Z


Atentie la 5 tipuri de operatiuni de decontare care pun probleme in practica
 1.  Decontarea prin compensare
 2.  Darea in plata in contul dividendelor
 3.  Avantaje in natura sau cheltuieli sociale
 4.  Decontarea achizitiilor/vanzarilor cu plata in rate
 5.  Decontarile din operatiuni in participatie

Lucrarea Decontarile de la A la Z, realizata de reputatul specialist Olga Crevelescu, are marele merit ca grupeaza intr-un singur loc explicatii profesioniste si complete despre toate tipurile de decontari!

...Vezi AICI detalii complete <<

Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
cassdeclaratie plata casscontributia de asigurari sociale de sanatateDecizia de impunere


Data aparitiei: 31 Octombrie 2016

Votati articolul "Procedura de declarare si stabilire a CASS datorate de persoanele fizice care nu realizeaza venituri":
Rating:

Nota: 3.5 din 5 din 3 voturi

Urmareste-ne pe Google News

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri



ARTICOLE SIMILARE



Subiectele saptamanii

  • ANAF: 15 aprilie, noul termen pentru iesirea din sistemul de impozitare al microintreprinderilor

    • Update 28 martie 2024:  ANAF a anuntat ca termenul limita pentru declararea iesirii din sistemul de impozitare al microintreprinderilor va fi extins pana la data de 15 aprilie 2024. Initial, firmele mici erau obligate sa depuna Declaratia 700 pana la data de 31 martie pentru a iesi din sistemul de impunere pe veniturile microintreprinderilor. Guvernul urmeaza sa adopte modificarea propusa in aceasta saptamana. In cele ce urmeaza, va prezentam anu...» citeste mai departe aici

  • Factura emisa anul trecut si primita in 2024. Putem deduce TVA?

    • In cele ce urmeaza veti afla daca putem deduce TVA din facturi primite si inregistrate in 2024, dar a caror data de emitere este in 2023. Deducere TVA pentru o factura emisa anul trecut Pentru deducerea TVA din facturile primite pentru bunuri sau servicii, persoana inregistrata ca platitor de tva trebuie sa indeplineasca doua conditii: - sa detina o factura emisa in conformitate cu prevederile art. 319, precum si dovada platii in cazul achizitiilo...» citeste mai departe aici

  • Imprumut acordat de societate catre asociatul unic: atentie la suma maxima prevazuta de lege!

    • In prezentul studiu de caz, ne propunem sa analizam aspectele legale ale imprumutului acordat de societate catre asociatul unic. Veti afla in randurile de mai jos care este suma maxima ce poate fi imprumutata, modalitatea de plata si textul de lege aplicabil in contextul legislatiei in vigoare. Imprumut acordat de societate catre asociatul unic: studiu de caz Intrebare: "O societate comerciala poate imprumuta asociatul unic? Care este...» citeste mai departe aici

  • CUM si UNDE ne putem plati obligatiile fiscale: Ghid ANAF privind modalitatile plata

    • Cu scopul de a informa contribuabilii, ANAF a publicat o brosura cu modalitatile de plata disponibile catre institutie. Aceasta initiativa are ca obiectiv principal simplificarea si eficientizarea procesului de plata a taxelor si impozitelor, oferind contribuabililor o intelegere clara a tuturor optiunilor disponibile. Impozite, taxe, contributii si alte sume datorate - CUM si UNDE putem plati Contribuabilii isi pot indeplini obl...» citeste mai departe aici

Atentie, Contabili!

Contabilitatea se schimba!
Cititi «Raportul Special Gratuit» oferit de specialistii nostri

DESCARCATI GRATUIT
Raportul Special
"E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016
X