Contabilul.ro
Un proiect editorial marca Rentrop&Straton -
Liderul informatiilor specializate din Romania
Contabilul.ro

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit 

"POLITICI CONTABILE - modificari importante in Codul Fiscal"

Adauga adresa ta de e-mail pentru a primi Raportul Gratuit, oferit de Contabilul.ro.
POLITICI CONTABILE - modificari importante in Codul Fiscal
mail
Contabilitate Contabilul.ro | Contabilitate | Studii de caz

Control ANAF: CUM se inregistreaza diferentele de impozit contestate

Data actualizarii: 06 August 2024
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
Control ANAF: CUM se inregistreaza diferentele de impozit contestate
control anafimpozit pe profitprovizion pentru litigiiinspectie fiscala

In urmatorul studiu de caz analizam situatia unei societati care, in urma unui control fiscal, a fost notificata cu privire la un debit suplimentar reprezentand impozit pe profit, impreuna cu dobanzi si penalitati aferente. In fata acestei situatii, societatea a decis sa conteste suma stabilita, iar in cazul unui raspuns nefavorabil, sa apeleze la instanta judecatoreasca. Scopul acestui studiu este de a identifica tratamentul contabil corect al acestor debite, cu accent pe determinarea daca acestea trebuie inregistrate in conturile de cheltuieli aferente sau in cele de provizioane, conform legislatiei in vigoare.

Diferente de impozite contestate - studiu de caz

Intrebare: "Societatea noastra a fost supusa unui control de la ANAF in urma caruia s-a stabilit un debit suplimentar reprezentand impozit pe profit. Au fost calculate dobanzi si penalitati. Suma a fost contestata, iar in cazul unui raspuns nefavorabil se va merge in instanta. Care este monografia contabila pentru aceste debite? Se inregistreaza in conturile de cheltuieli aferente sau in conturile de provizioane?"

Raspuns: 

In urma controlului de la ANAF, organul de inspectie fiscala a stabilit un debit suplimentar, respectiv impozit pe profit si accesorii, care a fost contestat.

Presupun ca acestea au fost comunicate prin Decizia de impunere, astfel ca in mod normal, monografia contabila de evidentiere este:

6588 = 4411 diferente suplimentare impozit pe profit
6581 = 4481 accesorii stabilite

Cum poti supravietui unei inspectii ANAF si sa ai castig de cauza: 17 solutii eficiente pe care niciun inspector ANAF nu vrea ca tu, contribuabil, sa le stii. Detalii aici >>


Inregistrarile contabile se efectueaza in conturile de cheltuieli de exploatare ale perioadei fiscale curente in care documentul justificativ a fost emis de catre organele fiscale, de ex, in anul 2024, fara a se inregistra prin debitul contului 1174 "Rezultatul reportat provenit din corectarea erorilor contabile" corespunzator anului fiscal pentru care s-au stabilit/anulat diferentele suplimentare de plata.

Dpdv fiscal, toate cheltuielile inregistrate sunt nedeductibile la calculul impozitului pe profit. Potrivit prevederilor art. 25, alin. (4) lit. a) si b) din Codul fiscal, cu modificarile ulterioare, diferentele suplimentare de plata stabilite de organul fiscal ca urmare a efectuarii unei inspectii fiscale, inscrise in decizia de impunere ca act administrativ fiscal (debite/accesorii) reprezinta cheltuieli nedeductibile la determinarea profitului impozabil, indiferent de natura acestora.

Astfel cum este prevazut in art. 268 Cod de Procedura Fiscala, orice persoana poate formula contestatie impotriva titlului de creanta, precum si impotriva altor acte administrative fiscale, cum ar fi decizia de impunere, dispozitia de masuri fiscale.

Titlul de creanta este actul fiscal prin care se stabileste si se individualizeaza cuantumul unei obligatii fiscale (taxe, impozite). Acesta prevede un anumit de termen de plata care odata depasit, transforma titlul de creanta in titlu executoriu, obligand contribuabilul la plata sa. De asemenea, pot fi contestate si alte tipuri de acte administrativ fiscale, cum ar fi decizia de impunere ori, dispozitia de masuri fiscale impreuna cu raportul de inspectie fiscala (RIF).

Contestatiile se solutioneaza de catre structurile specializare din cadrul Ministerului Finantelor Publice care se pronunta prin decizie. Decizia poate fi de admitere, in totalitate sau in parte ori de respingere. Desi o solutie de respingere pare a fi un lucru iremediabil, legea mai ofera o sansa in sensul in care persoana care a primit solutia respectiva se poate adresa la instanta judecatoreasca pentru a ataca decizia printr-o contestatie impotriva titlului de creanta, contestatie impotriva dispozitiei de masuri fiscale, deciziei de impunere, RIF, in cazul unei eventuale admiteri a actiunii, organul fiscal emitent anuland actul administrativ, contestatorul fiind repus in situatia anterioara.

Contestatia administrativa ofera dreptul contribuabilului nemultumit de actele emise de catre autoritatile fisclae de a le contesta, creand obligatia in sarcina acestora de a analiza temeinicia si legalitatea masurilor luate. Totodata, daca in urma deciziei de solutionare contribuabilul este nemultumit, se poate adresa instantei de contencios administrativ competente pentru a ataca decizia ANAF prin care a fost solutionata contestatia formulata impotriva deciziei de impunere, dispozitie de masuri fiscale impreuna cu RIF.

Luand in considerare faptul ca suma a fost contestata, conform prevederilor din OMFP nr. 1802/2014, pentru litigii, parerea mea este ca puteti constitui un provizion.

Provizioanele se constituie pentru elemente cum sunt:
a) litigii, amenzi si penalitati, despagubiri, daune si alte datorii incerte; (...)
f) impozite;

Inregistrarea contabila, cu privire la litigiul fiscal poate fi, de ex.:
6812 = 1516

Provizioanele nu sunt deductibile la calculul impozitului pe profit.


Raspuns oferit in luna august 2024 de catre specialistii site-ului PortalContabilitate. Dati click AICI pentru a vedea toate noutatile contabile + consultanta si raspunsuri detaliate de la experti.

Foto: pixabay.com






Articole Similare




Atentie, Contabili!

Contabilitatea se schimba!
Cititi «Raportul Special Gratuit» oferit de specialistii nostri

DESCARCATI GRATUIT

Raportul Special
"POLITICI CONTABILE - modificari importante in Codul Fiscal"


X