email
E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit 

"E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice"

Adauga adresa ta de e-mail pentru a primi Raportul Gratuit, oferit de Contabilul.ro.
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Declaratia 097 - Cand se depune in 2022 si instructiuni de completare

Declaratia 097 - Cand se depune in 2022 si instructiuni de completare
formular 097tva la incasareplafon

Ai nelamuriri in ceea ce priveste modelul si continutul declaratiei 097? Iti prezentam mai jos ce reprezinta mai exact acest formular fiscal, ce categorie de contribuabili este vizata, dar si cum trebuie completat fara greseli.

Salveaza si termenul de depunere ca sa eviti suprizele neplacute pe care le poti avea ulterior.

Potrivit Legii 296/2020, de la 1 ianuarie 2021, plafonul pentru TVA la incasare a fost majorat de la 2.250.000 lei la  4.500.00 lei.


Ce este declaratia 097?

Formularul 097 reprezinta Notificare privind aplicarea/incetarea aplicarii sistemului TVA la incasare. Persoanele care vor sa iasa din sistemul TVA la incasare sau, din contra, care vor sa il aplice de acum incolo, trebuie sa se intereseze de aceasta declaratie fiscala. Ultimele acte normative prin care a fost modificata declaratia 097 sunt OPANAF 1503/2016 si Ordinul 409/2021

Cine depune declaratia 097?

Formularul "Notificare privind aplicarea/incetarea aplicarii sistemului TVA la incasare (097)" se completeaza de persoanele impozabile inregistrate in scopuri de TVA, conform art.316 din Legea nr.227/2015 privind Codul fiscal, cu modificarile si completarile ulterioare (Codul fiscal), care opteaza pentru aplicarea sistemului TVA la incasare sau pentru incetarea aplicarii acestui sistem, in conditiile prevazute de art.282 si de art.324 alin.(12) si (14) din Codul fiscal.

In vederea aplicarii sistemului TVA la incasare, formularul "Notificare privind aplicarea/incetarea aplicarii sistemului TVA la incasare (097)" nu se depune de catre persoanele impozabile care nu sunt eligibile pentru aplicarea sistemului TVA la incasare, astfel cum sunt mentionate la art.282 alin. (4) din Codul fiscal.

Formularul "Notificare privind aplicarea/incetarea aplicarii sistemului TVA la incasare (097)" se depune la organul fiscal competent, la termenele prevazute de lege:


a) pentru intrarea, prin optiune, in sistem, pana la data de 20 inclusiv a lunii anterioare inceperii perioadei fiscale din care va aplica sistemul TVA la incasare - persoanele impozabile care in anul precedent au realizat o cifra de afaceri care nu depaseste plafonul prevazut la art.282 din Codul fiscal si nu au aplicat sistemul TVA la incasare in anul precedent, cu conditia ca la data exercitarii optiunii sa nu fi depasit plafonul pentru anul in curs;

b) pentru intrarea, prin optiune, in sistem, de catre persoanele impozabile care se inregistreaza in scopuri de TVA in cursul anului, fie incepand cu data inregistrarii in scopuri de TVA, fie ulterior in cursul anului inregistrarii in scopuri de TVA;

c) pentru iesirea din sistem, prin depasirea plafonului prevazut la art.282 din Codul fiscal, pana la data de 20 inclusiv a lunii urmatoare perioadei fiscale in care persoana impozabila a depasit plafonul - persoanele impozabile care aplica sistemul TVA la incasare si care depasesc plafonul prevazut la art.282 din Codul fiscal;

d) pentru iesirea din sistem, prin optiune, intre data de 1 si 20 ale oricarei luni - persoanele impozabile care aplica sistemul TVA la incasare si care nu depasesc in cursul unui an plafonul prevazut la art.282 din Codul fiscal, dar care renunta la aplicarea sistemului respectiv. Persoanele impozabile nu pot renunta la aplicarea sistemului TVA la incasare in primul an in care au optat pentru aplicarea sistemului, potrivit art.282 alin.(5) din Codul fiscal, cu exceptia situatiei de la lit.c). 


Cum se completeaza declaratia 097?

 

Formularul se completeaza inscriindu-se cu majuscule, citet, corect si complet, toate datele prevazute de acesta. Formularul se intocmeste in doua exemplare, din care:

- un exemplar, semnat conform legii, se depune la registratura organului fiscal competent sau se comunica prin posta, cu confirmare de primire;
- un exemplar se pastreaza de catre persoana impozabila.

Completarea formularului se face astfel:

Sectiunea I "Felul notificarii"

Se marcheaza cu "X" pct. 1 sau 2, dupa caz.

Sectiunea II "Date de identificare a persoanei impozabile"

Caseta "Denumire/Nume, prenume" se completeaza cu denumirea persoanei juridice, a asociatiei sau a entitatii fara personalitate juridica ori cu numele si prenumele persoanei fizice, dupa caz, stabilite in Romania.

Caseta "Cod de inregistrare in scopuri de TVA " se completeaza cu codul de inregistrate in scopuri de TVA atribuit potrivit art.316 din Codul fiscal, inscris in certificatul de inregistrare in scopuri de TVA.

Inscrierea cifrelor in caseta se face cu aliniere la dreapta.
Caseta "Domiciliul fiscal" se completeaza cu datele privind adresa domiciliului fiscal al
persoanei impozabile.

Sectiunea III "Reprezentare prin imputernicit/reprezentant fiscal" se completeaza de catre imputernicitul desemnat potrivit art.18 din Legea nr.207/2015 privind Codul de procedura fiscala, cu modificarile si completarile ulterioare, inscriindu-se numarul si data cu care imputernicitul a inregistrat actul de imputernicire, in original sau in copie legalizata, la organul fiscal sau de catre
reprezentantul fiscal desemnat in conditiile legii.

Caseta "Nume, prenume/Denumire" - se completeaza cu datele privind numele si prenumele sau denumirea imputernicitului/reprezentantului fiscal.

Caseta "Cod de identificare fiscala" se completeaza cu codul de identificare fiscala atribuit imputernicitului/reprezentantului fiscal.

Sectiunea IV "Aplicarea sistemului TVA la incasare, prin optiune" se completeaza, prin bifarea casutei corespunzatoare, de catre persoana impozabila care opteaza sa aplice sistemul TVA la incasare, potrivit prevederilor legale, si care se afla in una dintre urmatoarele situatii:

- persoana impozabila nu a aplicat sistemul TVA la incasare in anul precedent, cifra sa de afaceri realizata in anul precedent este inferioara plafonului prevazut la art.282 din Codul fiscal, dar opteaza pentru aplicarea sistemului TVA la incasare, cu conditia ca la data exercitarii optiunii sa nu fi depasit plafonul pentru anul in curs;

- persoana impozabila se inregistreaza in scopuri de TVA in cursul anului si opteaza pentru aplicarea sistemului TVA la incasare fie incepand cu data inregistrarii in scopuri de TVA, fie ulterior in cursul anului inregistrarii in scopuri de TVA.

Sectiunea V "Incetarea aplicarii sistemului TVA la incasare" se completeaza, prin bifarea casutei corespunzatoare, de catre persoana impozabila care aplica sistemul TVA la incasare si care se afla in una dintre urmatoarele situatii:

- persoana impozabila a depasit plafonul prevazut la art.282 din Codul fiscal. Notificarea se depune, in aceasta situatie, pana la data de 20 inclusiv a lunii urmatoare perioadei fiscale in care a depasit plafonul, potrivit art.324 alin.(14) din Codul fiscal. Persoana impozabila aplica sistemul pana la sfarsitul perioadei fiscale urmatoare celei in care plafonul a fost depasit;

- desi este persoana impozabila eligibila pentru aplicarea sistemului TVA la incasare, iar cifra de afaceri nu a depasit plafonul prevazut la art.282 din Codul fiscal, totusi persoana renunta la aplicarea sistemului TVA la incasare. Notificarea se depune, in aceasta situatie, oricand in cursul anului, intre data de 1 si 20 a lunii. Persoana impozabila aplica sistemul pana la data radierii din
Registrul persoanelor impozabile care aplica sistemul TVA la incasare. Persoanele impozabile nu pot renunta la aplicarea sistemului TVA la incasare in primul an in care au optat pentru aplicarea sistemului, potrivit art.282 alin.(5) din Codul fiscal, cu exceptia situatiei in care au realizat o cifra de afaceri care a depasit plafonul prevazut la art.282 din Codul fiscal in anul in care au optat pentru aplicarea sistemului.


Declaratia 097 ultima versiune

Descarca formularul 097 in ultima versiune >>>>

 

Sursa: ANAF


de Ioana Andreea Pavel

NOUTATI din Legislatia Contabila

CECCAR 2024 - Subiecte rezolvate pentru Accesul la Stagiu!


Cele 100 de teste-grila sunt exact 
in genul celor care se dau la examen!
 
Sunt teste foarte variate, in perfecta concordanta cu metodologia de examinare, insotite de temeiuri legale si explicatii profesioniste. Ele acopera toate domeniile din programa de examen:
  • contabilitate;
  • fiscalitate; 
  • drept; 
  • evaluarea economica si financiara a intreprinderilor; 
  • audit; 
  • expertiza contabila; 
  • doctrina; 
  • deontologia profesiei contabile.
...Vezi AICI detaliile complete <<

Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
formular 097tva la incasareplafon


Data aparitiei: 04 Ianuarie 2017
Ultima actualizare: 21 Ianuarie 2022

Votati articolul "Declaratia 097 - Cand se depune in 2022 si instructiuni de completare":
Rating:

Nota: 4.02 din 5 din 31 voturi

Urmareste-ne pe Google News

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri



ARTICOLE SIMILARE



Subiectele saptamanii

  • Definitia intreprinderilor legate: clarificari aduse de MF

    • Ministerul Finantelor propune o noua definitie a intreprinderilor legate in contextul impozitarii microintreprinderilor, conform unui proiect de OUG publicat miercuri, 13 martie.  Prevederile urmeaza sa se aplice incepand cu verificarea incadrarii in categoria microintreprinderilor in anul 2024.  Aceasta propunere legislativa clarifica aplicarea regulior fiscale, mai ales in contextul aparitiei confuziilor generate de prevederile OUG 115/2023 (art. 47 alin...» citeste mai departe aici

  • Salariat cu norma intreaga si titular PFA: studiu de caz privind plata CASS

    • Conform Codului Fiscal, in anul 2024, PFA trebuie sa plateasca la stat un impozit in cota de 10% din venitul net, atat pentru activitatile din sistem real, cat si pentru cele cu norma de venit. Diferenta este la PFA in sistem real, pentru care din acest an si CASS devine cheltuiala deductibila (pana acum intra doar CAS-ul in facilitate). Acest lucru inseamna ca din venitul net se scade CAS-ul si CASS-ul. Salariat si titular PFA 2024 - studiu de caz ...» citeste mai departe aici

  • HORECA in 2024: legislatie explicata si monografii contabile

    • HoReCa este, fara niciun dubiu, un sector vital al economiei, cu o pondere majora, alaturi de comert si transporturi, la cresterea PIB. Este un adevarat barometru care reflecta mai precis decat orice statistici disponibilitatile de consum si, implicit, nivelul de trai al populatiei. Si tocmai din cauza importantei sale, acest sector este vizat adesea de modificari legislative care aduc fie restrictii, fie facilitati, fie noi proceduri sau noi taxe si impozite. Iar t...» citeste mai departe aici

  • Retur produse vandute: monografia contabila aplicabila atat pentru vanzator, cat si pentru cumparator

    • Societatea AbaProd SRL, avand ca obiect de activitate productia de imbracaminte, platitoare de impozit pe profit si TVA, a livrat catre Eva SRL produse finite cu incasare pe masura vanzarii, in doua transe: o livrare in luna decembrie N-1, in valoare de 1.000 lei + TVA (cost de productie 600 lei) si o livrare in luna ianuarie N, de 2.000 lei + TVA (cost de productie 1.400 lei). In luna ianuarie, clientul a achitat contravaloarea a 50% din produsele vandute. In luna iunie N, clientul i...» citeste mai departe aici

Atentie, Contabili!

Contabilitatea se schimba!
Cititi «Raportul Special Gratuit» oferit de specialistii nostri

DESCARCATI GRATUIT
Raportul Special
"E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016
X