In primul rand, va prezentam care sunt conditiile necesare transmiterii cererii autoritatii competente din statul
membru de rambursare.
Dupa transmiterea formularului 318 de catre solicitant, prin intermediul portalului ANAF se verifica, cu ajutorul aplicatiei informatice, daca:
- in perioada de rambursare inscrisa in cerere, solicitantul a fost persoana inregistrata in scopuri de TVA, potrivit art. 316 din Codul fiscal;
- documentele inscrise in sectiunea "Lista operatiunilor pentru care se solicita rambursarea TVA" sunt emise in perioada de validitate a codului de inregistrare in scopuri de TVA a persoanei impozabile stabilite in Romania.
Dupa transmiterea cererii de rambursare, pentru a vedea stadiul in care se afla cererea este necesara logarea pe portalul ANAF, sectiunea " Autentificare Certificat". Ca urmare a accesarii sectiunii vor fi afisate informatii despre contul contribuabilului. Se va selecta rubrica "DECLARAtII DEPUSE", apoi "RAMBURSARE TVA". Ulterior, se va selecta contribuabilul pentru care s-a depus declaratia si se va vizualiza "ISTORIC DECLARAtII". Aici se vor regasi toate mesajele de validare, inclusiv pe cele din strainatate.
DOAR in situatia in care conditiile sunt indeplinite, se atribuie un numar de referinta cererii de rambursare (318), aceasta fiind transmisa electronic impreuna cu toate documentele atasate, autoritatii competente din statul membru de rambursare.
Numarul de referinta al cererii atribuit la transmitere trebuie inscris pe toate documentele referitoare la cererea respectiva. Acest numar se gaseste pe portalul ANAF in "SPATIUL DVS. PRIVAT".
In cazul in care solicitantul nu indeplineste conditiile mentionate anterior, cererea nu este inaintata statului membru de rambursare.
Care este termenul de solutionare a cererii?
Consilier Taxe si Impozite pentru Contabili 12 actualizari
Balanta de verificare de la A la Z Analize corelatii studii de caz
Ghidul Practic al Monografiilor Contabile 2024
Statul membru de rambursare ii comunica solicitantului decizia sa de aprobare sau respingere a cererii de rambursare in termen de patru luni de la data primirii cererii de catre statul membru respectiv.
In cazul in care cererea de rambursare este respinsa integral sau partial, motivele respingerii sunt comunicate solicitantului, impreuna cu decizia, de catre statul membru de rambursare. Contestatiile impotriva deciziilor de respingere a unor cereri de rambursare pot fi depuse de catre solicitant la autoritatile competente ale statului membru de rambursare, in forma si in termenele prevazute pentru contestatiile introduse de catre persoane stabilite in statul membru respectiv cu privire la cererile de rambursare.