email
E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit 

"E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice"

Adauga adresa ta de e-mail pentru a primi Raportul Gratuit, oferit de Contabilul.ro.
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

OG 23/2017 privind plata defalcata a TVA. Intre A FI sau a NU FI

​OG 23/2017split tvaplata defalcatatva defalcat

Potrivit art. 12 alin. (1) din Legea nr. 24/2000 privind normele de tehnica legislativa pentru elaborarea actelor normative - republicata cu modificarile si completarile ulterioare legile si ordonantele emise de Guvern in baza unei legi speciale de abilitare intra in vigoare la 3 zile de la data publicarii in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, sau la o data ulterioara prevazuta in textul lor.

Astfel, in baza acestui paragraf legal, prevederile mecanismului platii defalcate a TVA, aprobat prin OG nr. 23/2017, este in vigoare, fiind publicat in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, si incepe sa-si produca efecte incepand cu data de 01 octombrie 2017 in mod optional si cu data de 01 ianuarie 2018 in mod obligatoriu.

La ora actuala, desi Comisia de buget din Senat a aprobat o modificare a aplicarii mecanismului platii defalcate a TVA, in sensul aplicarii obligatorii incepand de la data de 01 ianuarie 2018 doar pe relatia privat stat, in relatiile dintre firmele private urmand a fi optional, pentru a deveni operabila si opozabila, aceasta masura trebuie sa urmeze urmatorul curs stabilit de Constitutia Romaniei:

  • adoptarea sa in Parlamentul Romaniei prin votul majoritatii membrilor prezenti din fiecare Camera;
  • promulgarea de catre Presedintele Romaniei, in termen de cel mult 20 de zile de la primire;
  • este posibil ca, inainte de promulgare, Presedintele sa ceara Parlamentului, o singura data, reexaminarea legii;
  • daca Presedintele a cerut reexaminarea legii ori daca s-a cerut verificarea constitutionalitatii ei, promulgarea legii se face in cel mult 10 zile de la primirea legii adoptate dupa reexaminare sau de la primirea deciziei Curtii Constitutionale, prin care i s-a confirmat constitutionalitatea.;
  • dupa promulgarea legii de catre Presedintele Romaniei, publicarea in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, impreuna cu actul prin care a fost promulgata.

Asadar, modificarea prevederilor actuale ale OG nr. 23/2017 privind plata defalcata a TVA este de durata,deoarece trebuie sa parcurga circuitul legal al aprobarii ambelor camere parlamentare si promulgarii de catre Presedintele Romaniei, chiar si asa fiind pusa sub semnul intrebarii.

Insa, pana la publicarea in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I a unor prevederi legale referitoare la modificarea mecanismului platii defalcate a TVA (publicare care poate dura si 2 3 luni), in momentul de fata sunt in vigoare si se aplica dispozitiile OG nr. 23/2017.

Potrivit acestora, mecanismul platii defalcate a TVA se aplica optinonal de catre toate companiile (indiferent de forma de proprietate) incepand cu data de 01 octombrie 2017 si in mod obligatoriu incepand cu data de 01 ianuarie 2018.

Dar trebuie sa privim si partea buna a lucrurilor.

Posibilitatea aplicarii prin optiune a mecanismului platii defalcate a TVA aduce si o serie de beneficii companiilor.

Cititi mai multe despre beneficiile aplicarii SPLIT TVA si continuarea articolului aici!


Autor: consultant fiscal Otilia Roman


Raspuns oferit pentru www.portalcontabilitate.ro 

 


de Redactia Contabilul

NOUTATI Contabile 2024

Cum sa „citesti” si sa interpretezi perfect o balanta contabila?


Ghidul practic Balanta de verificare de la A la Z. Analize, corelatii, studii de caz vine in ajutorul dvs. pentru a va scapa de:

• erori de inregistrare aducatoare de amenzi usturatoare din partea inspectorilor veniti in control
• lipsa de cunostinte temeinice din domenii conexe
• lipsa de experienta in lucrul cu conturile, mai ales cand acestea sunt noi, renumerotate ori abrogate!
• incapacitatea de a lua masuri profitabile prin ajustarea balantei pentru profit maxim
• riscul incalcarii legislatiei in vigoare.

Simplifica-ti si securizeaza-ti munca!

...vezi AICI lista completa >>

Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
​OG 23/2017split tvaplata defalcatatva defalcat


Data aparitiei: 29 Septembrie 2017

Votati articolul "OG 23/2017 privind plata defalcata a TVA. Intre A FI sau a NU FI":
Rating:

Nota: 5 din 5 din 1 voturi

Urmareste-ne pe Google News

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri



ARTICOLE SIMILARE



Subiectele saptamanii

  • Venituri din activitati independente in 2024: obligatii fiscale si 3 exemple practice

    • AJFP Dambovita a elaborat un material informativ cu privire la veniturile din activitati independente. Vom prezenta in continuare modul de impozitare a acestor venituri si 3 exemple practice. Definire venituri din activitati independente Veniturile din activitati independente: 1. Pot fi realizate independent si/sau in asociere (IF). 2. Cuprind activitati de productie, comert, servicii, precum si profesiile libe...» citeste mai departe aici

  • Formularul 100: Cum se declara Impozitul Minim pe Cifra de Afaceri (IMCA) pentru trimestrul I

    • Potrivit art. 18^1 alin. (1) din Legea nr. 227/2015 privind Codul fiscal, contribuabilii, altii decat cei prevazuti la art. 15, care inregistreaza in anul precedent o cifra de afaceri de peste 50.000.000 euro si care in anul de calcul determina un impozit pe profit, cumulat de la inceputul anului fiscal/anului fiscal modificat pana la sfarsitul trimestrului/anului de calcul, mai mic decat impozitul minim pe cifra de afaceri stabilit potrivit p...» citeste mai departe aici

  • Numerarul din casierie: care sunt amenzile pentru depasirea plafonului de 50.000 lei

    • Potrivit prevederilor de la art. 4 ind. 2 din Legea 70/2015, sumele in numerar aflate in casieria persoanelor prevazute la art. 1 alin. (1) nu pot depasi, la sfarsitul fiecarei zile, plafonul de 50.000 lei. Sumele in numerar care depasesc plafonul se depun in conturile bancare ale acestor persoane in termen de doua zile lucratoare.Prin exceptie de la alin. (1), se admite depasirea acestui plafon numai cu sumele aferente platii salariilor si a altor drepturi de personal, precum si a al...» citeste mai departe aici

  • Declaratia 101 si Impozitul pe Profit: Aspecte care necesita o atentie sporita!

    • Va reamintim ca pana la 26 iunie 2024 trebuie sa depuneti declaratia D101 privind impozitul pe profit! Este o obligatie careia trebuie sa ii acordati atentie maxima, in contextul in care Codul fiscal a fost modificat, incepand cu 1 ianuarie, prin mai multe acte normative, cu impact direct asupra modului de completare a acestui formular. Expertul contabil Vera Constantin v-a pregatit o lucrare completa, care prezinta pas cu pas modul de completare a D101, dar si stud...» citeste mai departe aici

Atentie, Contabili!

Contabilitatea se schimba!
Cititi «Raportul Special Gratuit» oferit de specialistii nostri

DESCARCATI GRATUIT
Raportul Special
"E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016
X