Fie ca vorbim despre un birou de apartament in centrul Capitalei sau despre un magazin de cartier deschis recent, contabilitatea unei firme mici trebuie facuta cu aceeasi atentie si responsabilitate precum si cea a unei corporatii. Desigur, volumul va fi mai mic, sumele vor fi la fel, insa erorile sunt aceleasi indiferent de situatie. In cazul unei firme mici exisa anumite riscuri care pot aparea din pricina lipsei de experienta a unui patron. Aici, contabilul, responsabil la randul sau de situatia firmei din punct de vedere al taxelor, salariilor si de alte probleme financiare, trebuie sa fie mereu pe faza, sa nu existe scapari care pot duce la situatii mult mai grave pe termen lung.
Riscurile de contabilitate la care se expun cel mai des firmele mici:
1. Nu sunt familiarizate cu procedurile contabile
Putini patroni cunosc cu adevarat detalii de ordin contabil pentru firma lor. Unii au chiar curajul si, uneori, iresponsabilitatea, de a-si asuma de unii singuri contabilitatea firmei, incercand astfel sa reduca din cheltuielile cu un contabil sau cu un departament intreg. Rolul unui contabil in cazul unei firme mici este si de a explica pe larg si amanuntit celor din conducere care sunt procedurile contabile, care este baza de cunostinte de care fiecare angajat ar trebui sa fie constient, de la emiterea facturilor si bonurilor, pana la adunarea tuturor informatiilor de la client de care un departament de contabilitate are nevoie. Aici, contabilul, alaturi de angajator, trebuie sa vina cu o lista speciala de lucruri pe care fiecare angajat trebuie sa le respecte, inclusiv asigurarea stocului pentru consumabile, precum role pentru case de marcat, pentru ca tot procesul sa functioneze fara greseala.
2. Gresesc foarte usor introducerea datelor
Atunci cand lucrurile sunt facute manual, mai ales in privinta datelor, exista riscuri uriase de a se produce erori. Iar cand vorbim despre bani, si o virgula poate face diferenta intre o amenda de la Fisc si profit. Indiferent de activitatea firmei, un program de gestiune este obligatoriu pentru ca totul sa functioneze centralizat, rapid, eficient si usor pentru toata lumea din firma, de la casier, pana la contabil si patron.
Manual de politici contabile - Stick USB
Impozitarea veniturilor din chirii 2024
Examen Consultant Fiscal 2024
3. Nu sunt la curent cu toate modificarile fiscale
In perioade in care modificarile fiscale sunt multe, haotice chiar si greu de explicat celor care lucreaza in domeniu, este dificil de crezut ca orice firma e capabila sa fie la curent si sa inteleaga pe deplin schimbarile de pe piata fiscala. Spre exemplu, fiecare firma trebuie sa isi schimbe incepand cu 1 august 2018 casele de marcat si sa treaca la cele electronice, potrivit ultimelor modificari realizate asupra HG 804/2017.
4. Nu au un sistem de backup
Atunci cand o firma e la inceput de drum, investitiile in toate sistemele de securitate, chiar si pentru documente si arhiva, sunt mai mici. O eroare de sistem poate produce insa pagube uriase intr-o firma, mai ales daca exista pierderi importante de date. Din acest motiv, este vital sa existe un sistem de backup, atat digital, cat si in format analog, prin dosare la raft.
Sursa foto: Shutterstock / Copyright Roman Samborskyi