email
E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit 

"E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice"

Adauga adresa ta de e-mail pentru a primi Raportul Gratuit, oferit de Contabilul.ro.
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Controale ANAF la persoanele fizice. Care sunt primele venituri vizate

Controale ANAF la persoanele fizice. Care sunt primele venituri vizate
controale anafvenituri impozabilechiriimeditatii

Controale ANAF la persoanele fizice nu mai sunt doar la nivel de informare, ci devin realitate din a doua parte a lunii martie, conform declaratiei facute de preşedintele ANAF, Mirela Calugareanu. 

In PNRR ne-am propus sa operationalizam pana la finalul lunii martie un plan comun de actiuni impreuna cu Ministerul Muncii, mai precis Inspectia Muncii, un plan comun de actiuni care vizeaza prevenirea muncii subdeclarate. Este o tinta in PNRR, in baza protocolului pe care noi deja il aveam incheiat cu Inspectia Muncii deja avem intr-o faza avansata avizarea si semnarea acestui plan comun de actiuni, care va deveni operational in partea a doua a lunii martie, deci contribuabilii trebuie sa se astepte la verificari tematice din aceasta perspectiva,  la care vom colabora cu colegii nostri de la Inspectia Muncii. Nu vizam un domeniu de activitate anume, ci vizam toate domeniile de activitate in conditiile in care constatam ca la contribuabil exista un risc fiscal ridicat de conformare”, a precizat Mirela Calugareanu in cadrul Conferintei Anuale de Taxe a PwC Romania. 

Controale ANAF la persoanele fizice - primele venituri vizate

Am identificat 20 de situatii in care o persoana fizica poate obtine venituri, altele decat cele din salariu. Dintre acestea ANAF a pus ochii pe veniturile obtinute din chirii, dividende, criptomonede, drepturi de autor si arenda, insa verificarile fiscale nu se vor incheia aici. 

Prezentam in detaliu obligatiile pe care le are o persoana fizica fata de ANAF pentru fiecare dintre aceste venituri: cum trebuie ele declarate, cum se calculeaza impozitul si contributiile datorate, ce riscuri fiscale apar, cum se sanctioneaza neregulile.

Citeste toate aceste informatii in ghidul nostru de ultima ora -  Taxarea veniturilor persoanelor fizice care iti arata exact ce ai de facut in cazul in care obtii de venituri din: 

1. Chirii
2. Arenda
3. Drepturi de autor
4. Investitii financiare (bursa)
5. Criptomonede
6. Salarii/Pensii din strainatate
7. Sponsorizari
8. Vanzari de bunuri din patrimoniul personal
9. Premii
10. Dobanzi
11. Tranzactii cu valuta
12. Activitatea de agent de asigurari
13. Meditatii

14. Social media (Facebook, Instagram, Youtube, TikTok)
etc.

Ghidul este extrem de util si pentru firme, deoarece arata cum trebuie tratate din punct de vedere contabil aceste venituri, eliminandu-se riscul ca ele sa fie incadrate gresit. Este prezentat tratamentul corect al tranzactiilor cu persoane fizice, ce sume se retin la sursa, ce declaratii se intocmesc si in ce termen.

Asadar, afla cum sa eviti necazurile cu ANAF privind veniturile pe care le obtii din inchirierea unui apartament, darea unui teren in arenda, investitiile in actiuni la bursa sau in criptomonede etc. 

Inspectia fiscala la persoanele fizice: ce risti daca NU declari veniturile? 

In cazul persoanelor fizice, nedepunerea la termenele prevazute de lege a declaratiilor de venit, precum si a declaratiei unice privind impozitul pe venit si contributiile sociale datorate constituie contraventie si se sanctioneaza cu amenda de la 50 lei la 500 lei, conform Codului de procedura fiscala.

 

Insa amenda nu este singura potentiala problema in cazul controalelor ANAF la persoanele fizice: mai intervin si dobanzile si penalitatile pentru declararea cu intarziere a unui venit, precum si – foarte grav! – reincadrarea de catre Fisc a  activitatii desfasurate pe ani de zile, ceea ce atrage taxarea retroactiva suplimentara cu impozit, CAS, CASS, TVA.

Vei gasi in ghidul pe care ti-l punem la dispozitie un suport solid si foarte util cu privire la incadrarea corecta a veniturilor realizate, evitand astfel consecinte extrem de neplacute.

Verificare persoane fizice ANAF - ce trebuie sa stii daca obtii venituri suplimentare

Verificarea persoanelor fizice de catre ANAF nu trebuie tratata cu superficialitate fiindca institutia este extrem de hotarata sa aduca mai multi bani la bugetul tarii. 

Asadar, ce trebuie sa stii daca obtii venituri suplimentare, in functie de sursa: 

  • Chirii

Conform art. 83 din Codul Fiscal veniturile din chirii sunt acele venituri provenind din cedarea folosintei bunurilor mobile si imobile, cum ar fi case, apartamente, terenuri, dar si echipamente, autoturisme si altele.

Persoanele fizice care obtin astfel de venituri se incadreaza in categoria persoanelor obligate la plata contributiei sociale de sanatate (CASS), daca valoarea venitului net/normei de venit estimate (cumulat si cu alte venituri obtinute de contribuabil) depaseste plafonul anual de 12 salarii minime brute pe tara: 2.550 lei x 12 luni = 30.600 lei.

Impozitul se stabileste prin deducerea din venitul brut a unei cote de cheltuieli forfetare de 40%, urmand ca la diferenta de 60% sa se aplice procentul de impozit de 10%.

  • Arenda

Venitul net din arenda se stabileste de catre arendas, de fiecare data cand are loc o plata. Acesta deduce din contravaloarea arendei (care reprezinta venitul brut) o cheltuiala forfetara de 40% care se aplica asupra venitului brut (art. 84 alin. (7) din Codul fiscal).

Impozitul pe veniturile din arenda, in cota de 10%, se determina de catre arendas si se retine la sursa la momentul platii venitului, nu la data inchierii contractului. Cota de impunere de 10% se aplica asupra venitului net (venit brut minus cota forfetara de 40%).

Persoanele fizice care realizeaza veniturile din arenda NU au obligatia declararii impozitului pe venit in Declaratia unica. Ele datoreaza insa contributia de asigurari sociale de sanatate (CASS) daca valoare cumulata a acestor venituri este egala sau mai mare cu plafonul anual de 12 salarii minime brute pe tara.

  • Drepturi de proprietate intelectuala

Veniturile din drepturi de autor se impun prin retinere la sursa de catre platitorii de venit, impozitul fiind impozit final. Acesta se calculeaza prin aplicarea cotei de 10% asupra venitului net (venit brut minus o cheltuiala forfetara de 40%) si se retine la sursa, de catre platitori, la momentul platii veniturilor.

Sunt exceptate de la plata contributiei de asigurari sociale de sanatate, daca realizeaza si venituri din drepturi de autor:

                   - persoanele fizice care au calitatea de pensionari, pentru veniturile din pensii, precum si pentru veniturile realizate din drepturi de proprietate intelectuala;
                   - persoanele fizice care realizeaza venituri din salarii si asimilate salariilor, pentru veniturile din drepturi de proprietate intelectuala. Detalii complete in ghid.►

  • Meditatii

ANAF poate oricand sa verifice situatia fiscala a persoanelor fizice supuse impozitului pe venit, cum este si cazul cadrelor didactice. Orice venit care ar fi trebuit declarat si pentru care se datora impozit, CAS, CASS va fi repus ca datorie curenta si calculate dobanzi si penalitati.

Codul de procedura fiscala stabileste ca organul fiscal are dreptul de a controla daca o persoana are venituri nedeclarate printr-o verificare fiscala prealabila documentara a ansamblului situatiei fiscale personale.

Se verifica prin comparatie, veniturile declarate de contribuabil si situatia fiscala personala a acestuia, iar orice venituri constatate de organele fiscale, a caror sursa nu este identificata (pentru acestea, cel verificat va fi pus sa aduca documente justificative), vor fi impozitate cu 10%, dar in mod complementar, se vor stabili si penalizarile.
 

  • Venituri din asociere cu o persoana juridica

Asocierea in participatiune dintre o companie si o persoana fizica este o solutie des intalnita, in constructii in special. Fiecare vine cu propria contributie, iar rezultatul este unul de succes, fara a bloca resurse financiare pentru achizitii, totul este prevazut in contractul de asociere. Persoana fizica aduce propria contributie, terenul, iar compania aduce ca aport forma de munca si materialele de constructii.

Toate bune pana aici… dar ce are de facut persoana fizica si ce declara contabilul companiei de constructii?

Din punct de vedere al CASS in cazul persoanei fizice, potrivit prevederilor art. 155 lit. d) din Codul fiscal, fac parte din categorii de venituri supuse contributiei de asigurari sociale de sanatate venituri din asocierea cu o persoana juridica, contribuabil potrivit prevederilor titlului II, titlului III sau Legii nr. 170/2016, pentru care sunt aplicabile prevederile art. 125.

Ce conditii sunt de respectat, pentru a nu fi reincadrate veniturile persoanei fizice din cadrul asocierii?

Este important de stiut ca lucrarea este foarte utila si firmelor. 

Companiile care colaboreaza cu persoane fizice vor gasi in acest ghid o sursa solida de informare, astfel incat:

a) sa isi fixeze reperele colaborarii pe aceasta zona;
b) sa justifice cu documente legale achizitiile de bunuri si servicii de la persoane fizice (neautorizate);
c) sa evite reincadrarea tranzactiilor cu persoane fizice, anularea unor deduceri sau desfiintarea unor contracte pe considerentul ca partenerul de afaceri este o persoana fizica.

Comanda acum lucrarea pe stick Taxarea veniturilor persoanelor fizice si afla raspunsul la toate intrebarile care te framanta despre controalele ANAF. 


de Redactia Contabilul

NOUTATI din Legislatia Contabila

PFA 2024. Ce SOLUTII si AVANTAJE mai sunt?


Important: PFA-urile au fost grav lovite de modificarile Codului Fiscal Mai e ceva de facut pentru a fi rentabile?
Legislatia pentru PFA s-a schimbat!

CUM se aplica, CAT ne afecteaza si (mai ales)
CE SOLUTII exista pentru a ne salva?

Afla acum care sunt solutiile ingenioase oferite de expertul Horatiu Sasu parcurgand lucrarea PFA/II/IF: Taxe, impozite, deduceri, contributii!
Vei gasi aici explicatii si exemple 100% practice, cu aplicabilitate certa si imediata!

...Vezi AICI detaliile complete <<

Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
controale anafvenituri impozabilechiriimeditatii


Data aparitiei: 14 Martie 2022

Votati articolul "Controale ANAF la persoanele fizice. Care sunt primele venituri vizate":
Rating:

Nota: 3.92 din 5 din 12 voturi

Urmareste-ne pe Google News

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri



ARTICOLE SIMILARE



Subiectele saptamanii

  • Societate care primeste imprumut de la asociat. Care sunt inregistrarile contabile?

    • In lumea afacerilor, accesul la capital este esential pentru functionarea si dezvoltarea unei societati, mai ales in fazele incipiente ale activitatii sale. In acest context, imprumuturile de la asociati devin o modalitate frecventa prin care firmele nou infiintate isi asigura lichiditatile necesare pentru a-si desfasura activitatea. Insa, inainte de a proceda la acordarea unui astfel de imprumut, partile implicate trebuie sa fie constiente de implicatiile legale si contabile ale...» citeste mai departe aici

  • Dividende interimare distribuite in cursul anului: monografia contabila si opinia specialistului

    • Putem distribui dividende interimare in cursul anului, in baza unor situatii financiare trimestriale, insa, daca nu le platim asociatilor pana la sfarsitul anului, trebuie sa declaram si sa platim impozit pe venit pana la data de 25 a anului urmator. Monografia contabila este simpla, insa intervin cateva conturi cu care nu suntem prea obisnuiti (463 si 456), astfel ca dupa regularizarea dividendelor (cu ocazia intocmirii situatiilor financiare anuale) este im...» citeste mai departe aici

  • Ordinea stingerii obligatiilor fiscale in fisa sintetica pe platitor

    • Daca un debitor datoreaza mai multe tipuri de obligatii fiscale, iar suma platita nu este suficienta pentru a stinge toate obligatiile, atunci se stinge obligatia fiscala pe care o indica debitorul, potrivit legii, sau care este distribuita potrivit prevederilor art. 163 din Codul de procedura fiscala, dupa caz, stingerea efectuandu-se, de drept, in urmatoarea ordine: a) toate obligatiile fiscale principale, in ordinea vechimii, si apoi obligatiile fiscale accesorii...» citeste mai departe aici

  • Mijloacele fixe de la A la Z: legislatie explicata si studii de caz

    • Toate operatiunile privind mijloacele fixe - achizitie, amortizare, reevaluare, casare, vanzare – pot genera erori de aplicarea a legii, amendate drastic. Stiati ca: - in conformitate cu art. 42 alin. (1) din Legea contabilitatii nr. 82/1991 – neaplicarea corecta a reglementarilor contabile produce o amenda de la 300 lei la 4.000 lei? Ei bine, inregistrarea incorecta a unui obiect/mijloc fix poate genera o astfel de amenda! ...» citeste mai departe aici