email
E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit 

"E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice"

Adauga adresa ta de e-mail pentru a primi Raportul Gratuit, oferit de Contabilul.ro.
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

CAS si CASS in 2018: cum le schimba noul sistem fiscal in cazul persoanelor fizice?

CAS si CASS in 2018: cum le schimba noul sistem fiscal in cazul persoanelor fizice?
cascass 2018contributii socialedeclaratia unica

Noul sistem fiscal vine cu schimbari importante in ceea ce priveste CAS si CASS in 2018. Persoanele fizice care realizeaza venituri trebuie sa se informeaze corect in ceea ce priveste noile prevederi ale Ordonantei de Urgenta a Guvernului nr.18/2018.


Va reamintim ca in Monitorul Oficial nr.260 din 23 martie 2018, a fost publicata Ordonanta de urgenta a Guvernului nr.18/2018 privind adoptarea unor masuri fiscal-bugetare si pentru modificarea si completarea unor acte normative, potrivit buletinului ANAF nr. 12.


Ce presupune noul sistem fiscal pentru persoanele fizice?

Iata o lista scurta cu principalele modificari pe care le presupune noul sistem fiscal in cazul persoanelor fizice care inregistreaza venituri!

a) Simplificarea obligatiilor declarative, prin depunerea unei singure declaratii.
b) Stabilirea impozitului de catre contribuabil, prin autoimpunere.
c) Existenta unui singur termen de plata, la 15 martie anul urmator celui in care se realizeaza veniturile.
d) Posibilitatea de a efectua plati pentru impozitul pe venit la venitul estimat pentru anul curent.
e) Evaluarea pentru incadrarea ca platitor CAS si CASS se face in functie de venitul estimat pentru anul curent.


f) Posibilitatea de rectificare a declaratiei pana la termenul de plata.
 


CAS si CASS in 2018: noile masuri


CAS

- Se trece, similar cu sistemul privind impozitul pe venit, de la sistemul de stabilire a CAS de catre ANAF (prin decizii de impunere), la sistemul de autoimpunere (calculul CAS se efectueaza de persoana fizica prin declaratia unica).

- Se datoreaza CAS de persoanele fizice care obtin venituri din activitati independente si din drepturi de proprietate intelectuala.

- CAS nu se va datora de pensionari; CAS nu se va datora nici pentru venituri din drepturi de proprietate intelectuala in situatia in care persoanele fizice respective obtin si venituri din salarii.


- Persoana fizica face evaluarea pentru incadrarea ca platitor CAS, in functie de venitul estimat pentru anul curent (independent de venitul realizat in anul precedent):

a) daca venitul net estimat pentru anul curent este 22.800 lei, atunci datoreaza CAS la un venit ales, dar nu mai mic decat nivelul salariul minim brut pe tara (anual 25% * cel putin 1.900 lei * 12 luni);
b) daca venitul net estimat pentru anul curent este < 22.800 lei – nu este obligatorie plata CAS (se poate asigura optional). Totusi, in situatia in care in anul viitor, odata cu depunerea declaratiei finale, se constata depasirea plafonului atunci se datoreaza CAS conform lit.a).
 

- Pentru veniturile din drepturi de proprietate intelectuale estimate a depasi, la un singur platitor, plafonul anual de 22.800 lei, CAS se va retine de platitor.

- Sistemul de bonificatii prevazut la impozitul pe venit se aplica in mod corespunzator si la CAS.
- Platile de CAS se pot efectua oricand pana la scadenta (15 martie anul urmator).
- Contribuabilul are posibilitatea de a rectifica oricand declaratia privind veniturile estimate pana la termenul de plata (pana la 15 martie a anului urmator).
- Pentru anul 2018 care este un an de tranzitie de la vechiul sistem la noul sistem termenul de depunere a declaratiei UNICE va fi 15 iulie 2018.
 

CASS

- CASS se va datora in functie de veniturile estimate a se realiza in anul curent, cumulat, din activitati independente, cedarea folosintei bunurilor, asocieri, activitati agricole, investitii si alte surse:

a) daca venitul net estimat se va realiza, din sursele mentionate mai sus, pentru anul curent este 22.800 lei, atunci datoreaza CASS la salariul minim brut pe tara (anual 10% * 1.900 lei * 12 luni);

b) daca venitul net estimat pentru anul curent  este < 22.800 lei, atunci nu este obligatorie plata CASS (se poate asigura optional). Totusi, in situatia in care in anul viitor, odata cu depunerea declaratiei finale, se constata depasirea plafonului atunci se datoreaza CASS conform lit. a).
 

- In situatia in care se estimeaza venituri mai mici de 22.800 lei persoanele fizice pot opta pentru plata contributiei, datorand CASS astfel:

a) daca depun declaratia pana la termenul legal de depunere, la o baza de calcul reprezentand valoarea a 6 salarii de baza minime brute pe tara, in vigoare la data depunerii acesteia;

SAU

b) daca depun declaratia dupa termenul legal de depunere, la o baza de calcul echivalenta cu valoarea salariului de baza minim brut pe tara, in vigoare la data depunerii declaratiei, inmultita cu numarul de luni ramase pana la termenul legal de depunere a declaratiei, inclusiv luna in care se depune declaratia.

- Persoana fizica va avea calitatea de asigurat la sistemul de sanatate de la data depunerii declaratiei, data efectuarii platii CASS nefiind relevanta.

- CASS nu se va datora pentru venituri din drepturi de proprietate intelectuala in situatia in care persoanele fizice respective obtin si venituri din salarii.

- Se trece de la sistemul de stabilire a CASS de catre ANAF (prin decizii de impunere), la sistemul de autoimpunere (calculul CASS se efectueaza de catre contribuabil – persoana fizica prin declaratia unica).

- Pentru anul 2018, care este un an de tranzitie de la vechiul sistem la noul sistem, termenul de depunere a declaratiei UNICE va fi 15 iulie 2018.

- Sistemul de bonificatii prevazut la impozitul pe venit se aplica in mod corespunzator si la CASS.

- Persoanele fizice care nu realizeaza venituri si nu se incadreaza in categoriile de persoane exceptate de la plata CASS pot opta, prin depunerea declaratiei UNICE, pentru plata contributiei, datorand CASS la o baza de calcul de 6 salarii minime brute pe tara.
 

Prevederi tranzitorii

- Pentru veniturile realizate in anul 2017, se aplica urmatoarele reguli:

a) contribuabilii care pentru veniturile realizate in anul 2017 aveau obligatia depunerii declaratiei privind venitul realizat, din Romania (D200) si din strainatate (D201), potrivit reglementarilor in vigoare la data realizarii venitului, au obligatia depunerii declaratiei UNICE pana la data de 15 iulie 2018, inclusiv;

b) pentru veniturile realizate in anul 2017, organul fiscal stabileste impozitul anual datorat prin emiterea deciziei de impunere pe baza declaratiei.
- Pentru veniturile realizate in anul 2018, se aplica urmatoarele reguli:

a) termenul de depunere a declaratiei UNICE este de 15 iulie 2018, inclusiv;
b) calculul impozitului pe venitul estimat se efectueaza de contribuabili in cadrul aceluiasi termen.

 

Sursa: ANAF


de Ioana Andreea Pavel

NOUTATI din Legislatia Contabila

Decontarile de la A la Z


Atentie la 5 tipuri de operatiuni de decontare care pun probleme in practica
 1.  Decontarea prin compensare
 2.  Darea in plata in contul dividendelor
 3.  Avantaje in natura sau cheltuieli sociale
 4.  Decontarea achizitiilor/vanzarilor cu plata in rate
 5.  Decontarile din operatiuni in participatie

Lucrarea Decontarile de la A la Z, realizata de reputatul specialist Olga Crevelescu, are marele merit ca grupeaza intr-un singur loc explicatii profesioniste si complete despre toate tipurile de decontari!

...Vezi AICI detalii complete <<

Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
cascass 2018contributii socialedeclaratia unica


Data aparitiei: 28 Martie 2018

Votati articolul "CAS si CASS in 2018: cum le schimba noul sistem fiscal in cazul persoanelor fizice?":
Rating:

Nota: 3.76 din 5 din 17 voturi

Urmareste-ne pe Google News

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri



ARTICOLE SIMILARE



Subiectele saptamanii

Atentie, Contabili!

Contabilitatea se schimba!
Cititi «Raportul Special Gratuit» oferit de specialistii nostri

DESCARCATI GRATUIT
Raportul Special
"E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016
X