In procesul completarii Declaratiei unice pentru venituri din drepturi de autor si dividende, contabilii se confrunta adesea cu intrebari si situatii specifice care necesita clarificare. Astfel, pentru a oferi ghidare in acest demers, prezentam in continuare doua studii de caz relevante. De asemenea, va reamintim ca termenul de depunere a declaratiei unice in vederea declararii venitului realizat si stabilirii/definitivarii impozitului anual pe venit si a contributiilor sociale este 27 mai 2024.
Declaratia unica: drepturi de autor din Romania si Irlanda
Intrebare: "O persoana fizica obtine venituri din drepturi de autor, atat din Romania, cat si din strainatate (Irlanda). Platitorul de venituri din Irlanda opreste la sursa un impozit pe nerezidenti de 10%.
- Noi 29100 locuri
disponibileVideo Trainingul legislativ Declaratia 112
2024, www.webinar.rs.roVezi detaliiInscriere - Dec 0635 locuri
disponibileSeminarul National de Fiscalitate si Contabilitate, 6 si 7 decembrie 2024, Poiana Brasov
2024, Hotel Sport****, Poiana BrasovVezi detaliiInscriere - Dec 0635 locuri
disponibileSeminarul National de Legislatia Muncii, 6 si 7 decembrie 2024, Poiana Brasov
2024, Hotel Sport****, Poiana BrasovVezi detaliiInscriere - Dec 0635 locuri
disponibileSeminarul National de Salarizare si Contributii, 6 si 7 decembrie 2024, Poiana Brasov
2024, Hotel Sport****, Poiana BrasovVezi detaliiInscriere - Dec 0635 locuri
disponibileSeminarul National de Sanatate si Securitate in Munca, 6 si 7 decembrie 2024, Poiana Brasov
2024, Hotel Sport****, Poiana BrasovVezi detaliiInscriere
Persoana fizica nu este salariat.
Va rugam sa ne spuneti:
- la ce campuri din declaratia unica trebuie declarate fiecare din cele doua categorii de venituri?
- ambele categorii insumate trebuie luate in calcul pentru plafoanele de contributii sociale CAS si CASS?
- putem deduce impozitul retinut la sursa in strainatate din veniturile declarate in Romania? Cum se realizeaza calculul?
- pentru veniturile din drepturile de autor obtinute din Irlanda se datoreaza contributii sociale CAS si CASS aici in Romania?
- exista alte aspecte de care persoana fizica trebuie sa tina seama?"
Veniturile din valorificarea sub orice forma a drepturilor de proprietate intelectuala provin din drepturi de autor si drepturi conexe dreptului de autor, inclusiv din crearea unor lucrari de arta monumentala, brevete de inventie, desene si modele, marci si indicatii geografice, topografii pentru produse semiconductoare si altele asemenea.
Balanta de verificare de la A la Z Analize corelatii studii de caz
Totul despre documentele de contabilitate primara Solutii de organizare a gestiunilor
Registrul de Evidenta Fiscala PFA
Consilier Taxe si Impozite pentru Contabili 12 actualizari
Raspuns: Veniturile din valorificarea sub orice forma a drepturilor de proprietate intelectuala provin din drepturi de autor si drepturi conexe dreptului de autor, inclusiv din crearea unor lucrari de arta monumentala, brevete de inventie, desene si modele, marci si indicatii geografice, topografii pentru produse semiconductoare si altele asemenea.
Impozit venit
Veniturile din drepturi de autor se impun prin retinere la sursa de catre platitorii de venit, impozitul fiind impozit final. Venitul net din drepturile de proprietate intelectuala, inclusiv din crearea unor lucrari de arta monumentala, se determina de catre platitorii venitului, persoane juridice sau alte entitati care au obligatia de a conduce evidenta contabila, prin deducerea din venitul brut a cheltuielilor determinate prin aplicarea cotei forfetare de 40% asupra venitului brut.
Impozitul se calculeaza prin aplicarea cotei de 10% asupra venitului net (venit brut cheltuiala forfetara de 40%) si se retine la sursa, de catre platitori, la momentul platii veniturilor.
Impozitul calculat si retinut reprezinta impozit final, se declara in formularul 112 Declaratie privind obligatiile de plata a contributiilor sociale, impozitului pe venit si evidenta nominala a persoanelor asigurate si se plateste la bugetul de stat pana la data de 25 inclusiv a lunii urmatoare celei in care a fost retinut.
CAS - CASS
Contributii sociale in cazul drepturilor de autor:
Persoanele fizice nu datoreaza CAS si CASS pentru veniturile din drepturi de proprietate intelectuala daca realizeaza venituri din salarii sau venituri din pensii.
Platitorul venitului nu retine contributii de asigurari sociale (CAS si CASS) daca beneficiarul venitului este pensionar sau salariat.
In cazul in care beneficiarul venitului nu este salariat sau pensionar, platitorul venitului are obligatia sa calculeze, sa retina, sa plateasca contributia de asigurari sociale si contributia la sistemul de sanatate in urmatoarele situatii:
- Este singurul platitor de venit, iar nivelul net estimat al acestor venituri, pentru anul curent, este cel putin egal cu 6 salarii minime brute pe tara, in vigoare, in anul pentru care se datoreaza contributia. In acest caz se datoreaza CASS; Nu se datoreaza CAS.
- Nu este singurul platitor de venit, dar nivelul net estimat al acestor venituri pentru anul curent, este cel putin egal cu 6 salarii minime brute pe tara in vigoare in anul pentru care se datoreaza contributia-se datoreaza CASS. Daca venitul realizat depaseste 12 salarii minime brute se datoreaza si CAS.
- In acest caz, beneficiarul realizeaza venituri din drepturi de autor din mai multe surse adica si la alti platitori, insa:
Fie veniturile realizate la alti platitori sunt mai mici de 6 salarii minime brute pe tara in vigoare in anul pentru care se datoreaza contributia;
Fie veniturile realizate la alti platitori sunt cel putin egale cu 6 salarii minime brute pe tara in vigoare in anul pentru care se datoreaza contributia dar platitorul venitului este desemnat prin contractul de drepturi de autor platitor de contributii sociale (CASS la depasirea plafonului a 6 salarii, CAS la depasirea plafonului a 12 salarii).
Baza de calcul a contributiilor sociale contine mai multe plafoane la care raportam venitul realizat pentru a stabili contributiile datorate. Astfel, avem:
- plafonul de 6 salarii = 19.800 lei
- plafonul de 12 salarii = 39.600 lei
- plafonul de 24 salarii = 79.200 lei
La baza de calcul a CAS, se aplica procentul de contributie de 25% .
Astfel, CAS datorat:
39.600 lei x 25% = 9.900 lei, valoarea minima a contributiei sociale datorata, daca venitul realizat depaseste 12 salarii minime brute;
79.200 lei x 25% = 19.800 lei, valoarea minima a contributiei sociale datorata, daca venitul realizat depaseste 24 salarii minime brute.
In contractul incheiat intre parti se desemneaza platitorul de venit in vederea calcularii, retinerii si platii contributiei prin retinere la sursa, precum si venitul ales pentru care datoreaza contributia, in anul in curs.
In cazurile in care platitorul venitului are obligatia platii contributiilor sociale conform celor mai sus expuse, acesta declara contributiile sociale in declaratia 112.
In Romania sunt considerate venituri obtinute in strainatate cu obligatia de a le declara, urmatoarele:
- Venituri din activitati independente (profesii liberale, venituri din activitatea de productie, comert, prestari servicii);
- Venituri din drepturile de autor;
- Venituri din activitati agricole, piscicultura, silvicultura;
- Venituri din dobanzi sau dividende;
- Pensiile;
- Venituri din jocuri de noroc sau din premii.
Declaratia unica trebuie completata cu sumele in lei la cursul de schimb mediu anual publicat de BNR din anul de realizare a acestui venit.
Trebuie atasat la Declaratia Unica documentul justificativ ce atesta plata impozitului.
Art. 71 Cod fiscal mentioneaza:
(4) Contribuabilii care obtin venituri din strainatate conform alin. (1) au obligatia sa le declare in declaratia unica privind impozitul pe venit si contributiile sociale datorate de persoanele fizice, pana la data de 25 mai, inclusiv a anului urmator celui de realizare a venitului, precum si sa efectueze calculul si plata impozitului datorat, in cadrul aceluiasi termen, cu luarea in considerare a metodei de evitare a dublei impuneri, prevazuta de conventia de evitare a dublei impuneri .
Asadar, pentru veniturile din strainatate se aplica aceslasi tratament fiscal ca si pentru veniturile din drepturi de autor obtinute din Romania, persoana fizica urmand sa declare aceste venituri prin declaratia unica (formular 212).
Impozit pe venit
ART. 721 - Stabilirea venitului net anual din drepturi de proprietate intelectuala
Venitul net din drepturile de proprietate intelectuala, inclusiv din crearea unor lucrari de arta monumentala, primit de la alti platitori decat cei prevazuti la art.72 alin. (2), se stabileste de contribuabili prin scaderea din venitul brut a cheltuielilor determinate prin aplicarea cotei de 40% asupra venitului brut .
CAS
Potrvit art 148 din Codul fiscal, persoanele fizice care realizeaza venituri din activitatile prevazute la art. 137 alin. (1) lit. b) si b1), din una sau mai multe surse si/sau categorii de venituri, datoreaza contributia de asigurari sociale la o baza de calcul stabilita potrivit alin. (4), daca estimeaza pentru anul curent venituri nete a caror valoare cumulata este cel putin egala cu 12 salarii minime brute pe tara, in vigoare la termenul de depunere a declaratiei prevazute la art. 120.
Baza anuala de calcul al contributiei de asigurari sociale, in cazul persoanelor care realizeaza veniturile prevazute la art. 137 alin. (1) lit. b) si b1), o reprezinta venitul ales de contribuabil, care nu poate fi mai mic decat:
a) nivelul de 12 salarii minime brute pe tara, in vigoare la termenul de depunere a declaratiei prevazute la art. 120, in cazul veniturilor realizate cuprinse intre 12 salarii minime brute pe tara inclusiv si 24 de salarii minime brute pe tara;
b) nivelul de 24 de salarii minime brute pe tara, in vigoare la termenul de depunere a declaratiei prevazute la art. 120, in cazul veniturilor realizate cel putin egale cu 24 de salarii minime brute pe tara;
CASS
Conform art 170 din Codul fiscal: - Baza de calcul al contributiei de asigurari sociale de sanatate datorate de persoanele fizice care realizeaza veniturile prevazute la art. 155 alin. (1) lit. b) - h)
,,(1) Persoanele fizice care realizeaza veniturile prevazute la art. 155 alin. (1) lit. b) - h), din una sau mai multe surse si/sau categorii de venituri, datoreaza contributia de asigurari sociale de sanatate la o baza de calcul stabilita potrivit alin. (4), daca estimeaza pentru anul curent venituri a caror valoare cumulata este cel putin egala cu 6 salarii minime brute pe tara, in vigoare la termenul de depunere a declaratiei prevazute la art. 120..
(2) Incadrarea in plafonul anual de cel putin 6, 12 sau 24 de salarii minime brute pe tara, dupa caz, in vigoare la termenul de depunere a declaratiei prevazute la art. 120, se efectueaza prin cumularea veniturilor prevazute la art. 155 alin. (1) lit. b) - h), dupa cum urmeaza:
a) venitul net/brut sau norma de venit din activitati independente, stabilite potrivit art. 68, 681 si 69, dupa caz;
b) venitul net din drepturi de proprietate intelectuala, stabilit dupa acordarea cotei de cheltuieli forfetare prevazute la art. 72 si 721, precum si venitul net din drepturi de proprietate intelectuala determinat potrivit prevederilor art. 73;
c) venitul net distribuit din asocieri cu persoane juridice, contribuabili potrivit prevederilor titlului II sau titlului III, determinat potrivit prevederilor art. 125 alin. (8) si (9);
d) venitul brut, venitul net sau norma de venit, dupa caz, pentru veniturile din cedarea folosintei bunurilor, stabilite potrivit art. 84 - 87;
e) venitul si/sau castigul net din investitii, stabilit conform art. 94 - 97. In cazul veniturilor din dobanzi se iau in calcul sumele incasate, iar in cazul veniturilor din dividende se iau in calcul dividendele incasate, distribuite incepand cu anul 2018;
f) venitul net sau norma de venit, dupa caz, pentru veniturile din activitati agricole, silvicultura si piscicultura, stabilite potrivit art. 104 - 106;
g) venitul brut si/sau venitul impozabil din alte surse, stabilit potrivit art. 114 - 116.
In concluzie, la determinarea cuantumului taxelor datorate (CAS CASS) se cumuleaza veniturile obtinute de persoana fizica.
LEGE Nr. 208 din 28 noiembrie 2000 privind ratificarea Conventiei dintre Romania si Irlanda pentru evitarea dublei impuneri si prevenirea evaziunii fiscale cu privire la impozitele pe venit si pe castigurile de capital, semnata la Bucuresti la 21 octombrie 1999:
ART. 12
Redevente
1. Redeventele provenind dintr-un stat contractant si platite unui rezident al celuilalt stat contractant pot fi impuse in acel celalalt stat.
2. Redeventele descrise la subparagraful a) al paragrafului 3 si detinute efectiv de un rezident al unui stat contractant pot fi impuse numai in acel stat. Redeventele descrise la subparagraful b) al paragrafului 3 pot fi, de asemenea, impuse in statul contractant din care provin, potrivit legislatiei acestui stat, dar daca beneficiarul efectiv este rezident al celuilalt stat contractant, impozitul astfel stabilit nu va depasi 3% din suma bruta a redeventelor.
3. Termenul redevente folosit in prezentul articol inseamna plati de orice natura primite pentru utilizarea sau pentru dreptul de a utiliza:
orice drept de autor asupra unei opere literare, artistice sau stiintifice, inclusiv asupra filmelor de cinematograf sau filmelor, inregistrarilor pe benzi ori altor forme de inregistrare utilizate pentru emisiunile de radio sau televiziune ori pentru alte mijloace de reproducere sau transmisii;
b) orice patent, marca de comert, desen sau model, plan, formula secreta sau proces tehnologic ori pentru informatii referitoare la experienta in domeniul industrial, comercial sau stiintific.
Prevederile conventiei de evitare a dublei impuneri se aplica daca persoana nerezidenta prezinta certificatul de rezidenta fiscala.
Deoarece ati mentionat ca deja s-a retinut impozit in Irlanda, atasati la Declaratia unica dovada platii impozitului de 10% si veti justifica in acest fel scutirea de la plata impozitului in Romania.
Completati in DU:
Date privind veniturile realizate din strainatate: Sectiunea I.2
Tara: Irlanda
Categoria de venit: Drepturi de proprietate intelectuala
Impozitul pe venit datorat in Romania: 1000 lei
Impozit pe venit platit in strainatate: 1000 lei
Credit fiscal: 1000 lei
Diferenta de impozit de plata: 0 lei.
Venituri din dividende in declaratia unica
Intrebare: "Pentru completarea in declaratia unica a veniturilor realizate in anul 2023 de o persoana fizica romana cu domiciliul in Romania, va rugam sa ne indicati care sunt sectiunile/subsectiunile din declaratie unde trebuie completate urmatoarele categorii de venituri realizate de persoana fizica:
1. venituri din dividende incasate de la o persoana juridica straina:
- sectiunea unde se completeaza;
- cota de impozit care se aplica;
- contributii sociale datorate.
2. venituri din dividende incasate de la o persoana juridica romana:
- sectiunea unde se completeaza;
- contributii sociale datorate."
Raspuns:
1. Veniturile din strainatate se declara in Declaratia unica la Capitlul I de venit realiza alegand sectiunea I.2, subsectiunea I.2.1. Date privind impozitul pe veniturile realizate din strainatate, distinct, pentru fiecare tara - sursa a veniturilor si pentru fiecare sursa de venit realizat (bifati 13. Dividende)
Formularul electronic permite selectarea metodei de evitare a dublei impuneri, pentru stabilirea impozitului care se datoreaza in Romania in cazul in care a fost platit impozit si in strainatate. Formularul ofera de asemenea un link catre Lista conventiilor pentru evitarea dublei impuneri incheiate de Romania cu alte state publicata pe site-ul ANAF.
Metoda de evitare a dublei impuneri este prevazuta in Conventie
(Art. 130, alin. (4) din Codul fiscal)
Cota de impozitare a veniturilor din dividende in 2023 este de 8%
Persoana fizica datoreaza CASS daca veniturile depasesc 18.000 de lei (6 salarii minime pe economie).
In acest caz va completa si sectiunea I.3.2 Date privind CASS datorata
2. Veniturile din dividende incasate de la persoana juridica romana nu se completeaza in Capitolul I de venit realizat al declaratiei unice.
Art. 122, alin. (4), litera e) din Codul fiscal: (4) Nu se depune Declaratia unica privind impozitul pe venit si contributiile sociale datorate de persoanele fizice - cap. I, pentru urmatoarele categorii de venituri: ( ) e) venituri din investitii, a caror impunere este finala; ( )
In 2023, cand ati incasat veniturile, daca acestea au fost peste plafonul de 6 salarii minime pe economie (3.000 lei x 6 = 18.000) ati completat capitolul II de venit estimat din Declaratia unica 2022 2023, sectiunea II.2.2 Date privind CASS estimata.
Raspunsuri oferite in luna martie 2024 de catre specialistii site-ului Portalcontabilitate. Dati click AICI pentru a vedea toate noutatile contabile + consultanta si raspunsuri detaliate de la experti.
Foto: pexels.com