Popularul Program Prima Masina, recunoscut pentru intentia de a stimula cumpararea de autovehicule noi, ar putea suferi modificari serioase, potrivit unui proiect OUG publicat pe site-ul Ministerului de Finante Publice in dezbatere publica.
Persoanele care vor dori sa cumpere masini prin acest program trebuie sa dispusa de un avans de minimum 5% din pretul de achizitie a autoturismului nou pentru autoturismele cu motor cu ardere interna, de minimum 25% pentru autoturismele hibrid si de minimum 30% pentru autoturismul electric hibrid si pur electric.
Beneficiarii Programului trebuie sa dispuna de un avans de minimum 5% din pretul de achizitie a autoturismului nou pentru autoturismele cu sistem de propulsie termic, de minimum 25% din pretul de achizitie a autoturismului nou pentru autoturismele hibrid, respectiv de minimum 30% pentru autoturismul electric hibrid si pur electric, in functie de tipul de autoturism nou care se achizitioneaza in cadrul Programului. Garantia statului va fi de maximum 50% din finantarea acordata.
Pentru autoturismele cu sistem de propulsie termic (cu motor cu ardere interna), pretul de achizitie nu poate depasi suma de 50.000 lei, la care se adauga TVA, dupa caz. Pentru autoturismele cu sistem de propulsie hibrid pretul de achizitie nu poate depasi suma de 100.000 lei, la care se adauga TVA, iar pentru autoturismele electric hibrid si pur electric, pretul de achizitie nu poate depasi suma de 150.000 lei, la care se adauga TVA, dupa caz;
Beneficiarul Programului este persoana fizica ce indeplineste cumulativ urmatoarele criterii de eligibilitate:
1. achizitioneaza un autoturism nou, care se incadreaza in una dintre categoriile prevazute la lit.a);
2. nu inregistreaza obligatii de plata restante la bugetul general consolidat;
3. nu inregistreaza restante la plata altor credite bancare;
4. la data solicitarii creditului garantat beneficiarul Programului are varsta de minium 18 ani si capacitate deplina de exercitiu;
Ghidul Practic al Monografiilor Contabile 2024
Marea Carte Verde a Monografiilor Contabile 2024
Totul despre documentele de contabilitate primara Solutii de organizare a gestiunilor
Cartea verde a Contabilitatii varianta online
Conditiile de accesare la programul Prima Masina
Persoanele fizice care acceseaza Programul de stimulare a cumpararii de autoturisme noi trebuie sa indeplineasca cumulativ urmatoarele conditii:
1. nu au mai detinut in proprietate un autoturism - bun nou;
2. nu inregistreaza obligatii de plata restante la bugetul general consolidat;
3. nu inregistreaza restante la plata altor credite bancare;
4. la data solicitarii creditului garantat au varsta de minimum 18 ani si capacitate deplina de exercitiu.
De asemenea, una din conditiile specifice pe care beneficiarii programului trebuie sa o indeplineasca este asigurarea unui avans de minim 5% din pretul de achizitie al autovehicului nou achizitionat prin Program, se mai specifica in nota de fundamentare a proiectului.
Propunerile de modificare a OUG nr.66/2214 vizeaza urmatoarele obiective:
1. Posibilitatea achizitionarii de catre beneficiarul programului a unui autovehicul nou, pe langa cel clasic cu sistem de propulsie termic (cu motor de ardere interna) si a urmatoarelor tipuri de autovehicule, dupa cum urmeaza:
- autovehicul hibrid, cu cel putin doua convertoare de energie diferite si doua sisteme de stocare de energie montate pe vehicul pentru a-i asigura propulsia, avand un pret de achizitie de maxim 100.000 lei, la care se adauga TVA, pentru care beneficiarul programului trebuie sa asigure un avans de minim 25% din pretul de achizitie al autoturismului;
- autovehicul electric hibrid, autovehicul hibrid care, pentru a-si asigura propulsia mecanica, preia energie din doua surse de energie stocata, montate pe vehicul: un combustibil consumabil, respectiv un dispozitiv de stocare a energiei electrice (de exemplu: baterie, condensator, volant/generator etc.) care are o sursa de alimentare externa – Plug-in si care genereaza o cantitate de emisii de CO2 mai mica de 50g/km, in regim de functionare mixt. In cazul in care in COC (certificatul de conformitate a autovehiculului) este inscrisa cantitatea de emisii de CO2 conform standardului WLTP (World Harmonised Light Vehicles Test Procedure, stabilita in Regulamentul (UE) 2017/1.151 al Comisiei), cantitatea de emisii generata de autovehiculul nou trebuie sa fie de maximum 70 g CO2/km NEDC (New European Drive Cycle, utilizat in temeiul Regulamentului (CE) nr. 692/2008 al Comisiei), in regim de functionare mixt, avand un pret de achizitie de maxim 150.000 lei, la care se adauga TVA, pentru care beneficiarul programului trebuie sa asigure un avans de minim 30% din pretul de achizitie al autoturismului;
- autovehicul pur electric – orice autoturism, autoutilitara usoara, autospeciala/autospecializata usoara sau cvadriciclu, propulsat/propulsata de un motor electric cu energie furnizata de baterii reincarcabile, alimentate de o sursa externa de energie electrica, clasificat ca vehicul cu emisii poluante zero NEDC, avand un pret de achizitie de maxim 150.000 lei, la care se adauga TVA, pentru care beneficiarul programului trebuie sa asigure un avans de minim 30% din pretul de achizitie al autoturismului;
2. Reglementarea posibilitatii ca beneficiarul Programului sa poata achizitiona un autoturism – bun nou, chiar daca acesta a mai detinut anterior in proprietate un astfel de autoturism, sens in care se propune modificarea dispozitiilor privind obligativitatea prezentarii declaratiei pe propria raspundere data de catre beneficiar, care atesta faptul ca nu a mai detinut niciodata in proprietate un alt autoturism nou.
3. Acceptarea ecobonusurilor si ecotichetelor acordate in cadrul Programelor RABLA CLASIC si RABLA PLUS pentru justificarea achitarii avansului minim obligatoriu prevazut in legislatia aferenta Programului de stimulare a cumpararii de autoturisme noi, aprobat prin OUG nr.66/2014.
Consultati documentele atasate mai jos: