Contabilul.ro
Un proiect editorial marca Rentrop&Straton -
Liderul informatiilor specializate din Romania
Contabilul.ro

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit 

"Planul de conturi general 2025"

Adauga adresa ta de e-mail pentru a primi Raportul Gratuit, oferit de Contabilul.ro.
Planul de conturi general 2025
mail
Legislatie Contabilul.ro | Legislatie | Legislatie fiscala

Ministerul Finantelor anunta noi masuri pentru transparenta si eficienta fiscala

Data aparitiei: 28 Iulie 2025
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
Ministerul Finantelor anunta noi masuri pentru transparenta si eficienta fiscala
dubla impunerecodul de procedura fiscalaanaliza de riscinspectie fiscala

Guvernul Romaniei a adoptat, in sedinta de Guvern de saptamana trecuta, un set de modificari importante in Codul de procedura fiscala, menite sa intareasca transparenta, o mai buna colaborare cu contribuabilii si sa eficientizeze procesele fiscale, in contextul angajamentului Romaniei de aliniere la standardele internationale, inclusiv aderarea la OCDE.

Modificarile aduse Codului de procedura fiscala

Copiaza Link-ul catre aceasta sectiune: Modificarile aduse Codului de procedura fiscala

Modificarile aduse Codului de procedura fiscala vizeaza acordurile de pret in avans si procedurile pentru evitarea dublei impuneri.

„Ne aliniem astfel la cele mai bune practici internationale si dorim sa avem un sistem fiscal mai transparent, mai predictibil si mai modern. Simplificam si acceleram practic procesul de emitere a acestor acorduri, astfel incat acestea sa devina un instrument accesibil si util pentru mediul de afaceri din Romania. Toate aceste masuri vor contribui la un sistem fiscal echitabil, care sprijina contribuabilii corecti”, a declarat ministrul Finantelor, Alexandru Nazare.

Ce schimbari aduc noile reguli despre acordul de pret in avans

Copiaza Link-ul catre aceasta sectiune: Ce schimbari aduc noile reguli despre acordul de pret in avans

Potrivit noilor reglementari, companiile vor putea solicita emiterea unui acord de pret in avans nu doar pentru tranzactiile viitoare, ci si pentru cele din trecut, cu aplicabilitate retroactiva de pana la 5 ani, in anumite conditii ce vor fi detaliate ulterior in legislatia secundara.

Masura vizeaza sprijinirea contribuabililor de buna-credinta, transparentizarea in relatia cu organele fiscale, siguranta fiscala si conformarea voluntara, avand ca scop cresterea nivelului de predictibilitate in relatiile cu autoritatile fiscale.

De asemenea, autoritatile fiscale vor putea suspenda inspectiile fiscale pentru perioadele deja acoperite de o cerere de acord de pret in avans depusa, astfel incat procesul de solutionare a cererii sa fie prioritar, reducandu-se astfel interferentele dintre procedurile fiscale si sporind eficienta administrativa.

Noi reguli privind procedura amiabila pentru evitarea dublei impuneri

Copiaza Link-ul catre aceasta sectiune: Noi reguli privind procedura amiabila pentru evitarea dublei impuneri

In plus, au fost revizuite prevederile legale referitoare la procedura amiabila pentru evitarea dublei impuneri, o situatie dificila in multe cazuri, in special in contextul schimbarilor legislative internationale, precum pilonul 2.

Noile reguli vor operationaliza mai bine deciziile finale ale disputelor fiscale internationale si vor asigura o aplicare practica a solutiilor, contribuind la cresterea credibilitatii Romaniei ca partener fiscal responsabil.

Ministerul Finantelor precizeaza ca inspectiile fiscale vor fi directionate in continuare pe baza analizelor de risc, fara a avea o tinta specifica pentru anumite companii, si vor fi adaptate realitatilor economice actuale prin actualizarea legislatiei la standardele UE si OCDE.

In prezent, in evidentele ANAF se afla 135 de cazuri de proceduri amiabile inca nesolutionate, iar 9 cazuri au fost rezolvate. De asemenea, au fost emise in total 75 de acorduri de pret in avans din anul 2010 si pana in prezent.

In stocul actual exista 80 de acorduri de pret in avans fara o solutie finalizata. ANAF va accelera in continuare demersurile pentru deblocarea si finalizarea acestor cazuri, in vederea eficientizarii procesului si accelerarii solutiilor pentru contribuabili.






Articole Similare





Atentie, Contabili!

Contabilitatea se schimba!
Cititi «Raportul Special Gratuit» oferit de specialistii nostri

DESCARCATI GRATUIT

Raportul Special
"Planul de conturi general 2025"


X